> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Komplikasyonlar Olası sorunlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Komplikasyonlar Olası sorunlar  (Okunma Sayısı 358 defa)
29 Ağustos 2010, 21:47:49
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 29 Ağustos 2010, 21:47:49 »



Komplikasyonlar Olası sorunlar

Bir diş hekimine gittiğinizde, kapıdan girdiğiniz andan iti­baren sizi oraya götüren sorunlarınızın çözümü dışında, değişik süprizlerle de karşılaşabilirsiniz. İşte o süprizlerden iyisine şans, kötülerine de komplikasyon diyoruz. Diğer bir deyişle bunlar, herhangi bir tıbbi işlem esnasında ve son­rasında olası ama istenmeyen sorunlardır.

1. Anestezi (dişin uyuşturulması) sırasında baygınlık geçirebilirsiniz: Genelde korku nedeniyledir. Hekim kol­tukta sizi yatırıp ayaklarınızı yukarı kaldırdığında hemen ayılırsınız. Ayılmanız uzun sürerse, çarpıntı, ağrı vs. eşlik ederse sistemik bir hastalıktan kaynaklı olabilir, araştırın. Diğer hekimlerinizi de uyarın.

2. Yanlış diş çekilebilir, doğru diş çekilirken yanındaki komşu diş de yuvasından çıkabilir. Çok kötü ve hiç hoş ol­mayan bir durumdur. Diş hemen yerine konabilir ama pek başarılı sonuç vermez.

3.
Diş çekilirken yandaki1 porselen dişiniz çıkabilir, kı­rılabilir. Yerinden çıkarsa korkmayın hekiminiz temizler tekrar yapıştırır. Kırılırsa tamir edilecek gibi ise tamir edilir. Genelde porselenin estetik (beyaz) kısmı ayrılır ve me­tal kısmı ortaya çıkar. Ön bölgede değilse, estetik olarak sorun çıkarmıyorsa ya da kırık küçükse hekiminiz keskin kenarları, pürüzleri düzeltip parlatırsa sorun olmaz.

4. Diş kırılabilir. Bu durumda kalan parça kökün üçte birinden küçükse bırakılabilir. Büyükse sabırlı olun her şe­yi hekiminize bırakın. Bazen 1-2 saat süren uğraş sonucu çıkar bazen de hekim dişin sinirlerini alır gerekli antibiyo­tik ağrı kesicileri verir, 2-3 hafta sonra çekimi gerçekleşti­rir.

5. Anestezi sırasında üst çenede, yanak içinde hematom dediğimiz iç kanama olabilir. Gözünüzün altındaki bölge şişer. Verilen antibiyotiklerinizi düzenli kullanın ve geçmesini bekleyin.

6.
Anestezi sırasında bazen alt göz kapağı kapatıla­maz. Birkaç saatte geçer merak etmeyin.

7. Alt çene arka dişlerin çok zor çekimlerinde bu böl­gedeki sinirlerin zedelenmesi sonucu uyuşukluğun geçme­mesi. Bir gün geçmesine rağmen çeneniz hâlâ uyuşuksa hemen hekime başvurun sinirler hafif hasar görmüşse bi­raz ilaç biraz zaman sonucu düzelebilir ama kopacak de­recede büyük bir hasar varsa ömür boyu uyuşuk bir du­dakla gezebilirsiniz.

8. Üst çenede sinüsün açılması. Sinüslerle diş kökleri arasında kemik vardır. Bazen uzun süren çürük, apse vs. nedeni ile aradaki kemik erir, dişi çektiğiniz anda da sinü­sünüz açılır. Hemen fark edilirse dikilip kapatılır gerekli ilaçlar verilir. Siz de 2-3 hafta hapşırmaz, tıksırmaz, ağır kaldırmaz herhangi bir basınca neden olmazsanız, iyileşir.

9. Kanal tedavisi sırasında sinüse sıvı kaçması. En ber­bat komplikasyonlardan biridir. Kullanılan sıvılar dezen­fekte etme özellikleri olan sıvılardır. Sinüs içini tahriş eder.
Basınç nedeniyle korkunç bir ağrı yapar. Bazen sinüslere hava kaçabilir ve yüz şişer bu da korkunç ağnlara neden olur. Gerekli ağrı kesici ve antibiyotikler verilip beklemek­ten başka yapacak pek bir şey yoktur. Çok nadir de olsa karşılaşılabilecek bir durumdur. Bir hafta içinde durum düzelir.

10. Kanal tedavisi sırasında kanal aletleri diş içinde kırılabilir. Eğer çok steril bir ortamda çalışılıyorsa kırık parça içerde bırakılarak dolgu tamamlanabilir. Ama pis bir kanal aleti kırıldıysa kısa sürede apseye sebep olacak­tır, dişin çekimi gerekebilir.

11.
Kanal tedavisi sırasında bazen ısıtılmış aletler kul­lanılır. Bu sıcak aletler dudakların ya da dilin yanmasına neden olabilir.
12. Kanal aleti ya da diğer küçük aletler yutulabilir. Hemen röntgen çektirip aletin izi bulunmalı, gerekirse bir ameliyatla çıkarılmalıdır. Röntgen sonucuna göre uzman doktorunuz size yapılması gerekenleri yapar. Bazen de kendi kendine dışkı ile atılabilir.

13. Kullanılan anestezik maddeye ya da ilaçlara karşı alerji gelişebilir. Gerekli ilaçlar alınır ve bir daha alerjiye neden olan maddeler kullanılmazsa sorun kalmaz. Gidilen diğer diş hekimlerini de bu soruna karşı uyarmak gerekir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Komplikasyonlar Olası sorunlar
« Posted on: 18 Nisan 2024, 20:31:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Komplikasyonlar Olası sorunlar rüya tabiri,Komplikasyonlar Olası sorunlar mekke canlı, Komplikasyonlar Olası sorunlar kabe canlı yayın, Komplikasyonlar Olası sorunlar Üç boyutlu kuran oku Komplikasyonlar Olası sorunlar kuran ı kerim, Komplikasyonlar Olası sorunlar peygamber kıssaları,Komplikasyonlar Olası sorunlar ilitam ders soruları, Komplikasyonlar Olası sorunlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes