> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli  (Okunma Sayısı 383 defa)
30 Ekim 2011, 00:48:41
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 30 Ekim 2011, 00:48:41 »



Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli

Uzmanlar gribe yakalanılmaması için sonbaharın başında aşıların yapılması gerektiğine dikkat çekerken, gripli hastanın sağlıklı bireye 1 metreden dahi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekiyor.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi Uzman Doktoru Nurullah Dikmen, "Grip virüsü kapmış bir kişiye bir metre yaklaşmanız hastalığın bulaşması için yeterlidir" dedi.

Son baharın son günleri yaşanırken, hekimler gribe yakalanılmaması için grip aşısı üzerinde duruluyor. Grip aşısının yapılmasının ardından etkisini göstermesi için 15 gün geçtiği de dikkate alınırken bu günlerde aşının mutlaka yapılarak kışa bağışık sistemi güçlenilmiş girilmesinin üzerinde duruluyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi Uzman Doktoru Nurullah Dikmen, girip aşısının grip olmamanın garantisi olarak görüldüğünü, aşılama için ideal zamana girildiğini söyledi. Kışa girildikçe gribe yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Dikmen, aşıdan sonraki ilk 15 günde antikorlar tam olarak faaliyete geçmediği için bulaşma riskinin sürdüğünü, bu nedenle aşı olmak için acele edinilmesi gerektiğiniz vurguladı.

"Grip, puslu havaları sever, yani tam sonbaharın başlangıcını" diyen Dikmen, "Hava bir gün yaz gibi, diğer gün kış gibidir. İşte bu dengesizlik grip virüsüne yarar. Her an, her yerde karşınıza çıkabilir. Hele ki işiniz gereği sürekli insanlarla iç içeyseniz, korunmanız imkansızdır. Grip virüsü kapmış bir kişiye bir metre yaklaşmanız hastalığın bulaşması için yeterlidir. Ama bu hastalıktan korunma şansınız var. Her yıl sadece bir kez aşı yaptırmanız yeterli. Sebep, grip virüsünün tıpkı 'saç rengini değiştirmeyi seven bir kadın' gibi sürekli değişime uğraması. Bu nedenle çeşitli aşı türleri her yıl yapılmaktadır. Bu nedenle salgın ihtimalleri de göz önüne alınarak en etkin virüse yönelik bir aşı hazırlanıyor. Yani bir yıl önce aşıyla vücudunuza aldığınız antikorlar, yeni grip karşısında etkili olmayabiliyor" diye konuştu.

Kalp ve damar hastalığı, kanser tedavisi görenler, diyabetliler, böbrek ve karaciğer hastaları, kronik bronşiti olanlar, yaşlılar ve çocukların mutlaka aşı olması gerektiğini ifade eden Dikmen, "Burada dikkat edilecek tek husus, altı aylık olmadan önce bebeklere bu aşının yaptırılmaması. Aşı olmaması gerekenler arasında hamileler de yer alıyor. Birincil risk grupları olarak 60 yaş üstü kişilerdir. Özellikle huzurevlerinde kalanlar. Kalp-damar sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer gibi kronik bir hastalığı olanlar. Diyabet hastaları, bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler. Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar. Uzun süreli kortizon ve aspirin tedavisi görenlerdir. İkincil risk gruplarına ise birincil risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar, sağlık personeli, sık sık seyahat edenler, özellikle yurt dışına çıkanlar girmektedir. Yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanlar, 38 derecenin üstünde ateşi bulunanların da aşı yaptırmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Dikmen, aşının sol kolun üst kısmına, verem aşısı izinin hemen yanına yapılması gerektiğini, aşının enjeksiyondan iki dakika önce buzdolabından çıkartılıp avuç içinde bekletilmesi, okul çağına kadar olan çocuklarda bir ay arayla, yarımşar doz şeklinde yapılmasının uygun aşılama yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.

milli gazete

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli
« Posted on: 24 Nisan 2024, 08:28:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli rüya tabiri,Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli mekke canlı, Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli kabe canlı yayın, Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli Üç boyutlu kuran oku Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli kuran ı kerim, Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli peygamber kıssaları,Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli ilitam ders soruları, Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterliönlisans arapça,
Logged
30 Ekim 2011, 00:59:13
mavi derinlik

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1.241


« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2011, 00:59:13 »

     Hapşururken ki açığa çıkan şiddete bakarsak 1 metreyi de geçenilecek bir potansiyel söz konusu.. İnşaallah bu yıl gribimizin adı sade grip olur.. Aynı gribe neden daha başka isim koyup da panikleyeyelim ki.. Anlamsız..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Diyanet Yeterlik Kitabı 2012 - 2013 www.diyanetkitap.com ve www.diyanetyeterlik.com  üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes