> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Riskli yerlere seyahat edenler dikkat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Riskli yerlere seyahat edenler dikkat  (Okunma Sayısı 578 defa)
24 Ağustos 2009, 00:20:57
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 24 Ağustos 2009, 00:20:57 »



Riskli yerlere seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 80'inin ''yolcu ishali''nden etkilendiği, yolcuların seyahat sırasında tedbirli olmaları gerektiği belirtildi. Alınabilecek tedbirler:


AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, yolculuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında ''yolcu ishali'' geliyor.

Bruselloz, kolera, kriptosporidiozis, giardiazis, hepatit A ve E, lejyoner hastalığı, leptospiroz, listeryoz, skistosomiyaz ve tifo başta olmak üzere birçok önemli bulaşıcı hastalık ile yolcu ishalinin oluşumunda da en büyük etkenin hijyen kurallarına uygun hazırlanmayan yiyecek, içecek ve sular olduğu belirtiliyor.

Özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ile bağışıklık sistemi güçsüz kişilerin, bu tür etkenlere daha savunmasız... Bu kişilerin, mikroplu içecekler, yiyecekler ve güvenli olmayan yüzme mekanlarından kaçınmaları gerekiyor.

Yolculuğa çıkanların ise gittikleri yerde, mikroplu olabileceğinden şüphe ettiklere yemek ve içecekleri tüketmekten, bu tür yüzme mekanlarına girmekten kaçınmaları, ishali nasıl tedavi edeceklerini bilmeleri ve oral rehidratasyon tuzları ile su dezenfekte eden ajanları yanlarında bulundurmaları öneriliyor.

-İÇİLECEK SOLÜSYONUN MİKTARI ÖNEMLİ-

İshal başlar başlamaz, şişede, kaynatılmış veya ilaçlı su ya da açık çay içilmeli ve normal zamanlarda tüketilenden daha çok sıvı alınmalı. Dikkat edilmesi durumunda, birçok ishal atağı birkaç gün içinde geçiyor, ancak özellikle çocukların vücutlarının susuz kalmaması gerekiyor. İshalin birkaç günden fazla sürmesi halinde, oral rehidratasyon tuzu (ORS) solüsyonu alınması ve normal gıda tüketiminin devam etmesi öneriliyor.

İçilecek ORS solüsyonu miktarı ise çok önemli. 2 yaş altındaki bebekler için her sulu dışkıdan sonra 50-100 mililitre, 2-10 yaş arası çocukların için her sulu dışkıdan sonra 100-200 mililitre, daha büyük çocuklar ve yetişkinlerin ise sınırsız miktarda alınması uygun.

ORS solüsyonunun temin edilemeyeceği durumlarda da 6 çay kaşığı şeker ile 1 çay kaşığı tuzun 1 litre içme suyuna eklenmesi ve elde edilen karışımın belirtilen oranlar dikkate alınarak kullanılması tavsiye ediliyor. Bu ölçümlerde kullanılacak bir çay kaşığının 5 mililitre hacminde olması gerekiyor.

-ÇOCUKLAR İÇİN İSHAL İLAÇLARI KULLANILMAMALI-

''Loperamit'' gibi ishal önleyici ilaçlar ise genel kullanım için çok fazla önerilmiyor, ancak istisnai durumlarda sıvı alınması şartıyla sadece erişkinler tarafından semptomatik rahatlama amacıyla hekim önerisi ile kullanılabileceği belirtiliyor. İshal önleyici ilaçların, kesinlikle çocukları tedavi etmek için kullanılmaması gerektiğine işaret ediliyor.

İshalin 3 günden fazla sürmesi ya da çok sık tuvalete çıkılması, dışkının kanlı olması, tekrarlayan kusma ve ateş halinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması uyarısında bulunuluyor.

Yiyecek ve içeceklerden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için alınabilecek tedbirler ise şöyle:

''Birkaç saat oda sıcaklığında kalmış pişmiş yiyecekler yenilmemeli,

Sadece tamamen pişmiş ve hala sıcak olan yemekler tüketilmeli,

Pişmemiş yiyeceklerin yanı sıra yüzeyi zarara uğramış meyvelerin

tüketiminden kaçınılmalı,

Çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yemek kapları kullanılmamalı,

Sokak satıcılarının yemeklerinden uzak durulmalı, bu tür yerlerden dondurma alınmamalı,

Bazı ülkelerdeki balık ve kabuklularda zehirli toksinler bulunabileceği için o

bölgede güvenliği tavsiye edilen yerlere gidilmeli,

Pastörize olmayan (çiğ ) sütler içilmeden önce kaynatılmalı,

Güvenliğinden şüphe edilen içme suları kaynatılmalı, kaynatmak mümkün değilse,

onaylı ve iyi bakımlı bir filtre veya bir dezenfektan ajan kullanılmalı,

Buz tüketimine de dikkat edilmeli, güvenli sudan olmayan buzları kullanılmamalı,

Ağız ve diş temizliği güvenli olmayan su ile yapılmamalı,

Şişedeki veya paketteki soğuk ve sıcak içeceklerin genellikle kapalı olduğu müddetçe

güvenli olduğu unutulmamalı.''

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Riskli yerlere seyahat edenler dikkat
« Posted on: 23 Nisan 2024, 16:00:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Riskli yerlere seyahat edenler dikkat rüya tabiri,Riskli yerlere seyahat edenler dikkat mekke canlı, Riskli yerlere seyahat edenler dikkat kabe canlı yayın, Riskli yerlere seyahat edenler dikkat Üç boyutlu kuran oku Riskli yerlere seyahat edenler dikkat kuran ı kerim, Riskli yerlere seyahat edenler dikkat peygamber kıssaları,Riskli yerlere seyahat edenler dikkat ilitam ders soruları, Riskli yerlere seyahat edenler dikkatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes