๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 12 Mart 2012, 20:14:20



Konu Başlığı: Organ naklinde ilk 5’teyiz
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 12 Mart 2012, 20:14:20
Organ naklinde ilk 5’teyiz

Kapuağası, Malabadi Oteli'nde düzenlenen ''Organ Temininde Yeni Adımlar, Yoğun Bakım Eğitimi'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, bir yıl içinde başlatılan çalışmalar sayesinde Diyarbakır'ın nakil yapılır hale geldiğini söyledi.
   

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek nakil merkezi oluşturulduğunu, karaciğer nakil merkezinin de yakın zamanda oluşturulacağını belirten Kapuağası, Diyarbakır'ın bütün nakillerde üs olmasını istediklerini ifade etti.
   

Kapuağası, organ nakli için bölgeden İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli kentlere giden hastalar ile yakınlarının sıkıntı çektiğini belirterek, şöyle konuştu:
     ''Birçoğu mal varlığını satıp oralarda perişan oluyor. Diyarbakır'da 3 böbrek, 2 kornea ve 1 karaciğer nakli yapıldı. Yoğun bakımda beyin ölümü teşhisi koymada büyük sıkıntımız var. 6 bin adet yoğun bakım yatağımız var ancak beyin ölümü teşhisimiz sadece bin 300'dür. Burada bir sıkıntımız var. Bu sıkıntıyı aşmak için bölge bölge gezip toplantılar yapıyoruz. Daha önce Antalya ve Erzurum'daydık. Karşılıklı görüşerek ve sorunları dinleyerek toplantılar yapıyoruz. Bu bölgede sadece bir hastanemizde 100'ün üzerinde yoğun bakım yatağı oluşturuldu fakat beyin ölümü teşhisinde geçen yılki rakam 56'ydı. Bu çok düşüktür. Dünya standardı bir yatağa bir ölümdür, üstelik bu minimumdur. Her yıl 3 bin kişi organ bekleme sırasına ekleniyor. Çevredeki ülkelerde nakil tecrübesi bizim kadar olan başka bir ülke yok. Bu bakımdan birçok Avrupa ülkesinden ileri durumdayız. Nakil açısından dünyada ilk 5 ülke arasındayız. Bunu Brüksel'de yapılan toplantıda dile getirdiğimizde çok şaşırdılar.''
   
     -''Organ nakline olumlu bakılmalı''-
   
     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da kentte yaklaşık 3 yıl önce nakil merkezleri oluşturulması için çalışmalar başlatıldığını söyledi.
   

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ nakli ameliyatlarına başlandığını, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nakil merkezi oluşturulduğunu bildiren Toprak, yakında bu hastanede de organ nakli yapılmaya başlanacağını kaydetti.
   

Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerinin genellikle organ nakline izin vermediğini ifade eden Vali Toprak, bu düşüncenin değişmesi için herkese görev düştüğünü söyledi.
   

Bu konuda vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini ifade eden Toprak, şöyle konuştu:
     ''Bir gün bize de organ nakli gerekebilir. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Ev ev gezip her ortamda bunu dile getirmeliyiz. Organ naklinin bizi ne gibi sıkıntılardan kurtaracağını, gelecekte daha iyi yaşam için bunu anlatmak gerekiyor. Hastaneye gittiğimde en çok etkilendiğim bölüm diyaliz merkezleri oluyor. 120 kilometre öteden diyaliz için haftanın 3 günü hastaneye gelip dönenler var. Yeterli donörü oluşturup bunların nakle hazırlanmasını sağlamamız gerekiyor. İnsanlarımızı bu meşakkatten kurtarmamız gerekiyor. Bir taraftan da bunların hepsinin bir maliyeti var. Organ naklinin insana hayat verme açısından, insanı iyi yaşatma açısından mutlak olması gerektiğini, tüm insanların başına gelebileceğini, insanın başına geldikten sonra donör aramanın bir anlam ifade etmediğini insanlar düşünmeli ve bu nedenle organ nakline olumlu bakmalı. Beslenme şartlarının ileride yol açtığı organ tahribatlarını iyi anlatabilirsek insanlar kendi yaşamlarına dikkat etmeleri şartıyla organ nakline daha az ihtiyaç duyacaktır.''