๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 02 Eylül 2011, 15:07:10



Konu Başlığı: İlaç devleri rotayı Türkiye'ye çevirdi
Gönderen: Sefil üzerinde 02 Eylül 2011, 15:07:10
İlaç devleri rotayı Türkiye'ye çevirdi

  İlaç ithalatının zorlaştırılması ve pazarın büyüklüğünü göz önüne alan yabancı ilaç şirketleri, üretimlerini Türkiye'ye kaydırmaya hazırlanıyor. Yerli firmalardan Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş, Sanofi ve Pfizer'le Türkiye'de üretim görüşmesi yaptıklarını açıkladı. PwC raporuna göre Türkiye, önümüzdeki 9 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ilaç pazarından biri olacak.
Yerli ilaç üreticisi şirketlerden Bilim İlaç Türk ilaç sektöründeki 300 kuruluş içinde 3. sırada. Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş hedeflerinin ikincilik olduğunu açıkladı. Almanya Sağlık Bakanlığı'nın da üretim kalitesini onayladığı şirketin Çerkezköy'deki fabrikası, önemli penisilin üretim merkezlerinden biri. Türkiye'deki ilaçların yüzde 51'inin ithal edildiğini anlatan Baş, kendilerinin ise iki ilacı Batı Avrupa'da ruhsatlandırdıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın yerli ilaç üreticisini korumak için uygulamaya koyduğu politikaların etkisini gösterdiğini belirten Erhan Baş, birçok uluslararası firmanın Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını kaydetti.

Yabancı firmalar ilacı yurtdışından Türkiye'ye ithal edeceği zaman, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Dairesi'nden alacakları ruhsatlandırma işlemleri ithalatçı firmalar açısıdan uzun sürüyor. Örneğin İrlanda'dan getirilecek bir ilaç için Sağlık Bakanlığı'nın heyet göndermesi ve üretim tesisini incelemesi gerekiyor. Ancak heyet uzun süre gönderilmeyince yabancı firmalar ilacını Türkiye'de üretmek zorunda kalıyor. Bu da yerli şirketlerin işine yarıyor. Çünkü birçok uluslararası firma yerli üretici ile işbirliğine gidiyor.

Sanofi, Pfizer gibi yabancı ilaç şirketleriyle Türkiye'de üretim için görüşmeler yaptıklarını anlatan Baş, başka firmalarla da diyalog halinde olduklarını kaydetti. Bilim İlaç 48 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin yıllık 32 milyon dolarlık ihracatı artırma hedefinde Irak önemli bir yer tutuyor. Son günlerde Irak pazarının inanılmaz derecede hareketlendiğini dile getiren Baş, Ortadoğu'daki karışıklıklardan ise olumsuz etkilendiklerini saklamıyor. "Libya'ya ilaç satıyorduk, bu durdu." diyen Baş, Moldova, Arnavutluk dahil dört ülkede ise satış teşkilatı kurduklarını söyledi.

TÜRKİYE'YE YABANCInın gelmemesi MÜMKÜN DEĞİL

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) "2020'de İlaç Sektörü" raporunda, küresel ilaç pazarının 2020 yılında bugünkünün iki katı olan 1,3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Rapora göre dünya genelinde ilaç talebindeki hızlı artış, küresel düzeyde nüfusun artışı, yaşlanma, obezitenin yaygınlaşması ve refah düzeyinin artması sektörün büyümesini hızlandıracak. 2020'de dünya genelinde her 5 ilaçtan 1'i E7 olarak anılan gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Türkiye'de satılacak. Türkiye ve Hindistan ilaçta en büyük 10 pazardan biri olacak. Çin dünyanın en büyük ikinci ya da üçüncü pazarı olacak. Amerikan İlaç Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı James Class da Türkiye için, "Bu kadar dinamik bir pazara yabancı sermayenin kaymaması mümkün değil. Türkiye o kadar cazip bir pazar olacak ki, Türkiye'ye yatırıma gelen ABD şirketleri yerli sermayeye katılmak zorunda kalabilir." diyor.

Bilim İlaç'ın kurduğu Alzheimer Çağrı Merkezi, hasta yakınlarına büyük hizmet veriyor. Psikologların çalıştığı merkezde ne yapacağını bilemeyen hasta yakınlarına yol gösteriliyor. Psikologların yetersiz kaldığı noktalarda eve hemşire gönderilerek yapılması gerekenler anlatılıyor. 21 Eylül'ün Dünya Alzheimer Günü olduğunu hatırlatan Genel Müdür Erhan Baş, Mersin Üniversitesi ile çok özel bir çalışma yaptıklarını, Alzheimer'ı kapsayan projenin netleşmesi halinde duyurusunun yapılacağını kaydetti.

zaman


Konu Başlığı: Ynt: İlaç devleri rotayı Türkiye'ye çevirdi
Gönderen: mavi derinlik üzerinde 02 Eylül 2011, 23:25:03
     Tabiki bu ilaç devlerinin bu atılımları er ya da geç olacaktı.. En küçük birminden en büyük birmine tüüm  sağlık kuruluşları her daim ağzına kadar dopdolu olan, ilaç tüketimi ekmek arası yenen günlük gıda haline gelen bir ülkede ilaç piyasası ihrac etmekle yetişebilirmiydi daha fazla..
     Üstelik birbirinden mükemmel bitkilerin yetişme imkanına sahip bir bitki örtüsüne sahipken, bu bitkileri doğal yolla değil de ilaç halinde almaya aday milyonlar, yatırım için oldukça elverişli durumda..
     Ne diyelim bizlere hakkımızda hayırlısı olsun demek düşer...  :-\