๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 27 Ekim 2010, 21:50:46



Konu Başlığı: Anestezistinizi de seçin
Gönderen: Sefil üzerinde 27 Ekim 2010, 21:50:46
 

Sadece cerrahınızı değil anestezistinizi de seçin


Türkiye’de hasta, cerrahını seçerken ince eleyip sık dokuyor ama anestezisti ile ameliyathanede tanışıyor. Oysa anestezi uzmanı başarılı ameliyatın gizli kahramanı

Ameliyat olacak hastanın doktorunu sorgulaması kadar anestezi uzmanını da araştırması, ameliyat öncesi onunla diyalog halinde olması gerek. Çünkü ameliyatın başarısı, cerrahın yeteneğine bağlı olduğu kadar, operasyon sırasında ‘hayatla bağımızı kesen ama bizi hayatta tutan’ ilaçların uygulanmasında karar mercii olan anestezistin bilgisine de bağlı. Anestezi uzmanlarının perdenin diğer tarafında kaldığını söyleyen Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, “Hastanın da doktorun da eksiği var. Hasta, doktorla muhatap olmayı tercih ediyor. Doktor ise bu evrede hastayla çok fazla diyalog kurmuyor” diye konuşuyor.

“TEKNİKER İLE AMELİYAT YAPILMAZ”

Cerrahla birlikte ameliyathanenin maestrosu olan anestezi uzmanının çalışma temposu sebebiyle her hastaya yeterince vakit ayıramadığını da söyleyen  Şahin, “Hastanın kullandığı ilaçlardan tutun, ailevi hastalıklarına, daha önce geçirdiği operasyonlara kadar çok detaylı bir şekilde bilgi vermesi gerek. Bizde hastalar, çoğu zaman sürekli kullandığı ilacı bile söylemiyorr. Oysa ameliyat esnasında verilen anestezik maddeler bu ilaçlarla etkileşime girip kişinin hayatını tehlikeye sokabiliyor” diiyor. Türkiye’de 3 binin üzerinde anestezi uzmanı bulunuyor. Anestezi uzmanı olmayan yerlerde ise cerrah gözetiminde anestezi teknikerleri çalışıyor. Şahin, bunun da son derece tehlikeli olduğunu belirterek “Bir cerrahın sorumluluğu altında anestezi verilmesi mümkün değil. Genel cerrahi branşı yoksa hasta başka hastaneye sevkedilirken anestezi uzmanı yoksa neden sevk edilmiyor? Anestezi hafife alınıyor” diyor.

Bademcik deyip geçmeyin

Prof. Dr. Şükran Şahin, yaşlılar, çocuklar, ek hastalıkları olanlar ve özellik taşıyan komplike ameliyatların anestezi açısından risk yaratan işlemler olduğuna değiniyor.  Şahin, sözlerini şöyle noktalıyor: Risk yaratan durumlar; kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, sigara kullanımı, metabolizma hastalıkları (diyabet, obezite gibi), böbrek hastalıkları, anatomik sorunlardır. Basit bir bademcik ameliyatı deyip geçmemek lazım. Bu tip operasyonlar yani üst solunum yolu ameliyatları, anestezi açısından hayati önem taşıyor. Çünkü o bölgeye hem solunum tüpünü yerleştiriyorsunuz hem de cerrah orada işlem yapıyor. Hastanın yapılacak işlem hakkında bilgi alıp merakını gidermesi ve anestezi uzmanı ile konuşması, ameliyat öncesi stresini de azaltır.

Tıp fakültelerinde ithal kadavra dönemi


Anatomi uzmanlarının yıllardır sürgegelen tıp eğitimindeki kadavra sorununun ‘ithal’ kadavrayla çözülmesi için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı çalışmaya göre, tıp fakültelerinin kadavra ihtiyacı ikili anlaşmalarla bağış yoluyla karşılanacak. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, dini açıdan sakınca olmamasına rağmen Türkiye’deki kadavra bağışının çok yetersiz olduğunu belirtti. Çelik, yurt dışından kadavra getirilmesine ilişkin çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi.’’Komisyon yılda 200 kadavra getirilmesi için çalışıyor. Sağlık Bakanımız bunun için fon kurulabileceğini bildirdi. Alt yapıyı biz oluşturacağız, işlemler bakanlık tarafından yürütülecek.’’ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Murat Akkın da, Polonya gibi bazı ülkelerde kadavra bağışının çok fazla olması nedeniyle tıp fakültelerinde yer problemi yaşandığını söyleyerek, “Avrupalılar cenaze masraflarının yüksek olması nedeniyle cenazeleri kadavra olarak tıp fakültelerine bağışlıyor” dedi