> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen  (Okunma Sayısı 524 defa)
18 Eylül 2010, 17:02:39
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 18 Eylül 2010, 17:02:39 »



Ağızda tat vücutta sağlık: Böğürtlen



Piknik yerlerinde topladığımız, çocukluğumuzun nostaljik meyvesi böğürtlenin, kanser hastalığından hafızayı güçlendirmeye kadar bilmediğimiz ne faydaları varmış meğer!


Mevsimi geçti zannetmeyin, manavlarda hâlâ böğürtlen bulabilir hatta kışa da kalsın istiyorsanız tarifimize kulak verip böğürtlen şurubunuzu hazırlayabilirsiniz.

Acıyla tatlı anların iç içe geçtiği çocukluk hatıraları vardır hayatımızda. Düşüp kalkmaktan yara olmuş, her dokunuşta acısı çoğalan ayaklarla futbol topuna bir kez daha vurmanın sevinci mesela. Ya da sokakta güle oynaya kirlettiğimiz kıyafetlerimizi gören annemizden işittiğimiz, pek de tatlı olmayan sözler... Bir de eş-dost toplanıp gittiğimiz pikniklerde yol kenarında bulup tozlu topraklı yuttuğumuz böğürtlenler vardı hatırlarsanız. Elimizi yüzümüzü çizdirerek çalıların arasından geçtiğimiz, onca zahmetin sonunda ulaştığımız, her tarafımızı kırmızıya boyayan o ekşimsi, bir o kadar da lezzetli meyve... Belki çocuklar için değişen bir şey yok ama yetişkinler için böğürtlen biraz anlam değiştirdi sanki. Artık böğürtlenin yolu tozun toprağın içinden geçmiyor, bu güzel meyve en şık market, manav reyonlarından bize ulaşıyor. Öyle döke saça doyasıya da yiyemiyor, küçük bir kutusuna 4-10 lira arasında para ödüyoruz. "Buna da şükür, ya hiç bulamasaydık.." dedik ve faydasından fiyatına çocukluğumuzun nostaljik meyvesini inceledik.

Rengi koyu kırmızıysa tamamdır


Belki habermizin etkisiyle de canınız böğürtlen çekmiş, kendinizi en yakın manava atmış olabilirsiniz. Onun için hemen söyleyelim böğürtlenin olgulaştığını renginden anlayabilirsiniz. Yenilebilir kıvama gelmiş böğürtlen koyu kırmızı, siyaha yakın bir renk alıyor. Yabanisi de olan bir meyve olduğundan akla ister istemez zehirlisinin olup olmayacağı sorusu geliyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, yabanisinin de kültürlüsünün de hiçbir zehir özelliği olmadığını söylüyor. Gerçekçioğlu, yabani böğürtlenlerin tek zararının tarlaya olduğunu, fazla yayılımcı olduğu ve araziyi çabuk sardığı için tahrip ettiğini söylüyor.

Böğürtlen, ülkemizde Akdeniz'de, Antalya'da, Karadeniz'de, Samsun'da, Bursa, Yalova, Tokat gibi illerde ve Amasya'nın bazı ilçelerinde kültür bitkisi olarak yetiştiriliyor. Bir dönümlük tarladan yaklaşık 2-4 ton arası böğürtlen elde ediliyor. Çeşidi ise çok fazla ancak ülkemizde ağırlıklı olarak "jumbo" denen türü yetiştiriliyor.

Tohumu daha faydalı

Böğürtlenin yaralara sürülürse iyileşmeyi hızlandıracağı, kabızlığa iyi geldiği, tok tuttuğu, yaprakları kaynatılıp içilirse diş ve diş etlerine, kökleri kaynatılıp içilirse de böbreklerdeki taşların düşmesine yardımcı olacağı sık sık dile getiriliyor. Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, içindeki tohumunun etinden daha şifalı olduğunu belirtiyor. Diyetisyen Doktor Yeşim Çelik de böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğini söylüyor. İçeriğindeki ellagik asit, antikanserojen madde olarak biliniyor. Bu madde kanser hücrelerinin ve tümörün büyümesini engelliyor. Çelik böğürtlenin hafızaya da iyi geldiğini, özellikle bol miktarda B grubu vitaminleri içerdiğini belirtiyor ve yemek sonrası için de şöyle bir öneride bulunuyor: "Yemekten 1 saat sonra tüketilen 1 bardak böğürtlen suyu veya şurubu kan şekerinin dengelenmesini sağlar, uyku ve yorgunluk halinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur."

Böğürtlen şurubunun hazırlanması: Böğürtleni ezerek bir süre kaynatın. Pekmez haline gelmeden sıvı olarak şişeleyin. Kesinlikle şeker katmayın ve bu şuruptan günde üç çorba kaşığı veya sulandırarak 1 bardak tüketin.

Nerede ne kadara satılıyor?

Konyalı Manav (Bebek/İstanbul): Yarım kilo 5 lira

Titiz Manavı (Balıkpazarı/İstanbul): Yarım kilo 8 lira

Kolaylar Manavı (İstanbul): 200 gramı 10 TL

Doğan Gıda-Çukur Manav (Tunalıhilmi/Ankara): 600-700 gramlık paketler 4 TL

Köylü Kardeşler Manavı (Göztepe/İzmir): 500-600 gramlık paketler 5 TL

Zaman
 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen
« Posted on: 19 Nisan 2024, 08:17:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen rüya tabiri,Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen mekke canlı, Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen kabe canlı yayın, Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen Üç boyutlu kuran oku Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen kuran ı kerim, Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen peygamber kıssaları,Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlen ilitam ders soruları, Ağızda tat vücutta sağlık Böğürtlenönlisans arapça,
Logged
18 Eylül 2010, 17:18:16
kaptani-derya

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 18


« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2010, 17:18:16 »

:) Cocuklugumuzun nostaljik meyvesi bögürtlen. Ben kültür olarak yetistirenlerden asla o yol kenarlarindaki bögürtlenin tadini bulamiyorum. Rabbim bize binlerce nimeti sunmus. Hamd-ü senalar olsun ona. Amiin!!
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes