๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 15 Mayıs 2011, 14:38:52



Konu Başlığı: Kanser araştırması Çernobili akladı!
Gönderen: Sümeyye üzerinde 15 Mayıs 2011, 14:38:52
Kanser araştırması Çernobili akladı!


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığında (TAEK) görevli Fizik Yüksek Mühendisi Ayşe Gönül Buyan, Doğu Karadeniz'deki kanser vakasındaki artış hızının diğer bölgelerden fazla olmadığını söyledi.
Türkiye Atom Enerjisi  Kurumu Başkanlığında (TAEK) görevli Fizik Yüksek Mühendisi Ayşe Gönül Buyan, Doğu Karadeniz'deki kanser vakasındaki artış hızının diğer bölgelerdekinden fazla olmadığını belirterek, ''Bilimsel verilen ışığında, kanser konusunda Çernobil kesinlikle aklanmıştır. Çünkü dozlar, hesaplar  ve riskler ortadadır'' dedi.

Buyan, TBMM Kanser Araştırma Komisyonunda, TAEK'in Çernobil nükleer santralindeki patlamanın Türkiye üzerindeki etkilerine ilişkin yaptığı araştırmalar eşliğinde sunum yaptı.

Çernobil'deki patlamanın ardından ortaya çıkan radyoaktif buluttan en fazla etkilenen ülkelerin Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya olduğunu belirten Buyan, Türkiye'de ise Trakya ve Doğu Karadeniz bölgelerinin radyoaktif yağış aldığını anımsattı.

Türkiye'de yapılan çalışmalarda hava, su, toprak ve gıda maddeleri üzerinde yüz binlerce ölçüm yapıldığını anlatan Buyan, ülkenin havadan ışınlanmadığını, topraktan gerçekleşen ışınlanmanın ise çok düşük miktarlarda olduğunu belirtti. Çernobil'deki patlamanın ardından Türkiye'nin çok geniş güvenlik önlemleri aldığına dikkati çeken Buyan, ''Patlamanın ardından dünyanın pek çok ülkesine gittik. Gerçekten en yoğun güvenlik önlemleri bizim ülkemizde alınmıştı'' şeklinde konuştu.

''Doğu Karadeniz'deki kanser artış hızı diğer bölgelerdekinden fazla değil'' diyen Buyan, şöyle devam etti:

''Mesela, ülkenin Çernobil bulutundan hiç etkilenmeyen ili Ispartadır. Buradaki kanser vakasındaki artış hızı Doğu Karadeniz illerindekiyle aynıdır. Edirne'de de tiroit kanseri açısından kapsamlı bir çalışma yapıldı ama anlamlı verilere ulaşılamadı. Unutmayalım, tüm dünyada kanser artıyor. Çernobil ardından yapılan araştırmalarda elde edilen radyasyon oranları bir kanser oluşturma riskini gündeme getirecek düzeyde değildir.''

Buyan, komisyon üyelerinden bazılarının, ''O zaman Cahit Aral doğru söylemiş. Çayların gömülmesine gerek yokmuş'' sözleri üzerine, ''Çaylar, halkın üzerindeki psikolojik etkileri gözönüne alınarak gömülmüştü. Patlama döneminde çayda sağlık açısından hiçbir risk yoktu, içilebilirdi...'' dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış'ın, ''Yani Çernobil aklandı mı?'' sorusuna Buyan, ''Bilimsel veriler ışığında, kanser konusunda Çernobil kesinlikle aklanmıştır. Çünkü dozlar, hesaplar ve riskler ortadadır'' yanıtını verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu da yaptıkları araştırmalarda, Çernobil ile Doğu Karadeniz bölgesinde kanser olaylarında anlamlı bir ilişki bulamadıklarını söyledi.


Haber 7