๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 02 Aralık 2009, 14:46:51



Konu Başlığı: İşte kilo vermeyi zorlaştıran nedenler
Gönderen: Ekvan üzerinde 02 Aralık 2009, 14:46:51
(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/200995/84419.jpg)



Radikal Yazarı Serap Güzel şişmanların niçin kilo vermekte zorlandıklarını yazdı . İşte Kilo vermenizi zorlaştıran nedenler...



Her insanın metabolizmasının farklı olduğunu, kilo verirken de herkesin farklı kilo verdiğini daha önceden bahsetmiştim. Genetik özellikler, ailedeki kişilerin yapısı aynı zamanda bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemindeki beslenme de ilerideki vücut yapınızı oluşturmada büyük etkendir.

Eğer kilo vermeniz zorsa, adet problemleri ve düzensizliğiniz varsa, deride kuruluk ve baş ağrısı gibi problemleriniz oluyorsa tiroit bezlerinizi kontrol ettirmelisiniz, çünkü hipotiroidiniz olabilir.

Hipotiroidizmde Diyet Değil Sporu Arttırın

Tedavide özellikle egzersiz önemlidir. Diyet yaparak kilo vermeye çalışmak vücudun yakıt tasarrufuna giderek metabolizmayı yavaşlatmasına neden olur. Tiroit değerleriniz normal sınırlara gelmediği sürece diyetle kilo vermeniz mümkün değil ama egzersiz tiroit bezi salgısını uyarır. Bu nedenle egzersize ağırlık verin. Çok fazla kalori kısmak yerine düzenli beslenmeye çalışın. İlaç tedavisiyle birlikte mutlaka kilo vereceksiniz, sabırlı olmanız gerekiyor. İyot tüketimi de tiroit için önemlidir. iyot yetersizliği guatra neden olur fazlası ise tiroit sentezini engeller, yani hipotiroidizm için olumsuzdur.

Kilo için Başka Bir Neden: İnsülin Direnci

Karın bölgenizde genellikle can simidi olarak tabir edilen yağlanma artmaya başladıysa, sık acıkıyorsanız, doyma hissiniz zor oluşuyorsa, kan şekeriniz düşüyorsa ve bunlarla birlikte hızlı kilo alıyorsanız insülin direnci gelişmiş olabilir. Karın bölgesindeki yağlanmanın artması pankreastan salınan insülin hormonunun görevini zorlaştırır. İnsülin hormonunun vücutta görevini yapamaması ilerde diyabet olma riskinizi arttırır. Bu nedenle bel ölçümüne bakılır. Bel ölçümü kadınlarda 85 , erkeklerde 95 i geçmemelidir. Kalınlaşan bel diyabetin yanı sıra kalp hastalıkları ve tansiyon içinde risk taşır.

İnsülin direnci kilo almayı hızlandıran ve bunun yanında vermeyi zorlaştıran bir durumdur. Bunu tedavi edebilmenin temel yolu düzenli beslenme ve egzersizdir. Düzenli beslenme derken, kan şekerinin regüle olmasını sağlayacak lifli karbonhidratları almaktır. Kilo vermek için karbonhidratları azaltmak durumu daha kötü bir hale getirir. Çünkü insülin direncini kırmak için sık öğün yapmak ve lifli karbonhidrat tüketerek kan şekerini dengeli götürmek gereklidir buna kan şekerini doyurmak diyebiliriz . İnsülin direnci olan kişiler kilo vermenin zor olacağını ancak düzenli beslenmeyle yavaş yavaş kilo vereceklerini bilmeliler.

Peynirdeki Kolesterole Dikkat

Kolesterol yüksekliği olan çoğu kişi kırmızı eti çok az tüketmeye çalışır. Ancak peynir ve süt ürünlerinde kolesterol içeren doymuş yağ oranı daha yüksektir. Her gün peynir yediğinizi düşünürseniz aslında etten daha çok kolesterol alırsınız. Kırmızı eti yağsız olarak haftada 1-2 kez tüketebilirsiniz ama her gün yediğiniz peynirin yağına dikkat etmelisiniz. Ancak bunun yanında kolesterol sadece yiyeceklerden dolayı yükselmez. Genetiktir ve stresin de büyük payı vardır. Bu nedenle hiçbir yiyeceği, kırmızı et de dahil tamamen hayatınızdan çıkarmayın, ölçülü yemeye çalışın.

Yasak Besin Patates Ne kadar Suçlu?

Kilo problemi olup diyet yapan çoğu kişi patatesi yemiyor ve patates şişmanlattığı için yasaklanıyor. Patatesi fırında veya haşlama olarak her gün yiyebilirsiniz. Yapmanız gereken ekmek yerine patatesi değiştirmek ve yağlı pişirmemek. Hamurlu yiyecekler içinde de en masum olanı yine patates salatasıdır. Kurabiye ve börek yerine az yağ koyarak patates salatası tercih edebilirsiniz.

Kalori hesapları yapmak sizi bunaltmasın ama yine de bazı yiyeceklerin etiketleri üzerindeki kalorilerine bakın,100 g patates 76 kaloridir ama 100 g patates cipsi 568 kaloridir. Tercih sizin…

RADİKAL