> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının  (Okunma Sayısı 320 defa)
09 Mayıs 2011, 14:09:28
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mayıs 2011, 14:09:28 »



Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının


Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, beslenme alışkanlıklarının panikatağı artırıp-azaltabileceğini söyledi.

Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini aktardı. Dr. Kaya, panikatağı olanların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Beslenme alışkanlıkları panikatak rahatsızlığını tetikleyebiliyor. Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya çay, kahve ve kolalı içeceklerin panikatak rahatsızlığını tetiklediğini balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdaların ise panikatak hastalarını rahatlattığını söyledi. "Sorularla Panikatak" kitabının yazarı psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, yeme-içme davranışlarının panikataklarla yakından ilgili olduğunu belirtti.

Uzun süre aç kalmanın kan şekerini düşüreceğini, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek­üstü bezlerimizden adrenalin salgılanacağını ifade eden Kaya, "Kortizol ve büyüme hormonları salgılanır. Bu hor­monlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üret­meye çalışır. Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik, ortaya çıkar. Panikli bir insan nor­mal olan bu durumu he­men panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır. Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlar." diye konuştu.

Yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için midenin daha çok enerjiye gereksinimi olduğunu ifade eden Dr. Kaya, bu enerjinin kanla sağlandığını dile getirerek, "İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlan­maya ve mideye daha çok kan pompalamaya başlar. Panikataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder. Çarpıntıyı, "Panik başladı" diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir.

Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panikataklarımızla yakından ilişkilidir." dedi. Dr. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini, buna karşılık ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, balık, kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemenin ve panikatak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya gibi bitkisel çayları tüketmenin panikatak hastalarını rahatlatacağını söyledi.

Panikatakta beslenme nasıl olmalı?

    * Panikatağı tetikleyici yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
    * Günde 3 öğün yerine 5 öğün, ama az az yemek tercih edilmeli.
    * Mevsimsel beslenilmeli (kışın kış, yazın yaz sebze ve yiye­ceklerini tercih etmek).
    * Özellikle sebze yemeklerini az pişirip vitaminlerinin hasar gör­mesine engel olmalı. Yemeklerde mutlaka sıvı yağ kullanılmalı. Yağı kesinlikle yakmamalıyız.
    * Kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya bitki çaylarından 3 fincan içilmeli.
    * Çay tiryakileri günde beş-altı bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli.
    * Omega-3 ve omega-6 bakımından zengin balıklar yenmeli. Balık sevmeyenler her gün bir yemek kaşığı keten tohumu yiyebilir.
    * B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı, âdet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek; mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemek faydalıdır.
    * Evde, işyerinde lavanta bulundurup ondan yayılan rahatlatıcı kokular içe çekilmeli. Güzel kokulu duş jelleri kullanılmalı.

Panikatağı tetikleyen yiyecekler

    * Koyu çay,
    * Kahve,
    * Kolalı içecekler,
    * Alkol,
    * Aşırı sigara içimi,
    * Esrar, 'ecstasy', kokain,
    * Aşırı yemek yemek,
    * Özellikle tatlı yiyecekler (Bunlar kan şekerini aniden yük­­seltir. Doğrudan glikoz içeren yiyecekler kan şekerini ani­den yükselttiğinden şekeri düşüren insülin hormonunu aşırı salgılatır ve kan şekerini aniden düşürüp paniğe sebep olabilir),
    * Yemeklerden sonra hemen uyumak (özellikle ağır yemeklerden sonra),
    * Aşırı ve hızlı kilo vermek-rejim yapmak (Bu durum vücut kimyasını bozarak paniğe, depresyona yol açabilir. Ayda en fazla iki-üç kilo verecek şekilde diyet yapılmalıdır),
    * Düzensiz ve tek yönlü beslenme,
    * Uzun süre aç kalmak,
    * Vitaminden yoksun yiyeceklerle beslenmek,
    * Rejim amaçlı iştah kesici ilaçlar, paniğe, depresyona sebep olabilmektedir.

Zaman



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının
« Posted on: 23 Nisan 2024, 16:01:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının rüya tabiri,Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının mekke canlı, Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının kabe canlı yayın, Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının Üç boyutlu kuran oku Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının kuran ı kerim, Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının peygamber kıssaları,Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının ilitam ders soruları, Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçınınönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes