๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 04 Haziran 2011, 17:03:54



Konu Başlığı: İçecek yerim kalmadı diyen tiryakiler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 04 Haziran 2011, 17:03:54
'İçecek yerim kalmadı' diyen tiryakiler sigara bırakma polikliniklerine gidiyor


Lokanta, kahvehane ve kafe gibi eğlence yerlerini de kapsayan sigara yasağı, tiryakilere büyük darbe vurdu


Halk dumansız hava solumanın tadını çıkarır-ken onlar bu zararlı maddeden kurtulmanın yollarını arıyor. Hastanelerinsigarayı bırakma polikliniklerine başvurular, son bir yılda yüzde 100 arttı. Uzmanlar, tiryakilere kesin sonuç için tıbbî destek almalarını tavsiye ediyor.

Türkiye, 'tam dumansız hava sahası'nda nefes alıp vermenin keyfini sürerken tiryakiler büyük zorluk yaşıyor. Sigara içecek mekan bulamayan pek çok bağımlı, çareyi zararlı alışkanlıktan kurtulmakta buldu. Devlet, üniversite ve özel hastanelerin, sigarayı bırakma polikliniklerine rağbet arttı. Hatta, ücretsiz hizmet veren devlet hastanelerinde aşırı yoğunluk sebebiyle 4-5 ay sonrasına randevu verilmeye başlandı.

Birçok tiryaki için kapalı alanlarda sigara yasağının başladığı 19 Temmuz tarihi hayatının dönüm noktası. Yaşamında beyaz bir sayfa açmak isteyenlerden biri de otobüs şoförü Fikret Önal (38). 16 yaşındayken sigaraya başlayan Önal, beş defa teşebbüs etmesine rağmen bir türlü bırakamamış. En uzun üç gün uzak durabilmiş. Fakat bu sefer kararlı olduğunu Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği'ne başvurarak gösteriyor. "Son yasakla sigarayı içmek için gidecek yerimiz kalmadı. Yasak hayatımızın en hayırlı kararını vermemize yardımcı olacak." ifadesini kullanıyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sigara Bırakma Poliklinik sorumlusu Prof. Dr. Tunçalp Demir, insanların artık sigarayı içmeyi ızdırap olarak gördüğünü belirterek, "19 Temmuz sigarayı bırakmaya büyük vesile olacak." diyor. Özellikle son birkaç aydır başvuruların arttığını anlatırken, her hastaya belli bir süre ayırdıkları için günde en fazla 5 yeni hasta alabildiklerini dile getiriyor. Hastaları bir yıl boyunca takip ettiklerine dikkat çeken Demir, bıraktırma oranlarının düzenli gelen hastalarda yüzde 35 olduğu bilgisini veriyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Sigara Bırakma Poliklinik sorumlusu Dr. Atilla Uysal ise sigara bırakma noktasında tek başına verilen kararların birçoğunun ters teptiğinin altını çiziyor. Doktor desteğinin önemini vurgulayan Uysal, "2001 yılında kurulan polikliniğimize bugüne kadar 950 hasta başvurdu. Sigarayı bıraktırmada başarı oranımız yüzde 35'lerde." diyor.

Kanunun ilk uygulamaya konulduğu 19 Mayıs 2008'den bu yana sigarayı bırakma polikliniklerine başvuruda büyük artış oldu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde 1997'de kurulan birime, geçen yıla kadar ortalama 190 kişi başvururken, bu rakam son bir yılda 400'e çıktı. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nde ise yoğunluktan dolayı en erken aralıka randevu veriliyor. Ülke genelinde sigara bırakma polikliniklerine müracaat, 1992 yılından bu yana 25 bine ulaştı. Türkiye'de üniversite ile devlet hastanelerinde 50 civarında poliklinik bulunuyor.

Hasta takibi bir yıl sürüyor

Tiryakinin poliklinikte ilk önce solunum fonksiyon testi ve akciğer grafiği çekiliyor. Rutin biyokimya testinin ardından yaklaşık 40 dakika sürecek davranış ve destek tedavisine geçiliyor. Uzman doktor önce bağımlının sigara hikâyesini dinliyor ve sigarayı bırakma günü tayin ediliyor. Kişi daha sonra poliklinikle ortak çalışan hastane psikoloğuna yönlendiriliyor. İki hafta sonraya kontrol için gün veriliyor. Bu kontroller bir yıl boyunca devam ediyor. İlk 6 ay 6-8 kez düzenli bir şekilde polikliniğe gelinmesi isteniyor.


Zaman