> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Bulaşıcı hastalıklara dikkat!
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bulaşıcı hastalıklara dikkat!  (Okunma Sayısı 455 defa)
14 Nisan 2012, 15:21:58
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 14 Nisan 2012, 15:21:58 »



Bulaşıcı hastalıklara dikkat!

İlkbaharın gelmesiyle birlikte kendini gösteren bulaşıcı hastalıklar, çocukların sağlığını tehdit etmeye başladı.

İlkbaharın gelmesiyle birlikte kendini gösteren bulaşıcı hastalıklar, çocukların sağlığını tehdit etmeye başladı. Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, bulaşıcı hastalıklar ile ilgili ayrıntıları ve korunma yolarını anlattı.

İlkbahar ve kış aylarında çocuk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar kullanılıyor. Bulaşıcı hastalıklara yol açan enfeksiyonlar için ise henüz bir aşı geliştirilemedi. Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, bulaşıcı hastalıklara yol açan enfeksiyonların bulgularının bilinmesi halinde, hastalığın ciddi boyuta gelmesinin engellenebileceğini söyledi.

Dr. Pelin Akgün Gerçek, bulaşıcı hastalıkların oluşumunda enfeksiyonların etkin olduğunu ancak bakterilerin de hastalık nedeni olabileceğini belirtti.

SU ÇİÇEĞİNDE KESECİKLER KAŞINMAMALI

Bahar mevsiminde en sık görülen hastalıklardan birinin suçiçeği olduğunu ifade eden Dr. Pelin Akgün Gerçek, ateş, nezle, öksürük ve pembe su dolu keseciklerle beliren suçiçeğinin 2-3 hafta kuluçka süresinin olabileceğini söyledi. Sürekli kaşınan su keseciklerine karşı anne ve babaları uyaran Gerçek, çocukların doktorun vereceği losyonları kullanmalarını ve su keseciklerini kaşımamasını; aspirinin ise kesinlikle kullanılmamasını istedi.

BOĞMACA HAVALEYE NEDEN OLABİLİR

Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek; bakterilerin etkisiyle oluşan; nezle, gözlerde sulanma, burunda akıntı, öksürük, kusma, morarma gibi belirtiler gösteren boğmacanın, havaleye neden olabileceğine dikkat çekti. Akgün Gerçek, bebeklere özellikle ilk altı aya kadar çok dikkat edilmesini istedi. Tedavide 15 gün süreyle antibiyotik kullanılması gerektiğini vurgulayan Gerçek, rahat solunum için su buharı takviyesi yapılabileceğini ifade etti.

KABAKULAK HASTALARI EKŞİDEN UZAK DURMALI

Kabakulak hastalığının kulak altındaki ve önündeki bezelerin iltihaplanması ve şişmesi sonucu; ateş, baş ve karın ağrısı, mide bulantısı, öksürük gibi bulgularla kendini gösterdiğini belirten Gerçek, hastalığın 2 hafta kuluçka süresi olduğunu söyledi. Hastalık boyunca tükürük salgısını arttıracak limon, sirke gibi ekşi besinlerden uzak kalınmasını isteyen Gerçek, parasetamol içeren ilaçların ağrı ve ateş düşürücü olarak kullanıldığını belirtti.

EN TEHLİKELİ ENFEKSİYON HASTALIĞI KIZAMIK

Dr. Pelin Akgün Gerçek, ateş ve öksürüğe ilave olarak gözlerde kızarıklık, akıntı ve çapaklanmayla görülen kızamık hastalığının enfeksiyon hastalıkları içinde en ağır ve tehlikeli grupta yer aldığına dikkat çekti. Gerçek; "Döküntüler boyun ve alın bölgesinden başlayarak, hız­la tüm vücuda yayılır. Kuluçka süresi ortalama 2-3 hafta kadardır. Bulaşıcılık, döküntüler kuruyana kadar devam eder. Kızamık sıklıkla ortakulak ilti­habı, zatürre gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Hatta hastalık kalp yetmezliğine kadar giden ciddi boyutlara varabilir. Çocuğun bol bol su içmesi gerekir; bu ateş sırasında kaybedilen sıvının geri kazanılmasını sağlayarak vücudun su dengesini korur. Ayrıca, ateşi dü­şürmek için parasetemol içeren ilaçlar kullanılır" dedi.

KIZIL, TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUYOR

Kasıklarda kol ve boyunda yoğun kızıl renkte döküntü ile kendini gösteren kızıl hastalığında dilin çilek rengini aldığını belirten Akgün Gerçek, yüksek ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı, iştahsızlık ile görülen hastalığın, bir gün ile bir hafta kuluçka dönemi olduğunu kaydetti. Gerçek, tedavisi antibiyotikle yapılan hastalığın, sinüzit ve ortakulak iltihabına neden olabildiğini ve tedavi edilmediğinde ise kalp romatizması ya da böbrek hastalıklarına yol açabileceğinin altını çizdi.

ANNE VE BABALAR AŞI İLE HİJYEN KONUSUNA DİKKAT ETMELİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, "Okula ya da kreşe gidecek tüm çocukların aşı programı tamamlanmış olmalıdır. Hatta aşısı olmayan çocukların kaydının yapılması doğru değil. Çünkü çocuklar hastalıkları birbirine çok çabuk bulaştırabilir. Hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde ikinci dikkat edilmesi gereken konu ise hijyendir. Küçük yaştan itibaren çocuklara özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra el yıkaması öğretilmelidir. Çocuğun tırnak yemesi önlenmeli, sık sık banyo yapması sağlanmalı ve kıyafetlerinin temizliğine dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

yenişafak

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bulaşıcı hastalıklara dikkat!
« Posted on: 29 Mart 2024, 08:14:24 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı hastalıklara dikkat! rüya tabiri,Bulaşıcı hastalıklara dikkat! mekke canlı, Bulaşıcı hastalıklara dikkat! kabe canlı yayın, Bulaşıcı hastalıklara dikkat! Üç boyutlu kuran oku Bulaşıcı hastalıklara dikkat! kuran ı kerim, Bulaşıcı hastalıklara dikkat! peygamber kıssaları,Bulaşıcı hastalıklara dikkat! ilitam ders soruları, Bulaşıcı hastalıklara dikkat!önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes