> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol  (Okunma Sayısı 331 defa)
07 Haziran 2011, 17:11:29
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 07 Haziran 2011, 17:11:29 »



Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol


Amerika Helal Vakfı (AHF) Başkanı Hussaini, gıdalardaki en büyük sorunun jelatin ve alkol olduğunu söyledi


Dünyadaki ilk helal sertifikası programını 1970'lerde Amerika'da kuran Hindistan asıllı Mohammad Mazhar Hussaini, helal gıda konusunda son yıllarda ciddi mesafeler alındığını ancak hâlâ Müslümanlar arasında gerekli hassasiyetin gösterilmediğini belirtti.

Mohammad Mazhar Hussaini, 1973 yılında Amerika'da gıda ve beslenme üzerine üniversite tahsili yapan ve gıdalar konusunda kendini geliştirmiş bir bilim adamı. Üniversiteyi bitirdiği yıllarda başta Amerika olmak üzere tüm Batı ülkelerinde Müslümanların gıda konusunda, özellikle de etler noktasında büyük sorunlar yaşadığını kaydeden Hussaini, milyonlarca Müslüman'ı doyuran Batılıların o yıllarda hiçbir İslamî değeri gözetmediğini hatırlatıyor. Uzun çabalar sonucunda Amerika'ya helal gıda kavramını kabul ettiren Hussaini, 36 yıldır helal gıda konusunda çalıştığını ve neredeyse tüm Müslüman ülkelerinde bu konuyla ilgili onlarca konferans verdiğini aktarıyor. Hussaini, helal gıda konusunda ilk önce bir kitap yazar. Bu kitap Amerika'da olayın başlangıç noktası olur. Kitabın ilk nüshası 1976'da çıktığında Müslümanların zihninde ciddi soru işaretleri belirir. Kitapta birçok gıdanın helal olmayan yönleri eleştirilmiştir. Ancak kitapta gıdalar konusundaki tenkitlere mevcut çözüm yolları da sunulması insanları etkilemiştir. Helal gıda konusuna girdiği ilk yıllarda pek fazla destekçi bulamayan hatta çevresindeki insanlarca eleştirilen bilim adamı, zamanla kabul görür ve birçok gıda şirketinin akıl hocalığını yapar. Hussaini, "Mevcut olanı eleştirmek kolay. Önemli olan çözüm üretebilmek, imkansız gibi görünen meselelere çıkış yolları getirmek. Ben gıda ürünlerinin helal daire içinde de tüketiciye sunulabileceğini şirketlerle paylaşıyorum." diyerek İslamî beslenme kavramının Müslümanlar arasında yaygınlaşması gerektiğinin altını önemle çiziyor. 80'li yıllarda sertifika verme konusunda çalışmalarını yoğunlaştıran Hussaini, ilk önemli tepkiyi Yahudi gıda denetçisi Koşer'den görür. Müslümanların, ehli kitabın kestiğini yiyebileceği şeklinde dünyada bilerek yayılmış bir kanaat oluşturulduğuna değinen Hussaini, "Batılılar gıda sektörüne Müslümanların bilerek girmesine engel oluyor. Örneğin diyorlar ki 'Müslümanların mezbaha kurmasına gerek yok. Biz bu işi sizin için yapıyoruz. Bizim kestiğimizi tüketin' yaklaşımındalar. Böylece Müslüman üretici sayısı artmıyor." şeklinde konuşuyor.

Helal sertifikası sayesinde Amerika'nın, Arap ülkelerine milyonlarca dolarlık et ihraç ettiğine dikkat çeken Hussaini, konuyla ilgili şu noktalara temas ediyor: "Bizler onlara helal sertifika olayını ayrıntılarıyla sunduk. Gayet sıcak baktılar. Çünkü helal sektörü tüketecek ciddi bir pazar vardı karşılarında. Keşke bunu yapabilecek bir Müslüman ülke olsaydı. Şu an Amerika'da 300'ün üzerinde helal gıda üreten şirket var. Bu konuda ülkeniz daha hassas davranmalı. Bu büyük pastadan Amerika, Kanada, İngiltere devasa paylar alıyorlar. Müslüman alemine gıda satıyorlar. Bunu Türkiye neden yapmasın?"

İlk sertifikaları etlerle ilgili vermeye başladıklarını anlatan Hussaini, Müslümanların en büyük sorunlarının başında jelatin ve alkol geldiğini ısrarla ifade ediyor. Gıdaların içine domuz jelatini katıldığını ve birçok yemeğin, tatlının ve içeceğin içinde alkolün kullanıldığını belirtiyor. Ayrıca ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddelerinin de sağlık açısından ilerleyen yıllarda sorunlar oluşturacağını ifade eden Hussaini, Amerika'nın helal gıdaya uymayan gıdaların sağlıksız olduğunu keşfetmiş durumda olduğunu, verdiği şu örnekle anlatıyor: "Son yıllarda Amerika'da organik tarım artmış durumda. Her şeyin katkısız ve doğal olanı aranıyor. Ayrıca Coca Cola otomatlarının okullarda kullanımı yasaklandı. Bilim adamları sağlık yönünden 'kola'ya zararlı diyor. Çünkü kolalı içeceklerin içinde normal şeker yok. 20-25 kat daha fazla konsantre edilmiş şeker kullanılıyor. Vücuda son derece zararlı bir içecek, ayrıca bu tarz kolalı içeceklerin çoğunda akışkanlık düzeyini artırmak için mutlak alkol kullanılıyor."


Zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol
« Posted on: 25 Nisan 2024, 18:24:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol rüya tabiri,Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol mekke canlı, Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol kabe canlı yayın, Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol Üç boyutlu kuran oku Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol kuran ı kerim, Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol peygamber kıssaları,Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkol ilitam ders soruları, Gıdalardaki en büyük sorun jelatin ve alkolönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes