๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 22 Ağustos 2010, 22:12:24



Konu Başlığı: Ramazana özel beslenme kitabı
Gönderen: Sefil üzerinde 22 Ağustos 2010, 22:12:24
Ünlü Fransız diyetisyenden Ramazan’a özel beslenme kitabı

Klasik rejim yöntemlerinin aksine hiçbir yiyeceği yasaklamadan zayıflama metodunu geliştiren ünlü Fransız doktor Alain Delabos, oruç tutan Müslümanlara yönelik özel Ramazan beslenme kitabı yazdı.

Vücut saatine göre beslenme üzerine kurulu, 1986’da geliştirdiği “chrono-nutrition” metodunu Ramazan’a uyarlayan Delabos’un yeni kitabı, beş milyondan fazla Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da büyük ilgi görüyor. Fransız diyetisyenin eşiyle birlikte hazırladığı kitapta, Ramazan’a özel 130 yemek tarifi bulunuyor.

Delabos, “Chrono-nutrition Ramazan Özel” isimli kitabını yazmadan önce oruçla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmış. Kitabın girişinde “Kur’an’da açıklanan Ramazan’ın şartlarını dikkatlice çalışmam gerekti. Bu, benim Kur’an’ın sağduyululuğunu gözlemlememi sağladı.” diyen Fransız doktor, “diyetisyenlik bilgilerini Ramazan’a uyarlayarak” hazırladığı tarifleri “ilahi-beslenme” (theo-nutrition) olarak nitelendiriyor.

Kitabında Ramazan ayı boyunca yemeği;  iftar, yatmadan önce ve sahur olarak üç öğüne yaymayı öneren Fransız diyetisyen, iftarda şekerli, ikinci yemekte tuzlu ve hafif, sahurda ise ağır ve tuzlu yemeyi tavsiye ediyor. İftarda kesinlikle “tadımlık” yenmeli ve meyve veya tatlı kuruyemişler tüketilmeli. Aksi halde, orucun “en önemli yemeği” olan sahurda açlık oluşmaz ve bir şey yenmez.

Delabos, “Gün boyunca oluşan yorgunluğu ve açlığı yatıştırmak için şekerliden daha iyisi yok.” diyor. İkinci yemeğe ise iftardan en az bir saat sonra oturulmalı. Bu öğünde, çorba ile başlayıp, sebze ve balık veya beyaz et tercih edilmeli. Kırmızı et kesinlikle tüketilmemeli. Sindirim açısından ve kısa gecede iyi uyabilmek için bu yemeğin hafif olmasının önemli olduğunu belirten Delabos, aksi halde vücudun hem uykuda hem de oruçlu geçirilecek gün boyunca rahat olmayacağını dile getiriyor.

Sahur yemeği, “Ramazan’ın sağlıklı olarak geçirilebilmesi için en önemli öğün”. İftar ve gece yemeğinin, oruçtan kaynaklanan enerji kaybını ve susuzluğu gidermeye yönelik olduğunu ifade eden Fransız doktor, sahurun ise “koruyucu ve bu kayıpların sağlık için tehlikeli olacak önemli boyutlarda olmasını önleyici” misyonu olduğuna dikkat çekiyor. Sahurda her şey yenebilir. Delabos; peynir, et, çorba, unlu mamuller ve çay tüketilmesini öneriyor.

Dr. Delabos, sigarayı bıraktıktan sonra aşırı derecede kilo alması ve kolesterolünün fırlamasıyla, “yasakçı rejimlerin” dışında alternatif bir yöntem arayışına girişmiş. “Çalışmalarım, beni hiç kimsenin düşünmediği oldukça basit ve açık bir çözüme götürdü.” diyen doktor, 1986’da “chrono-nutrition” yöntemini geliştiriyor. Zayıflamak için bazı besinleri azaltmak veya yasaklamak yerine, “insan vücudunun biyolojik saatine uygun beslenme” esasına dayalı yöntem, Avrupa Besin Araştırmaları Enstitüsü (IREN) tarafından da test edilerek onaylanmış.

Oruç bir okuldur

Kitabın, Barış İçin Dünya Dinler Konferansı Başkanı Ghaleb Bencheikh tarafından yazılan önsözünde oruç şu ifadelerle anlatılıyor: “Oruç, bir hayat, sabır ve cesaret okuludur. Oruç tutmakla, gündeliğin ağırlıkları hafifletiliyor ve arzuları düzenleyerek, istekleri engelleyerek hayatın cüruflarından arınılıyor. Oruç, meşru olmayana karşı korunma kabiliyetine sahip olabilmek için meşru olana boyun eğmeyi öğrendiğimiz bir okuldur.”


ALI İHSAN AYDIN