> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili  (Okunma Sayısı 425 defa)
22 Kasım 2011, 15:42:52
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 22 Kasım 2011, 15:42:52 »



Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili

Vücudumuzun kendini onarma mekanizması mükemmel bir şekilde çalışır. Yaralandığımızda ve kanamamız olduğunda vücudumuz kendini onarmaya geçerek kanamayı durdurur. Ancak bazı kişiler için küçük kanamalı yaralanmalar dahi istenmeyen sonuçlar doğurabilir

Hemofili nadir rastlanan, kanamaya eğilim yaratan bir hastalıktır ve kanın pıhtılaşma fonksiyonunun bozuk olması ile kendisini gösterir. Hemofilisi olan kişilerde yaralanma sonrası normal kişilere göre kanamalar daha uzun sürebilir. İç organlarda kanamalar olabilir. Prof. Dr. Akif Selim Yavuz, hemofili hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgileri derledi!

Hemofili nedir?

Hemofili ile doğan kişilerde pıhtılaşma faktörü diye adlandırılan bir madde kanda az miktarda bulunur veya eksiktir. Pıhtılaşma faktörleri pıhtılaşmanın normal bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir. Vücudumuzda bir dizi pıhtılaşma faktörü mevcuttur. Protein yapısındaki bu maddeler trombositler ile birlikte pıhtı oluşumu ve kanamanın durdurulmasında görev alırlar. Trombositler kanın en küçük şekilli elemanlarıdır ve kemik iliğinde üretilirler.

Damarlarda bir yaralanma olduğunda trombositler, yaralanma yerine yapışarak ve kendi aralarındaki yapışma ile adeta bir duvar örerler ve bu duvar pıhtılaşma faktörlerinin yardımıyla güçlü bir pıhtı haline gelerek kanama durdurulur. Pıhtılaşma faktörü eksikliğinde pıhtılaşma gerçekleşemez.

Kaç çeşit hemofili vardır?

Hemofilinin iki ana çeşidi vardır. Hemofili A hastalığında faktör sekiz eksiktir veya azalmıştır. Klasik hemofili diye de adlandırılır. 10 hastadan 9'u hemofili A olarak karşımıza çıkar. Hemofili B hastalığında ise faktör dokuz eksik veya azalmıştır.

Nadiren hemofili edinsel olarak gelişebilir. Bunun anlamı hastalığın yaşam süresi içinde irsi olmadan gelişmesidir. Bu durum vücut kandaki pıhtılaşma faktörlerine karşı antikorlar üretirse ortaya çıkar. Üretilen bu antikorlar pıhtılaşma faktörlerinin fonksiyonlarını bozarak etkili olurlar.

Hemofili kandaki pıhtılaşma faktörünün eksiklik oranına göre hafif orta derecede veya ağır klinik tablolar olarak kendisini gösterir. On hastanın yedisinde hastalık ağır klinik tabloyla seyreder. Faktör VIII aktivitesi normal kişilerde yüzde yüz iken bu değer ağır hemofililerde yüzde birin altındadır.

Hastalığın nedeni nedir?

Kalıtsal hemofilili hastalar doğumdan itibaren hastadırlar. Kromozomlarda yer alan ve pıhtılaşma faktörleri olan faktör VIII (sekiz) veya faktör IX (dokuz) u kodlayan genlerdeki defekt nedeniyle hastalık gelişir. Bu genler X kromozomu üzerinde yer alırlar. Kromozomlar insanda çifter çifter bulunurlar. Cinsiyeti belirleyen kromozomlar olan X kromozomu kadınlarda çift olarak bulunur, erkeklerde ise bir X, bir de Y kromozomu vardır. Hemofili, bozuk geni taşıyan X kromozomunun var olduğu erkekte ortaya çıkacaktır. Hastalığın kadınlarda ortaya çıkması için her iki X kromozomunda da hastalık geninin bulunması gerekir. Bu çok nadir bir durumdur.

Anormal geni tek bir X kromozomunda bulunduran kadında hastalık ortaya çıkmaz ama bu kişi taşıyıcıdır ve hastalık genini çocuklarına aktarabilir. Yani her kız çocuğunun %50 olasılıkla hastalık genini taşıyıcı olarak, erkek çocukların ise hasta olarak anneden alma olasılığı vardır.

İkinci bir olasılık olarak babada hemofili varsa, taşıyıcı olmayan bir anneden doğan tüm kız çocukları taşıyıcı olacak, ancak erkek çocukları babadan Y kromozomunu aldıkları için ne taşıyıcı ne de hasta olacaklardır.

Nadiren baba hemofili ve anne taşıyıcı ise hemofilili kız çocuğu doğabilir.

Hemofilide belirtiler ve bulgular

En önemli belirtiler ağır kanamalar ve kolay morluk gelişmesidir.

Hemofili tedavisi nasıl yapılır?

Yerine koyma tedavisi

Eksik olan faktörler gerekli hallerde yerine koyulmaya çalışılır. Faktörler insan kanından veya rekombinan gen teknolojisiyle elde edilir. Yerine koyma tedavisinin istenmeyen etkileri faktöre karşı vücutta antikor gelişimidir. Bu durum tedavinin başarılı olmasına engeldir. Ağır hemofili A vaklarının %20'sinde ve hemofili B vakalarının %1'inde görülebilir.

Desmopressin

Hafif ve orta derecede hemofili A'da kullanılan desmopressin (DDAVP) bir hormondur ve kanda FVIII ve von Willebrand faktörünü arttırarak etkili olur. Ağır hemofili A ve hemofili B'li hastalarda kullanılmaz.

Antifibrinolitik ilaçlar

Traneksamik asid ve aminokaproik asid gibi antifibrinolitik ilaçlar yerine koyma tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

yenişafak

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili
« Posted on: 26 Nisan 2024, 20:28:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili rüya tabiri,Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili mekke canlı, Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili kabe canlı yayın, Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili Üç boyutlu kuran oku Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili kuran ı kerim, Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili peygamber kıssaları,Kanamanın durmadığı hastalık Hemofili ilitam ders soruları, Kanamanın durmadığı hastalık Hemofiliönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes