๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 12 Haziran 2011, 16:06:33



Konu Başlığı: Baba ilgisi ilaç gibi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 12 Haziran 2011, 16:06:33
Baba ilgisi ilaç gibi



Çocuklar üzerinde baba ilgisi büyük önem taşıyor. 'ilaç' etkisinde olduğunu ifade edilen ilgi onun gelişiminde büyük rol oynuyor


İletişim Uzmanı Canten Kaya "Anne Babaların çocuklarına vermesi gereken en önemli gıda; onlara sevgiyle dokunmalarıdır. Sevgi ve şefkatle dolu dokumalar çocuklarımıza, "nereye ve kime ait olduklarına" dair mesajlar verir" dedi.

Ailelerin çocukların maddi ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğu öncesinde sevgi ve ilgiye muhtaç olduğunu belirten Kaya, "Yeni dünyaya gelen bebeğin beyninin nöral yollarının donanımı tam olarak tamamlanmadığından; bebek, çevresine uyum sağlamada ciddi düzeyde zorlanır. Bunu aşmasının en önemli yolu "dokunma"dır. Ve bu dönemde bebeklerin dokunma hissi iyi gelişmiştir. Onun için bu dönemden başlayarak çocuğa sevgiyle dokunmak; ona her şeyin yolunda olduğunu ve korkulacak bir şeyin bulunmadığını gösterir" diye konuştu.

Anne Babaların çocuklarına vermesi gereken en önemli gıdanın onlara sevgiyle dokunma olduğunun altını çizen Aile İletişim Uzmanı Kaya, "Sevgi ve şefkatle dolu dokumalar çocuklarımıza, "nereye ve kime ait olduklarına" dair mesajlar verir. Çocuğun sağlıklı gelişimi açısından bir yere ve aileye aidiyet duygusu kazanması ileride ailesiyle kuracağı bağ açısından da çok önemlidir. Örneğin 0 - 6 yaş döneminde çocuk en fazla anne babasına veya kendisine en fazla temasta bulunup, onun fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan kimseyi sever ve ona bağlanır. Eğer bu yaşlarda anne babadan çok, büyük anne, büyük baba yada kreşte vakit geçiriyorsa; çocukta anne babaya karşı "aidiyet ve bağlılık hissi yeterince gelişmez" dedi.

BABAM BENİMLE NEDEN İLGİLENMİYOR?

Babaların yakın ilgisinin, çocuğun sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten Canten Kaya, bu etkiyi şöyle sıralıyor:

-Babaların, erken yıllarda gösterdiği olumlu ilgi, çocuğun zihinsel gelişimini de olumlu şekilde etkiliyor.

-Oysa babasının ilgilenmediği veya baba şefkatinden yoksun kalan yetişkinlerin beyni, normalden yüzde 30 daha küçük oluyor.

-"Babanın çocuğun bakımıyla yakından ilgili olması özellikle erkek çocuklarda, ileriki yaşlarda karşı cinse şiddet uygulama eğilimini düşürüyor. (Tek başına bir anne tarafından yetiştirilen çocuklar büyüme süreçlerinde sadece anneyle beraber oldukları için en ufak mutsuzluklarını ya da sorunlarını bile direk anneye bağlayabilir ve ileriki yaşlarda anneye, dolayısıyla karşı cinse karşı olumsuz tepkiler geliştirebilirler. Babanın çocuğun büyüme sürecindeki aktif rolü ise bu olasılığı düşürmektedir.)

-"Babalarının yakın ilgisiyle büyüyen çocukların genelde kendilerini ifade etme ve iletişim kurabilme konusunda daha becerikli oluyor.

-Bakıyorum bazı yörelerimizde Karadeniz, iç Anadolu ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu yörelerimizde çocukların babaları tarafından kucağa alınmadığını ve büyüklerin yanında öpülmediğini görmektedir.

-Babaların bu tutumu çocuklarıyla aralarındaki "iletişim ağını" zedeliyor. Böylece "babalarından korkan, onlara saygı duyan ama onları sevmeyen çocuklar yetiştiriyoruz.

Yeni Şafak