> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Hastalığın tedavisini internette aramayın
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hastalığın tedavisini internette aramayın  (Okunma Sayısı 415 defa)
04 Mart 2010, 02:15:22
zahdem

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2.060


Site
« : 04 Mart 2010, 02:15:22 »



Bilgisayar ve internet teknolojisinin hızlı bir şekilde her eve girmeye başlaması, tedavi arama yöntemlerini de değiştirdi.

 
Birçok kişi, yakalandığı rahatsızlığa internetten tedavi aramaya çalışırken, sanal ortamdan hastalığın tedavi edilemeyeceğini uzmanlar, aksine daha büyük ve çözümü zor sağlık problemleriyle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnternational Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, hastalara internetten araştırma yapmasını önerdiğini ancak bu araştırmanın internetten tedavi olma umudu taşımaması gerektiğini belirtti.

İnternette kendi sağlığı konusunda araştırma yapanların bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Bağcivan, "Baş ağrısı yazıp araştırma yaparak hastalığınıza teşhis koymaya çalışmayın. Baş ağrısına neden olan yüzlerce hastalık olabilir. İnternet günümüzde adeta 'e-hasta'lar oluşturdu. Tedaviyi hekimden değil internetten almak isteyen e-hastalar, bu yolla hem umutsuzluğa kapılıyor hem yanlış bilgilenebiliyor." dedi.

İnternetin belli araştırmalar için kullanabileceğini ancak hastalıkla ilgili olarak internetin çözüm sunamayacağına değinen Bağcivan, internetten eksik ve yanlış bilgi edinme ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Hastalığa dair şikâyetlerin, adeta puzzle´ın parçaları gibi olduğunu ifade eden Bağcivan, parça sayısı arttıkça teşhise giden yolun da belirginleşeceğini, parçaları doğru şekilde tamamlamak ise, hekimin tecrübesi, bilgisiyle gerçekleşebileceğini açıkladı.

Tek bir şikâyetle hiçbir portal ya da hekimin tanı koyamayacağını kaydeden Bağcivan, "Hafif bir nezlede bile öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı olur. İnternette araştırılan şeyler genellikle temel şikâyetin birine yönelik oluyor. Hasta internete baş ağrısı diye giriyor ve karşısına binlerce sayfalık kitap çıkıyor. Bunun neresini okuyarak nasıl bilgi sahibi olsun. Ayrıca hasta internette araştırma yaptığında; 'Hepatit B hastaları 20 yıl sonra siroz olabilir' bilgisine rastlıyor. Hasta bu sayıyı düşünerek, kendisinin siroz olacağına inanıyor. Dolayısıyla edindiği yanlış bilgiler nedeniyle paniğe kapılıyor. Oysa Hepatit B, hastaların yüzde 30´unda siroza dönüşür, yüzde 70´inde dönüşmez. Bu duruma verilebilecek bir başka örnek de Hepatit B aşılarında görülüyor. Burada aşının koruyuculuk süresi hakkında aklında soru işaretleri oluşuyor. Bu yüzden internetten eksik ve yanlış bilgilerle hastanın kendi durumunu değerlendirmesi, korkuya ya da paniğe kapılmasından başka bir işe yaramıyor." diye konuştu.

"TIPTA HİÇBİR ZAMAN İKİ KERE İKİ DÖRT ETMEZ"

Tıp biliminin ayırıcı tanı bilimi olduğunu ve hiçbir zaman 'iki kere iki, dörttür' diye kesin kuralları olmadığına dikkat çeken Bağcivan, baş ağrısı şikâyetiyle gelen 10 hastanın başının, 10 farklı nedenle ağrıyor olabileceğini dile getirdi.

"Beyin tümörü sadece baş ağrısı yapsaydı, her başı ağrıyana beyin tümörü teşhisi koymamız gerekirdi." diyen Bağcivan, tıbbi bilimlerdeki şikâyetlerin matematik kesinliğinde olmadığını, ancak hastaların böyle kesin bilgiler varmışçasına bir beklentiyle araştırma yaptığını söyledi.

Zatürre hastalığının ateşsiz olmayacağını ama ateşi olmayan zatürre hastasının da bulunduğunu ifade eden Bağcivan, baş ağrısının migren mi, tümör mü, gerilim ağrısı mı olduğu konusundaki ayırıcı tanıyı hekim yapabileceğini aktardı. Buna karşın internetten araştırıp hastalığına tanı koyan insanların da olduğunu vurgulayan Bağcivan, hastaların deneyimlerini anlattıkları bloglardan da uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Bir hasta için doğru ilacın diğeri için yanlış olabileceğinin altını çizen Bağcivan, "By-pass olmuş hasta için aspirin çok hayatidir, ama midesinde ülser olan için çok tehlikelidir. Her hastanın kendi koşulları içinde değerlendirilmesi gerekir. Hasta tecrübelerine dayanan bilgiler, okuyan kişiye iyi gelecek diye bir kural yoktur. Bunlar internette yol gösterici olarak kullanılmamalıdır. E-hastalar daha çok tanımlanmış hastalıklarını araştırmaz, şikâyetlerinden tanı koyarlar." şeklinde konuştu. (CİHAN) 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hastalığın tedavisini internette aramayın
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:36:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hastalığın tedavisini internette aramayın rüya tabiri,Hastalığın tedavisini internette aramayın mekke canlı, Hastalığın tedavisini internette aramayın kabe canlı yayın, Hastalığın tedavisini internette aramayın Üç boyutlu kuran oku Hastalığın tedavisini internette aramayın kuran ı kerim, Hastalığın tedavisini internette aramayın peygamber kıssaları,Hastalığın tedavisini internette aramayın ilitam ders soruları, Hastalığın tedavisini internette aramayınönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes