๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 31 Mayıs 2011, 16:56:04



Konu Başlığı: Bugün hayatınızdan sigarayı çıkarın
Gönderen: Sümeyye üzerinde 31 Mayıs 2011, 16:56:04
Bugün hayatınızdan sigarayı çıkarın


Bin tiryaki üzerinde yapılan araştırmaya göre, ücretsiz tedavi ile bağımlılıktan kurtulanların oranı yüzde 58'e ulaştı.
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü, tiryakilerin alışkanlıklarından kurtulmaları için önemli bir fırsat. Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı ücretsiz destek programı, sonuç verdi. Bin tiryaki üzerinde yapılan araştırmaya göre, ücretsiz tedavi ile bağımlılıktan kurtulanların oranı yüzde 58'e ulaştı.

Ankara Sigara Bırakma Merkezleri Platfor-mu'nun çalışması, tiryakilere ücretsiz ilaç ve destek tedavisi sağlanmasının, bağımlılıktan kurtulmaya büyük katkı sağladığını ortaya koydu. Platformun bin kişi üzerinde yaptığı çalışmada, ücretsiz tedavi gören katılımcılarının ilk ay sonunda sigara bırakma oranı yüzde 72 olarak ölçüldü. Bu oran 3, 6 ve 9. aylarda sırasıyla yüzde 66, 60 ve 58 olarak belirlendi. İlk 9 ayda ulaşılan yüzde 58'lik bırakma oranı ile dünyanın birçok ülkesinde elde edilen başarının üzerine çıkıldı. Ankara'da 16 sigara bırakma merkezinin oluşturduğu platformun, geçen yılın Ağustos-Aralık ayları arasında gerçekleştirdiği projede, katılımcılara ücretsiz 'vareniklin' veya 'bupropiyon' verildi. Bazı hastalara da farklı preparatlar halinde nikotin içeren 'nikotin replasman' tedavisi uygulandı. Katılımcıların ilk aydan sonra en çok iki kez daha ilaç temini için merkezlere başvurduğu görüldü. Yüzde 44'ü kadın bin 97 kişi üzerinde yapılan çalışmaya katılanların sigaraya ortalama 17 yaşında başladığı, bazı hastaların bu alışkanlığı edinme yaşının 13'e kadar indiği saptandı. Sigaraya başlama sebeplerinin başında özentinin geldiği, sigarayı bırakmayı daha önce deneyenlerin yaşadıkları en büyük güçlüğün ise sinirlilik olduğu tespit edildi.

Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Çelik'in yaptığı çalışmanın değerlendirmesinde, özellikle gençlere yönelik tehlikelere dikkat çekildi. Sigaraya başlama yaşının hemen hemen ergenliğe geçiş döneminin sonlarına denk geldiği belirtilen değerlendirmede, "Sigaraya başlama yaşının daha da düştüğü günümüzde kronik hastalıkların ortaya çıkış yaşlarının orta yaş grubundan daha gerilere kayabileceği öngörülmelidir." denildi.

Zaman