> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir  (Okunma Sayısı 765 defa)
19 Kasım 2009, 11:32:11
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 19 Kasım 2009, 11:32:11 »






Prof. Dr. Metin Özata, Radyo 7'de guatr ve tiroit konularında bilgi verdi. Özata, Tiroit hormonları ile boy kısalığı arısında ilişki bulunduğunu belirterek, konuya ilişkin soruları cevapladı.

Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Prof. Dr. Metin Özata konuk oldu. Özata, gebelikte tiroit testinin öneminden bahsetti. Prof. Dr. Özata, tiroitle boy kısalığı arasındaki ilişkiye de değindi.
 
Eda: Herkes tarafından anlam karmaşası yaşanan Tiroit ve Guatr konuşacağız. Gerçek anlamını kimse bilmiyor ya da yanlış biliyor. Tiroit nedir?
 
Metin Özata: Tiroit bezi boynumuzda ön tarafta nefes borusunun kelebek şeklinde bir bezdir. Bu bez T3 ve T4 isimli tiroit hormonları salgılıyor. Bu tiroit hormonları vücudumuzda metabolizmayı hızlandıran, kalp atımının hızını ayarlayan, büyüme ve gelişmeyi sağlayan, çocukluk döneminde beyin ve zekâ gelişimine çok büyük etkisi olan hormonlardır. Tiroit hormonlarının vücutta etki etmediği hiç bir hücre yok gibi, bu yüzden çok önemlidir. Ülkemizde çok yaygın guatr var. Bunun nedeni de iyot yetersizliği. Tiroit hastalığı daha çok kadınlarda görülüyor.
 
Eda: Guatr nedir?
Metin Özata: Tiroit bezinin büyümesidir. Bu büyüme düz bir şekilde olursa buna basit denir ama bunu içinde nodül dediğimiz yumrular olursa ona da nodüler guatr adı verilir. Türkiye’de her üç kişiden biri de guatr bulunuyor.
 
Eda: Kaç tür tiroit hastalığı var? Belirtileri ne şekilde oluyor?
Metin Özata: Tiroit bezinin birinci hastalığı guatrdır. Tiroidin az çalışması var ki, ona da hipotiroidi deniyor. Tiroit bezinin çok çalışması var ona da hipertiroidi veya halk arasında zehirli guatr ismi verilmekte. Bir diğeri tiroit bezi iltihapları tiroit ismi veriliyor. Toplumda en sık görülende hashimato hastalığı, diğer bir neden de tiroit kanserleridir.
 
Eda: Nasıl teşhis ediliyor?
Metin Özata: Tiroit hastalıklarının teşhisi için bazı hormonların ölçülmesi lazım. Bunlardan en belli başlı olanı TSH dediğimiz bir hormon. Serbest T3 hormonu serbest T4 hormonları ölçülüyor. TSH özellikle çok önemlidir. TSH normalden daha yüksekse o zaman tiroit az çalşıyor. TSH daha aşağıda olursa o zamanda tiroit bezi çok çalışıyor demektir. Çok çalışırsa çarpıntı, terleme, çabuk sinirlenme, gözlerde parlaklık, çok yemek yemesine rağmen zayıflama, saç dökülmesi olabilir. Tiroit ultrasonu da önemli bir tetkik aracıdır. Tiroit bezinde nodül var mı anlaşılıyor.

Eda: Tiroit nodülü nedir ?
Metin Özata: Tiroid bezi içinde ceviz, portakal büyüklüğünde yada değişen ebatlarda yumrular oluşuyor. Neden oluştuğu da belli değil, bunlar da kanser oranı %1 ile %5 arasında olduğu için bütün nodüllere biyopsi yapılması lazım. Her nodül ameliyat gerektirmez. Özellikle iyi huylu çıkarsa ameliyat gerekmez, ilaç tedavisi yapıyoruz.
 
Eda: Tiroit hormonları ile boy kısalığı arasında bir ilişki var mı?
Metin Özata: Bu çok az bilinen önemli bir konu. Tiroit hormonları yetersiz salgılanıyorsa boy kısalığına sebebiyet verir. O yüzden yeni doğan ve çocukluk döneminde TSH ölçümünün yapılması lazım. Yeni doğan da topuktan kan alınarak yapılır. Zamanında fark edilmezse çocuklarda zekâ geriliği ve boy kısalığı oluşur. TSH 30’un üstünde çıkarsa çocukta anormallik var demektir.
 
Eda: Tiroit kanserinin belirtisi nedir?
Metin Özata: Belirti vermez. Guatr gibi boyunda bir şişlik olur. Boyunda ki nodülden yapılan biyopsi ile saptanır.
 
Eda: Tiroit kanserine yakalanmamak için nasıl bir tuz kullanmak gerekiyor?
Metin Özata: Kişi de nodül ve hashimato hastalığı yoksa iyotlu tuz yemesi lazım. Guatr olduktan ve nodül geliştikten sonra iyot zaralıdır. Ülkemizde tuzluklu şekilde üzerinde iyotsuz tuz yazan ürünleri kullanmaları gerekiyor, aksi halde kullandıkları ilaçlar hiçbir işe yaramaz.
 
Eda: Tiroit kanseri ameliyatı nasıl gerçekleşiyor?
Metin Özata: Tiroit kanseri ameliyatına genel cerrahlar giriyor. Tiroit bezinin tamamının alınması lazım. Ameliyat sonrasında 4 yada 6 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi yapılıyor. İlaç tedavisi de yapılıyor ve belli aralıklarla kontrol ediyoruz. Bu kanserler diğer kanserler gibi çok tehlike arz eden kanserler değillerdir.
 
Eda: Zehirli guatr nedir?
Metin Özata: Zehirli guatr tıbbi bir terim değildir. Bu kelime halk arasında konuşuluyor yani zehirlenme diye bir şey yok. Tiroit bezinin çok çalışması demektir. Buna tıp da hipertiroid adı verilir.
 
Eda: Guatr hastalığında nasıl bir cerrahi yöntem uygulanıyor?
Metin Özata: Cerrahi yöntem en son düşündüğümüz bir yöntemdir. Genelde ilaç tedavisini öneriyoruz. Ama nefes darlığı varsa, nodül aşırı büyümüşse, kanser yönünden şüphe varsa mutlaka ameliyat gerekiyor.

Eda: Gebelik de tiroit hastalığı nasıl tespit ediliyor? Hipertiroid belirtisi de olabiliyor mu?
Metin Özata: En önemli konulardan biridir gebelik de tiroid. Gebelik de tiroit yetmezliği varsa, düşük nedeni olabilir, hafif seyrediyorsa bebek de zeka geriliği olabilir. Hamile kalmayı planlayan bayanların tiroit hormon ölçümü yaptırması lazım. İdeali TSH 2,5 civarı olması gerekiyor. Hamile kaldıktan sonra da ilk ay mutlaka tiroit tahlili yapılması lazım. Önceden tiroit hastalığı varsa her ay bu takip edilmelidir. Buna göre de ilaç dozunun ayarlanması gerekir.
 
Eda: Tiroit bezi az çalışıyorsa gebe kalamama durumu var mı?
Metin Özata: Tiroit bezi az çalışan bayanlarda hamile kalma durumu çok zordur. Gebe kalamayan kadınlarda mutlaka tiroit testi yapılması gerekir. Tiroit yetmezliği varsa çok kolay tedavi edilebilir ve gebe kalabilirler. Tiroit testi çok önemlidir.
 
Eda: Graves hastalığı olan kadınlar ne zaman gebe kalabilir?
Metin Özata: Tiroit hormonları normale gelince gebe kalınabilir. İlaç kullanmadan olması gerekir.
 
Eda: Tiroit hastalığı daha bayanlarda görülüyor dediniz. Peki, erkek sağlığı üzerinde ne gibi etkileri var?
Metin Özata: Erkelerde tiroit yetmezliği, erkeklik hormonlarında düşüklük olabiliyor. Meme de büyüme olabiliyor. Erkeler de nodül varsa kanser riski kadınlara göre daha fazladır. Erkeklerde daha hızlı seyreder.
 
Eda: Son olarak neler önerirsiniz?
Metin Özata: Nodül varsa biyopsiden kaçınmasınlar. Tiroit ilaçlarını doktor’un önerdiği şekilde alsınlar çünkü ilacın fazlası kemik erimesi, kalp de ritim bozukluğu yapabilir. Gebelik öncesi mutlaka tiroit hormonu ölçümü yapılmalı. Sağlıklı beslenme çok önemli, pilav yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemek gerekir. Domuz gribi için D vitamini çok önemli. Çocuklarda D vitamini eksikliği varsa tamamlanmalı. D vitamini vücudu bağışıklık sistemine karşı en iyi koruyan vitamindir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:10:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir rüya tabiri,Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir mekke canlı, Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir kabe canlı yayın, Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir Üç boyutlu kuran oku Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir kuran ı kerim, Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir peygamber kıssaları,Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilir ilitam ders soruları, Boy kısalığınin nedeni tirpit olabilirönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes