> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor  (Okunma Sayısı 394 defa)
28 Eylül 2010, 22:21:46
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 28 Eylül 2010, 22:21:46 »



Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi, Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Yazıcı, Batı Nil Virüsü'nün (BNV) hedefinde başta insanlar olmak üzere özellikle atlar, köpekler, vahşi ve evcil kanatlı hayvanlar, koyunlar, develer ile deney hayvanlarının bulunduğunu belirtti.

Hastalığın insanlara Cu/ex cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaştığının tespit edildiğini hatırlatan Doç Dr. Yazıcı, virüsün sivrisineklerin yabani ve evcil kuşlar arasındaki sirkülasyonla yayıldığını, kuşlar aracılığı ile de KKKA hastalığına neden olan kene türüne bulaşabileceğini söyledi.

KKKA, Kuş Gribi, Domuz Gribi'nden sonra Türkiye şimdi de Batı Nil gribi enfeksiyonu tehlikesi altında bulunuyor.
Yunanistan'da 18 kişinin ölümüne yol açan Batı Nil virüsü, Türkiye'de ise 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Özellikle sivrisinek popülasyonunun aktif olduğu sıcak havalarda ortaya çıkan hastalığın aşısı bulunmuyor. Virüsün bulaştığı kişilerde hastalık, hiçbir belirti ve bulgu vermeden geçiyor. Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde Batı Nil virüsü çok ciddi olabiliyor ve beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor. Virüse yakalananların yaklaşık yüzde 1'inden daha azında, şiddetli hastalık görülüyor ve az sayıda vakada Batı Nil virüsü ölümcül olabiliyor.

Son yıllarda dünya genelinde görülen ve Türkiye'de de ölümcül vakalara neden olan virüslerle ilgili araştırmalar yapan OMÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Zafer Yazıcı, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Asya, Afrika, Orta-Doğu, Balkanlar, Doğu ve Güney-Avrupa'da insanlar, atlar, köpekler ve kanatlı hayvanlarda ölümlerle sonuçlanan Batı Nil Virüsü'nün özellikleri ve etkileri hakkında bilgi verdi. Virüsün ilk kez 1937 yılında Orta Afrika ülkelerinden Uganda'nın Nil Nehri'nin batı kısımlarında bir kadında tespit edildiğini hatırlatan Doç Dr. Yazıcı, virüsün esas kaynağının vahşi kuşlar ve böcekler olduğunu söyledi.

Batı Nil Virüsü'nün Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa'da, özellikle Akdeniz'e sınırı olan ülkelerde insanlar, köpekler, atlar ve kuşlar gibi çeşitli hayvanlardaki ateşli hastalıkların ölümlerin nedenleri arasında olduğunu ifade eden Doç Dr. Zafer Yazıcı, "Virüs, doğal vektör olarak sivrisinek, kene gibi böcekler ile kanatlı hayvanları kullanır. Genel olarak Cu/ex, Aedes cinsi sivrisineklerle yabani ve evcil kuşlar arasındaki sirkülasyon virüsün yayılmasını artırmaktadır. Virüsün hedef canlı gurubunda insanlar başta olmak üzere özellikle atlar, köpekler, vahşi ve evcil kanatlı hayvanlar, koyunlar, develer ile deney hayvanları yer almaktadır. Virüs insanlara özellikle bu cins sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Keneler kanlarında bu virüsü taşıyan kuşlardan beslenirse onlara da bulaşır. Yapılan çalışmalar özellikle kuru ve sıcak yaz mevsiminde insanlarda ve atlarda infeksiyonun arttığını doğrulamaktadır.'' dedi.

Virüsün sinir sistemine ulaştığı devrede hücrelerde fonksiyon bozukluğu, erimeye, dokularda yangıya neden olduğunu bildiren Doç Dr. Yazıcı, "Hastalık, birçok olguda hafif şiddetle seyreder. Baş ağrısı, ateş, vücutta ağrı, deride kızarıklıklar şeklinde görülmektedir. Daha şiddetli olgularda baş ağrısı ile birlikte görülen yüksek ateş, vücut kaslarında zayıflık, boyunu dik tutamama, uyuşukluk, zihinsel karışıklık, koma, kas titremeleri şekillenir. Bilinen bir tedavisi yoktur. Korunmak için kenelerin beslenmelerini destekleyen yerler yok edilmeli, pencere ve kapılar sivrisineklerin geçişine engel olacak sinekliklerle kaplanmalı, uzun kollu giysiler ve pantolonlar tercih edilmeli, haşere kovucular kullanılmalıdır. Sinir sisteminde virüs görülen at, köpek ve kanatlı hayvanlar saptanmalı, veteriner hekimler ve halk sağlığı laboratuvarında çalışan personel bilgilendirilmelidir.'' ifadelerini kullandı.

Cihan

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor
« Posted on: 26 Nisan 2024, 12:03:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor rüya tabiri,Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor mekke canlı, Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor kabe canlı yayın, Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor Üç boyutlu kuran oku Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor kuran ı kerim, Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor peygamber kıssaları,Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyor ilitam ders soruları, Batı Nil virüsü hayvanlara da bulaşıyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes