๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 15 Şubat 2012, 09:47:32



Konu Başlığı: Dünyanın Gözü Bu Merkezde
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 15 Şubat 2012, 09:47:32
Dünyanın Gözü Bu Merkezde

Antalya'da 30 yıl önce imkansızlıklar içinde ilk böbrek naklinin gerçekleştirildiği ve bugün dünyanın konuştuğu bir merkez haline gelen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, yüzlerce insana umut oluyor.

Dünyanın en iyi organ nakli merkezleri arasında yerini alan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezinin mimarı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, başarı öyküsünü AA'ya anlattı.

Ankara Üniversitesine bağlı olarak 1973 yılında kurulan Antalya Tıp Fakültesi, 7 yıl öğrenci yetiştirdikten sonra 1980'de poliklinik, bir yıl sonra da yataklı tedavi hizmetine başladı. 1980 yılında organ naklini Anadolu'ya yaymak isteyen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, çevresinden gelen uyarıları dikkate almayarak yeni bir başlangıç yaptı. Ankara'da o güne kadar 18 organ nakli gerçekleştiren Karpuzoğlu, iki uzman ve iki asistanla birlikte Ankara'yı bırakarak, o günler "küçük bir Anadolu şehri" olan Antalya'ya yerleşti.

Antalya Tıp Fakültesi Hastanesinde Akdeniz Üniversitesinin bugünkü başarısının ilk tohumlarını atan Karpuzoğlu, bu kentteki ilk böbrek naklini imkansızlıklar içinde 1982 yılında gerçekleştirdi. Ankara dışındaki bir merkezde de organ naklinin yapılabileceğini Türkiye'ye gösteren Karpuzoğlu, "Eğer ben o dönemde ilk nakli yapmasaydım, organ nakli Akdeniz Üniversitesinde en az 10 yıl sonra başlardı. Zorluklara göğüs gerdik, hastanın yemeğini evden getirdik, 24 saat boyunca asistanlarımla başında bekledik ve sağlığına kavuşturduk" dedi.

-Organ nakli merkezi-

Aynı yıl Antalya Tıp Fakültesi de Ankara Üniversitesinden ayrılarak yeni kurulan Akdeniz Üniversitesinin ilk fakültesi oldu. İlk nakli gerçekleştirdikten sonra üniversitenin kurulmasıyla organ nakli merkezi için hayal kurmaya başlayan Karpuzoğlu, 9 yıl rektörlüğünü yaptığı Üniversite bünyesinde 1992 yılında organ nakli merkezini kurdu.

Böbrekten sonra sırasıyla karaciğer, kalp ve pankreas nakillerinin gerçekleştirildiği merkezde, kombine böbrek ve karaciğer nakilleri yapıldığını anlatan Karpuzoğlu, 4 asistanla yola çıkılan yolculuğun bugün tüm birimlerle koordineli çalışan büyük bir ekip haline geldiğini söyledi.

-Dünyanın konuştuğu merkez haline geldi-

Önce çift kol nakli ardından aynı kadavradan çift kol ve Türkiye'nin ilk yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, bugün dünyanın konuştuğu bir merkez oldu.

Prof. Dr. Karpuzoğlu, bugün yapılan çalışmaları dahi yeterli görmüyor. Merkezin daha başaracağı çok iş olduğunu anlatan Karpuzoğlu, ince bağırsak ile akciğer nakillerinin de artık rutin hizmet halini alması gerektiğini belirtti.

Elde edilen başarının sadece fiziki imkanlardan ibaret olmadığının altını çizen Karpuzoğlu, en temel faktörün insan olduğunu kaydederek, çift kol ile yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan'ın başarısına işaret etti.

Organ naklinin basit bir operasyon olmadığını vurgulayan Karpuzoğlu, "Organ nakli işlemini asistanıma anlatırım, bir haftada yapar ama önemli olan işlem değil, organ nakli psikolojisini, anlayışını algılayabilmek. İşte bunun için de uzun yıllar ve tecrübe gerekli" dedi.

30 yıldır insanlara umut veren merkezin Türkiye'nin ve Avrupa'nın en iyi merkezi olmasını arzuladığını ifade eden 74 yaşındaki Karpuzoğlu, bu hedefin çok da uzaklarda olmadığını belirtti. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezinde ortaya atılan bilimsel bir düşüncenin tıp dünyasında tartışılır hale geleceğini kaydeden Karpuzoğlu, "Vücudun DNA'larının irdelendiği ve yurt dışından doktora için öğrenci gelmeye başladığı zaman merkez amacına ulaşmış olacak" diye konuştu.

Merkezin araştırmaya, ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceğini söyleyen Karpuzoğlu, Ankara Üniversitesinde kurulu düzenini bırakıp, Antalya'da sıfırdan başladığı bu mücadelede hiç pişmanlık duymadığını dile getirdi. Çeşitli eleştirilere maruz kaldığını, zorluklarla mücadele ettiğini anlatan Karpuzoğlu,

"Her şeye rağmen ağacınızın meyve verdiğini görmek güzel" yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, ömrü yettiğince insanlığa katkıda bulunmaya devam edeceğini bildirdi.

-İşte organ nakil merkezi ilklerinin tarihi kronolojisi-

İlk böbrek nakli: 1982

Kadavra vericiden ilk böbrek nakli: 1986

İlk Karaciğer nakli: 1997

Canlıdan ilk karaciğer nakli: 2001

İlk kalp nakli: 1998

İlk pankreas nakli: 1998

İlk doku uyumsuzluk böbrek nakli: 2002

İlk kombine böbrek ve karaciğer nakli: 2004

İlk çapraz böbrek nakli: 2005

İlk kan grubu uyumsuz böbrek nakli: 2007

İlk kalp-böbrek nakli: 2009

İlk çift kol nakli: 2010

İlk yüz nakli: 2012

İlk aynı kadavradan çift ve yüz nakli: 2012