๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 28 Eylül 2009, 22:58:56



Konu Başlığı: Bel Fıtığından Korunmak İçin Uzman Tavsiyeler
Gönderen: Eflaki üzerinde 28 Eylül 2009, 22:58:56
En yaygın sağlık sorunlarının başında bel ağrıları geliyor. Baş'tan sonra en çok görülen ağrılardan olan bel ağrıları,insanların yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ise şu tavsiyelerde bulunuyor

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/836320090122035545268.jpg)

. Bel ağrıları bel fıtığının yanı sıra, karın iç organlarındaki rahatsızlıklar, jinekolojik sorunlar, enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıkların yanında omurganın bel bölgesindeki bazı sorunlarından da ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlar, en önemli bel ağrısı nedeni olan bel fıtığının oluşmasında ağır bir yük kaldırma, ters bir hareket yapma gibi pek çok dış faktörün yanında kişiye ait faktörler de bel fıtığının oluşumunda önemli rol oynuyor.

Zorlayıcı hareketler, belin alt bölgesine binen yük ve eğilip bükülme sonucu disk yapısının bozulması bel fıtığının başlıca sebeplerini oluşturuyor. Çeşitli kazalar da bel fıtığına sebep olabiliyor.

Toyotasa Acil Yardım Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Murat Günal, düzenli sporun bel fıtığı riskini azalttığını söyledi.

Bel fıtığının oluşumunda yaş, kilo, ailesel yatkınlık, genetik özellik ve omurga yapısının önemli olduğunu belirten Dr. Murat Günal, bel ağrısı, bacaklara vuran ağrı, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, güçsüzlük, idrar yapamama ya da idrar kaçırmanın bel fıtığının başlıca belirtileri olduğunu ifade etti.

Bel fıtığı tanısı konmuş hastaların büyük çoğunluğunun ameliyat yapılmadan iyileştiğini kaydeden Günal, gelişmiş ameliyat teknikleri ve mikroskoplar sayesinde bel fıtığı ameliyatlarının başarıyla yapıldığını dile getirdi.

"Güçlü bir belde kolay kolay bel fıtığı olmaz." diyen Günal, "Spor yapan ile yapmayan kişi arasında bel fıtığına rastlanma oranı çok büyük fark gösteriyor. Spor yapmak bel fıtığı riskini azaltıyor. Spor bel fıtığını kesin önlemez. Ancak her zaman için güçlü bir bel yapısı destekleyici bir unsurdur." şeklinde konuştu.

(CİHAN)