> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor  (Okunma Sayısı 442 defa)
24 Nisan 2011, 20:35:15
zahdem

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2.060


Site
« : 24 Nisan 2011, 20:35:15 »





Bilinçsiz ilaç kullanımı, mide kanserinin teşhisini geciktiriyor.

Doç. Dr. Murat Gürsoy,kanserölümlerinde önemli bir yer tutan mide kanserlerine karşı uyarıyor. Gürsoy midede yanma, ekşime, ağrı gibi şikayetlere karşı kullanılan bilinçsiz ilaçların midedeki rahatsızlıkları baskıladığını belirtiyor. Dr. Yeşim Yıldırım da mide şikâyetleri ile birlikte erkeklerde kansızlık varsa hastanın mutlaka izlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Mide kanserlerine geç evrelerde tanı konulması bu hastalığın kanser ölümleri listesinde ikinci sırada yer almasına sebep oluyor. Bu durum hastaların yanma, kaynama ve ağrı gibi şikâyetlerini bilinçsizilaçkullanımı ile gidermeye çalışmalarından kaynaklanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, mideye bağlı şikâyetlerin genellikle hekime gitmeden antiasitler kullanılarak tedavi edilmeye çalışıldığı için hastaların genellikle ileri evrelerde ve yayılmış kanser ile geldiklerini söyledi. Mide kanseri hastalarının şikâyetleri tümörün bulunduğu yere göre değişiyor. Medikal onkoloji uzmanı Dr. Yeşim Yıldırım da mide tümörlerinin kansızlığa neden olduğunu belirtiyor. "Özellikle erkeklerde kansızlık saptandıysa hem mide hem bağırsak kanseri yönünden izlenmelerini öneriyoruz." diyen Yıldırım, yemek borusunun alt ucunda yer alan tümörlerde ise lokma yutarken tıkanma hissi oluştuğunu ifade ediyor. Doç. Dr. Murat Gürsoy ve Dr. Yeşim Yıldırım mide kanseriyle ilgili soruları cevapladı...

Kanserin ortaya çıkmasını artıran faktörler var mı? Yanmış kırmızı et, dondurulmuş gıdalar, bayat tüketilen gıdalar, çok tuz kullanılan turşu, salamura ve çiğ balık gibi gıdaların tüketimi kanser riskini artırıyor. Bu tür gıdaların daha çok tüketildiği coğrafyalarda mide kanseri görülme sıklığı artıyor. Ülkemizde de doğuya doğru gidildikçe vakalarda artış var.

Mide kanserinden korunmak mümkün mü? Mide kanserine sebep olan yanık, dondurulmuş, bayat ve tuzlu gıdaların tüketiminden kaçınmak, taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek önem taşıyor. Helikobakter pilorinin tedavi edilmesi, ülser tedavisinin ardından kontrollerin yapılması, mide ameliyatı geçirmiş hastaların düzenli kontrol edilmesi ve mide şikâyeti olan kişilerin bilinçsiz ilaç kullanmak yerine uzman hekime başvurması, mide kanserinin oluşumunu engelleyebildiği gibi erken tanı sayesinde tedavi edilmesini de sağlıyor.

Mide tümörü nasıl gelişiyor? En sık görülen intestinal tip mide tümörlerinde bilinen etkenlerin başında helikobakter pilori mikrobu gösteriliyor. Dünya nüfusunun yarısında bu mikrop bulunuyor. Bu mikrobu taşıyan her insanın mide kanseri olacağını söylemiyoruz ancak bu mikrop kansere yatkınlığı artırıyor ve tanı konulduğu anda mutlaka var olan standart antibiyotik tedavisinin uygulanması gerekiyor. Helikobakter pilorinin kansere zemin hazırlaması, bu mikrobun gastrit ya da iltihap oluşumuna neden olmasıyla gerçekleşiyor.

Mide kanserinin tanısı nasıl konuluyor? Görüntüleme yöntemlerinde altın standart endoskopi yöntemidir. Ancak görerek yüzde 100 tanı koymak mümkün olmadığı için, aynı sırada biyopsi alınıyor. Bu işlem sırasında hastayı uyutma seçeneğini sunmakla birlikte, daha çok sakinleştirici düzeyinde ilaçlar kullanıyoruz. Ağızdan hortum sokulması nedeniyle hastanın öğürtüden rahatsız olmaması için uygulanan bu ilaçla hasta yarı uyur yarı uyanık halde oluyor ve yüzde 90 oranında daha sonra işlemi hatırlamıyor.

Cerrahiden önce ilaç tedavisi mi uygulanıyor? Vakalarda cerrahiye yönelmeden önce mutlaka küçültücü bir kemoterapi ya da kemo-radyoterapi düşünülmesi gerekiyor. Ameliyattan önce ve/veya sonra uygulanacak kemoterapi ya da kemo-radyoterapi hastalığın nüksetme olasılığını azaltıyor ve yaşam sürelerini uzatıyor. Tümör mide duvarını tutup midenin etrafındaki lenf bezlerine yayıldığında lokal olarak ileri evre olarak tanımlanıyor. Cerrahiden önce uygulanacak bu tedaviler sayesinde mikrometastaz denilen, kanda dolaşan tümör hücrelerini de öldürüyoruz ve sistemik tedaviler ekleyerek korunmayı da sağlayabiliyoruz.


ZAMAN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:50:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor rüya tabiri,Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor mekke canlı, Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor kabe canlı yayın, Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor Üç boyutlu kuran oku Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor kuran ı kerim, Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor peygamber kıssaları,Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyor ilitam ders soruları, Bilinçsiz ilaç kullanımı, teşhisi geciktiriyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes