๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 27 Ocak 2012, 18:19:25



Konu Başlığı: Eczacılardan 5 somut talep
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 27 Ocak 2012, 18:19:25
Eczacılardan 5 somut talep

İçinden geçtiğimiz bu süreçte ilaç ve eczacılık alanında köklü değişiklikler yaşanıyor.
Hükümet Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren kararname ile Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nü tasfiye ediyor, yerine İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu kuruyor. “Eczacı”nın adının bile geçmediği bu “özerk” kurum, sorumlu olduğu ilaç sektöründen de bağış alabilecek! Yani ülkemizde ilaç ve eczacılıkla ilgili ne varsa artık üzerinde sermayenin sözü daha fazla geçecek. Aynı kararname ile Sağlık Meslek Kurulu adı altında bir kurul kurularak meslek örgütlerimizin üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılıyor, yetkileri elinden alınıyor. Yine bu KHK ile kurulan Kamu Hastane Birlikleri ise devlet hastaneleri işletmelere devrediliyor

.
Katılım payları artırılıyor. Artık hastalarımız aile hekiminin yazdığı reçete başına da 3 TL ödemek zorunda. Ayrıca bütün reçetelerde 3 ilaçtan fazla olan her ilaç başına da hastalarımız 1 TL ek ücret ödemek zorunda kalacak. Sağlığın özelleştirilmesinin faturası hastalarımıza çıkarılıyor, eczacı ile hasta karşı karşıya getiriliyor.


Tüm bunlar yaşanırken Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasındaki İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde uzlaşma sağlanamıyor.


Eczanelerimizin üzerindeki katılım payı tahsilatçılığı yükü ağırlaşırken ve SGK ile anlaşmada tıkanma noktasına gelinirken; bir yandan da aylar süren bir ekonomik yıkım tablosu ile karşı karşıyayız. İlaç sanayisi yaklaşık 200 kalem ilaçta kamuya yapması gerektiği iskontoyu uygulamamaya devam ediyor, ancak SGK bu ilaçları iskontolu fiyatıyla eczanelerden alıyor. Yani eczacı bu ilaçları zararına hastaya vermek durumunda bırakılıyor.


İlaç fiyat düşüşleri ve sürekli artan kamu kurum iskontolarının ardından, stok zararlarının karşılanmaması ve eczanelerin firmalardan aldıkları ticari iskontoların kaldırılması eczane ekonomilerinde büyük bir yıkıma yol açtı. Eczanelerde Aralık 2009'dan bu yana %24'lük bir ciro/gelir kaybı yaşanıyor. Yalnızca 2011 Kasım ayında eczacı kârlılığı, ticari iskontoların kalkması ile %2,7, KKİ artışı ve fiyat düşüşü ile yine %2,5 olmak üzere toplamda %5,2 oranında geriledi.


Bu süreç, küçük ve orta ölçekli eczanelerde gelir/gider dengesizliğini daha da artırarak iflas sürecini hızlandırdı. Bugün gelinen noktada eczanelerin yaşayabilmesi ve ilaç hizmetinin sürdürülebilmesi için kayıplarımızın karşılanması kaçınılmaz olmuştur. İşte bu nedenle;


1- Eczacı kârlılığı; ticari iskontonun kalkışı, fiyat düşüşü ve kamu kurum iskontosu artışı gibi nedenlerle uğradığımız zararı karşılayacak oranda artırılmalıdır.
2- Reçete/kutu başına, kademeli bir meslek hakkı uygulanmalıdır.
3- Eczacı kârlılığını düşüren mevcut kamu fiyatlandırma sistemi değişmeli, sanayinin indirimleri, eczane üzerinden değil, doğrudan kamuya aktaracağı şeffaf bir geri ödeme yöntemi uygulanmalıdır.
4- İlaç sanayisinin, krizin faturasını eczacıya yükleyerek ticari iskontoları yok etmesi asla kabul edilemez. Yaratılan fiili duruma son verilmeli, ticari iskontolar yeniden düzenlenmelidir.
5- 6197 sayılı yasa taslağı, eczacı meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenerek bir an önce yasalaşmalıdır.


Bu somut taleplerimizi yüksek sesle dile getirmek üzere, ülke genelindeki tüm eczacı odalarının katılımıyla 29 Ocak Pazar günü Kadıköy'de "Yıkıma Dur De" mitingi düzenliyoruz.
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılacak 2012 yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde uzlaşma çıkmadığı bu dönemde düzenlediğimiz bu miting, örgütlü gücümüzü alanlara yansıtacağımız ve haklı taleplerimizi bir kez de alanlardan haykıracağımız bir buluşma olacaktır.
Kadıköy Meydanı’nda karşı duracağımız bu “yıkım tablosu”, yalnızca biz eczacıları değil, hastalarımızı, hasta yakınlarımızı, tüm halkımızı yakından ilgilendirmektedir. Çağrımız tüm yurttaşlarımızadır. İlaçta yaşanan bu yıkıma dur diyelim! Eczanelerin iflasının önüne beraber geçelim!
Tüm meslektaşlarımızı, eczane teknisyenlerimizi, ailelerimizi ve yakınlarımızı, tüm hastalarımızı, halkımızı ve siz değerli basın mensuplarını 29 Ocak Pazar günü saat 11.30'da Haydarpaşa'daki Siyami Ersek Kalp Hastanesi girişi önünde toplanarak Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak "YIKIMA DUR DE" mitingine katılmaya çağırıyoruz.

Miting programı şöyledir:
11.30    Haydarpaşa'daki Siyami Ersek Kalp Hastanesi girişi önünde toplanma
12.00    Yürüyüşe geçiş
13.00    Kadıköy İskele Meydanında mitingin başlaması
Konuşmacılar
Ecz. Atilla Erbudak (Sunucu)
Ecz. Semih Güngör (İstanbul Eczacı Odası Başkanı)
Ecz. Ersun Özkan (Adana Eczacı Odası Başkanı)
Ecz. Oğuz Ekincioğlu (Ankara Eczacı Odası Başkanı)
Ecz. Özgür Özel (CHP Manisa Milletvekili)
Ali Yalçın (Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı)
14.30    KONSER: Grup Hayalci

İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu