> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Her ambulansta doktor olması gerekmiyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Her ambulansta doktor olması gerekmiyor  (Okunma Sayısı 478 defa)
11 Nisan 2012, 21:55:39
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Nisan 2012, 21:55:39 »



''Her ambulansta doktor olması gerekmiyor''

Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle ambulans hizmetleri ve ambulans servislerinin kuruluş, işleyiş ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile ambulans, acil sağlık aracı ve hasta nakil araçlarının tıbbi ve teknik donanım özellikleri yeniden düzenlendi.

Ambulanslara bağışçı ismi

Yönetmelik değişikliğiyle bağışçı isimlerinin ambulanslara verilmesi mümkün hale getirildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarına hibe edilen ambulans ve hasta nakil araçlarının arka kapı şerit alt bölümüne, 20x50 santimetre ebatlarını geçmemek kaydıyla bağışta bulunan kişi, kuruluş veya bunların önerecekleri kişi veya kuruluşlarla ilgili yazı ve ibare yer alabilecek.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ambulans bağışının önünü açtıklarını söyledi.

Bu bağışların belirli şartlara bağlandığını bildiren Coşkun, ''Bir kişi ya da kuruluş için reklam amacı güdülemeyecek. Ancak ambulansta bağışlayan kuruluşun logosu yer alabilecek. Ayrıca yüz kızartıcı suçtan hüküm giyenlerin bağışları kabul edilmeyecek'' diye konuştu.

''Her ambulansta doktor olması gerekmiyor''

Yeni düzenlemeyle acil tıp teknisyenleri ve paramedikleri sisteme entegre ettiklerini anlatan Coşkun, şu bilgiyi verdi:

''Ülkemizde hekim sayısının yetersiz olduğu biliniyor. Buna karşın çok sayıda acil tip teknisyenine sahibiz. Belirli bir eğitimden geçen acil tıp teknisyenlerini ambulanslarda görevlendireceğiz. Bazen basında olay yerine giden ambulanstan doktor çıkmadığı konusunda eleştirel haberler yer alıyor. Oysa her ambulansta doktor bulunması gerekmiyor.

 Ayrıca, sadece doktorun görev yaptığı acil istasyonlarımız da var. Zaten dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde de bu uygulama terk edildi. Bizim ülkemizde ise bazı istasyonlarda hem doktorlar hem paramedikler görev yapıyor. Doktorlarımız sadece özel olarak tanımlanmış istasyonlarda görevlendiriliyor.''

Sertifika şart

Yapılan düzenlemeye göre, acil yardım ambulanslarında en az üç personelden oluşan bir ekip görev yapacak.

Ekipte en az bir hekim veya bir paramedik veya Sağlık Bakanlığınca belirlenen modül eğitimlerini tamamlayan bir acil tıp teknisyeni ile diğer bir sağlık personeli ve bir şoför bulunacak.

Ambulansta sürücülük görevini öncelikle acil tıp teknisyeni veya zorunlu hallerde paramedik yürütebilecek. Bu durumda şoför bulundurulmayacak. Hekim bulundurulmayan acil yardım ambulanslarında, hasta kabininde nakil esnasında hastaya müdahale etmek üzere görev yapan personelden en az biri paramedik olacak.

Hekim veya paramedik bulunmayan acil yardım ambulanslarında çalışacak acil tıp teknisyeni temel modül, travma resüsitasyon, çocuklarda ileri yaşam desteği ve erişkin ileri yaşam desteği kurslarını başarı ile tamamlayarak sertifika almış olacak.

Özel donanımlı ambulanslar

Özel donanımlı ambulanslarda bir hekim veya bir paramedik ile bir sağlık personeli olmak üzere en az iki personel görev yapacak.

Ekipte şoför yerine bir paramedik veya acil tıp teknisyeni çalıştırılabilecek.

Yoğun bakım ambulanslarında çalışacak hekim ve sağlık personeli, bakanlıkça onaylanan temel modül, erişkin ileri yaşam desteği ve travma resüsitasyon kurslarını, yenidoğan hastaların nakli amacıyla kullanılacak ambulanslarda çalışacak hekim ve sağlık personeli ise bakanlıkça onaylanan temel modül ve çocuklarda ileri yaşam desteği kursunu başarı ile tamamlayıp sertifika almış olacak.

Hasta nakil araçları

Prof. Dr. Coşkun, yönetmelik değişikliğiyle ''Hasta nakil olaracı'' tanımlaması da getirildiğini bildirdi.

Yeni düzenlemeyle hasta nakil araçları için, ''Nakil esnasında normal şartlarda tıbbi müdahale gerektirmeyen hastaların sağlık kuruluşlarına veya sağlık kuruluşundan evlerine götürülmesi amacıyla kullanılan araç'' tanımı getirildi.

Hasta nakil araçları kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarına bağlı çalışacak. Bu araçlar için taşınacak hastaların özelliğine göre ihtiyaç varsa yatak, tekerlekli sandalye gibi donanımların sabitlenmesine yönelik gerekli tedbirler alınacak.

Bu araçlar, Türk Standartları Enstitüsü'nden araç tadilat, ilgili müdürlükten de hasta nakil aracı uygunluk belgesi alındıktan yetkili trafik birimlerince tescil edilecek.

Bu araçlarda nakil esnasında en az bir sağlık personeli bulundurulacak.

Hasta nakil araçlarında telsiz veya telefon gibi haberleşme cihazları, aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaret, tansiyon aleti, portatif oksijen ünitesi, otomatik eksternal defibrilatör ve temel tıbbi malzeme çantası yer alacak.

''Bir ambulansta 10 kişi taşınmayacak''

Hasta nakil araçlarının ambulans olmadığını vurgulayan Coşkun, bu araçlarda belli başlı malzemeler bulundurulmasının zorunlu tutulduğunu söyledi.

Coşkun, şunları kaydetti:

''Bazen hastaneye yürüyerek gelip başka bir sağlık kurumuna nakli gereken hastalar oluyor. Bu hastaların durumu ambulansla nakli gerektirmiyor. Hasta nakil araçlarını bu tür hastalar için devreye soktuk. Uluslararası standartlarda tanımlanmış, belirli tıbbi donanıma sahip olacak bu araçlarla birden fazla hasta nakledilebilecek. Böylece kamuoyuna yansıyan, bir ambulansta 10 kişinin taşınması gibi olumsuz görüntülerle bir daha karşılaşılmayacak.''

Prof. Dr. Coşkun, bu araçların acil istasyonlarına değil, hastanelere entegre edileceğini bildirdi.

''Ambulanslar Avrupa standartlarında olacak''

Hasta nakil, acil yardım ve yoğun bakım ambulansları Türk Standartları Enstitüsü veya yetkilendirdiği kurumlarca tescil edilecek.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, hasta nakil, acil yardım ve yoğun bakım ambulansları için aranacak ''TS EN 1789'' belgesinin Avrupa standartlarına uygunluk anlamına geldiğini belirterek, bu standartlarda yapılacak değişikliklerin takip edilerek Türkiye'deki ambulansların da buna uygun hale getirileceğini söyledi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Her ambulansta doktor olması gerekmiyor
« Posted on: 19 Nisan 2024, 01:14:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Her ambulansta doktor olması gerekmiyor rüya tabiri,Her ambulansta doktor olması gerekmiyor mekke canlı, Her ambulansta doktor olması gerekmiyor kabe canlı yayın, Her ambulansta doktor olması gerekmiyor Üç boyutlu kuran oku Her ambulansta doktor olması gerekmiyor kuran ı kerim, Her ambulansta doktor olması gerekmiyor peygamber kıssaları,Her ambulansta doktor olması gerekmiyor ilitam ders soruları, Her ambulansta doktor olması gerekmiyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes