๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 10 Ağustos 2010, 04:32:51



Konu Başlığı: Sıcaklarda besin zehirlenmesine dikkat
Gönderen: Sefil üzerinde 10 Ağustos 2010, 04:32:51

Sıcaklarda besin zehirlenmesine dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde de artış görülür. Zehirlenme
belirtilerinin ortaya çıkma süresi bazen birkaç dakika bazen 36 saat sürebilir
Mikrop veya toksin bulaşmış gıdaların veya suların alınması ile ortaya çıkan hastalıklara “gıda zehirlenmesi” denir. En sık görülen belirtiler; bulantı, kusma, karın ağrısı veya krampları ishal, halsizlik, yorgunluk, ateş ve daha az olmakla birlikte kabızlıktır. Gıda zehirlenmesine neden olan ajana (bakteri, virüs, parazit, çevresel toksinler) göre belirtilerin ortaya çıkma süresi değişebilir. Çevresel toksinlere bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler birkaç dakika veya birkaç saatte ortaya çıkabilirken; bazı bakteri türlerine bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler 12-36 saat sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca bu toksin veya mikropları içeren gıdalardan tüketilen miktar da belirtilerin ortaya çıkma süresine etki edebilir.
Konserveler tehlikeli olabilir

Gıda zehirlenmelerinde genellikle ishal görülür, nadir olmakla birlikte kabızlık da belirtilerden biri olabilir. Bu durum, gıda zehirlenmesine neden olan bakteri türüne bağlıdır. “Botulism” adı verilen ve “C. Botilismus” adlı bakteriyle gelişen besin zehirlenmesinde kabızlık görülür. Botulismde, bakterinin ürettiği toksin sinir sistemini etkiler ve kişide çift görme, yutma ve konuşma güçlüğü, kol ve bacaklarda kaslarda zayıflık ve felce neden olur. Bu daha çok iyi ve yeterli pişirilmemiş konserve yiyeceklerle veya bebeklerde bal tüketilmesi ile ortaya çıkar. Dışarıda ve uygun koşullarda hazırlanmamış gıdalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, temiz olmayan içme sularının tüketilmesi, pastörize edilmemiş süt tüketilmesi gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır.

Bu önerilere kulak verin

Suları kaynatıp soğuttuktan sonra için, besinlerin hazırlanması ve saklanmasında gıda hijyenine uyun, meyve ve sebzeeri çok iyi yıkayın, gıdaları buzdolabında veya uygun sıcaklıklarda saklayın, açıkta ve sıcakta uzun süre beklemiş, rengi, kokusu bozulmuş gıdaları tüketmeyin. Dışarda yemek yiyecekseniz bildiğiniz ve güvendiğiniz yerleri tercih edin ve bol sıvı tüketin. Tuvaletten sonra ve sık sık ellerinizi yıkayın.