๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Haziran 2011, 15:26:10



Konu Başlığı: Mantarları mikrobik hastalıklarla karıştırmayın
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Haziran 2011, 15:26:10
Mantarları mikrobik hastalıklarla karıştırmayın




Mantar hastalıkları, sedef, egzama, frengi-cüzzam lekeleri olmak üzere birçok mikrobik hastalıkla karıştırılıyor.
 

Havuz, hamam ve spor salonları gibi ortak kullanılan mekânlarda bulaşma ihtimali daha fazla olan mantar hastalıkları, sedef, egzama, frengi-cüzzam lekeleri olmak üzere birçok mikrobik hastalıkla karıştırılıyor.

Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, mantar hastalığının mikroskobik muayene ve mantar kültürü yapılarak teşhis edildiğini açıkladı.

Mantar hastalığı tedavisi ile diğer hastalıkların tedavisinde izlenen yolların çok farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ekrem Aktaş'ın verdiği bilgilere göre, mantar tedavisinde losyonlar, kremler, pomatlar ve gerekirse ağızdan yutularak kullanılan tabletler uygulanıyor. Hastalık belirtisi görüldüğü ilk andan itibaren doktora gidilerek tedaviye başlanılması gerekiyor. Yanlış bilgilerle kullanılan ilaçlar tedavisi imkânsız sorunlar ortaya çıkarabiliyor.

Vücutta çıkan herhangi bir yaranın mantar olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aktaş, bu belirtileri şöyle anlattı: "Mantar, tuttuğu bölgeye göre değişik belirtiler gösterir. Çocuklarda deri ve saç tutulumu olarak görülür. Deride kabarıklık, yarım ve çürümüş domates görüntüsü tipiktir. Kılların dökülmesine sebep olur. Aşırı derecede kaşıntı yapar ve boyun bezlerini şişirir. Sırt ve kol bölgelerinde dairesel sınırları olan kepeklenen, sulanan ve kaşınan lekeler olarak ortaya çıkar. Tırnaklarda kalınlaşma, kırılma, renk bozulması, tırnak düşmesi, ayak parmak aralarında aşırı kaşıntı, çatlamalar, kızarıklık, ayak tabanlarında içi su dolu kabarcıklar, kepeklenme ve şiddetli ayak kokusu oluşturur."

Mantardan korunmada ve tedavisinde temizlik çok önemli. Özellikle aile bireylerinin ayrı havlu, ayrı terlik, ayrı saç fırçası kullanmaya dikkat etmesi, yatak çarşaflarının haftada iki kez sıcak suda yıkanması ve güneşte kurutulması, ayak mantarından şikâyetçi kişilerin kendilerine özel terlik kullanmaları, ayakların terlemesine engel olunması, dar pantolon, naylon iç çamaşırları, naylon çoraplar, mantarın azmasına sebep olacağı için giyilmemesi ve mantar hastalığı olanların havuz, hamam, spor salonu gibi yerlerden uzak durmaları gerekiyor.


Zaman