๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 19 Şubat 2011, 23:20:02



Konu Başlığı: Oyunlar şiddet eğilimini artırıyor mu?
Gönderen: Zehibe üzerinde 19 Şubat 2011, 23:20:02
Oyunlar şiddet eğilimini artırıyor mu?

(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/2011219/173621_oyun-siddet.jpg)

Bugüne kadar bunun çeşitli örneklerini gördüğümüzü belirten araştırmacılar, şiddet içeren video oyunlarının çocukların ve gençlerin beyinlerini daha fazla etkilediğini açıkladılar.

   
HowStuffWorks isimliinternetsitesinde yer alan habere göre, Dylan Klebold ve Eric Harris isimli öğrenciler, 1999 yılında Colorado lisesinde açtıkları ateşle 13 kişinin ölümüne neden oldular. Ölen öğretmenlerden birinin eşi onlar hakkında dava açtı. Basın, Harris ve Klebold'un "Wolfenstein 3D," "Doom," and "Mortal Kombat" gibi şiddet oyunları oynadıklarını ortaya çıkardı.

2001'den bu yana Amerikan gençliğinin yüzde 79'uvideooyunları oynuyor. Bunların birçoğu haftada en az 8 saat oyun oynuyorlar. Birçok insan bu oyuna maruz kalmanın gençliği nasıl etkilediği konusunda kaygılanırken, gençler tarafından şiddet saldırılarında artışların görülmesi bunun ne kadar doğru olduğunu doğruluyor. Çünkü , video oyunlarındaki koşullar gençler tarafından gerçek dünyaya uyarlanıyor.

Video oyunları 20 yıldır oynanıyor. Bu nedenle bunların şiddet etkilerine karşı deneysel bir kanıt yok. Ayrıca televizyondaki şiddet ise bir faktör olarak görülmüyor. Peki bilim şiddet içeren video oyunları hakkında ne açıklıyor? Oyunda bir insanı vurmak ile gerçek yaşamda vurmak arasındaki neden-sonuç ilişkisini gösteren herhangi bir kanıt var mı?

Video oyunlarındaki şiddet üzerine çalışmalar:

2006 yılında 18 yaşındaki Alabama vatandaşı Devin Moore,arabahırsızlığı yüzünden bir kez tutuklanmıştı. Moore gözaltı için merkeze götürülürken gayet uysaldı fakat birden çıldırdı memurun silahını kaptı ve onu kafasından vurdu. Ardından diğer polis memurunu da öldürdü ve sonra arabayla 911 merkezindeki hareket memurunu öldürdü. Daha sonra merkezden bir anahtarlık kaptı ve bir polis panzeri çaldı.

Daha önce cinayetten sabıkası olmayan bu gencin "Grand Theft Auto" isimli oyunu çok fazla oynadığı belirtildi. Bu oyunda oyuncular araba çalıyorlar ve polisleri öldürüyorlardı. Moore'un oyunu ve gerçek hareketleri arasındaki bağlantı mantıklıydı.

Video oyunları insanların davranışlarını televizyondan daha fazla etkiliyor, çünkü oyunlarda insanlar oyunla interaktif iletişime geçiyor ve kendini oyuna kaptırıyor. Oyunlar ayrıca tekrarlayıcıdır ve ödül sistemine dayanır. Tekrar ve ödüller öncelikli olarak klasik durumun bileşenleridir. Özellikle çocukların ve gençlerin beyinleri halen gelişmeye devam ettiği için bunlardan daha fazla etkileniyor.

ZAMAN