๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 19 Şubat 2012, 19:28:19



Konu Başlığı: Alkollü sürücüler zorunlu eğitime alındı
Gönderen: Sefil üzerinde 19 Şubat 2012, 19:28:19
Alkollü sürücüler zorunlu eğitime alındı yüzde 97'si artık içkili araç kullanmıyor

Alkollü araç kullananlara getirilen zorunlu eğitim sonuç verdi. İstanbul'da geçen yıl Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi'ne alınan 3 bin kişiden sadece 85'inin yani yüzde 3'lük grubun ehliyetine tekrar el konulduğu belirlendi.

Türkiye'de yasal sınırın üzerinde ikinci kez alkollü araç kullanırken yakalananlar, Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi'ne (SÜDGE) giriyor. 7 yıl önce başlayan eğitim, 2011'de 20 bin kişiye uygulandı. Eğitimin başarısı rakamlara yansıdı. İstanbul'da kurs alan 3 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada sadece 85 kişinin yani yüzde 3'lük bir grubun ehliyetine tekrar el konulduğu belirlendi. Türkiye genelinde ise geçen sene eğitime katılanların yüzde 92'si başarılı oldu. Geri kalan yüzde 8'lik kesim ya tekrar eğitime alındı ya da bağımlılık tedavi merkezi AMATEM'lere yönlendirildi.

Direksiyon başına alkollü geçtikleri için eğitime tabi tutulanlar, çarpıcı tespitlerde bulundu. İlk kez 2003 yılında alkollü araç kullanırken yakalanan 34 yaşından Şenol Y., "Bize en baştan ehliyet kursunda alkollü sürücünün potansiyel katil olduğu anlatılsaydı, araca tek gram alkol dahi alıp binmezdim. Şimdi tövbe ettim." dedi. Trafikte yasal sınır olan 0.5 promilin hiçbir anlam taşımadığını vurgulayan Şenol. Y., "Sınır 0 olmalı. Çünkü kişi 'bir bardak içeyim, kalkarım' diyor. Fakat hiçbir zaman böyle olmuyor." ifadesini kullandı.

40 yaşındaki O.A. da ehliyetine el konulanlardan. "Önceden alkollü araç kullanırken trafiktekilerin önemi yoktu. Fakat burada insan hayatının önemini hem de kendi akrabalarımız üzerinde öğrenince alkollü araç kullanmaya tövbe ettim." diyor. Eğitim veren merkez sayısının artırılması gerektiğini belirten O.A., "Tek bir merkez olunca yoğunluk oluyor. İnsanlar, ehliyete el konulduktan 6 ay sonra kursa gidilebileceğini bilmiyor." diye konuştu. Z.U. (55) ise iki yıldır ehliyetsiz olduğunu ailesine söyleyememiş. Sırf arabaya binmek zorunda kalmasın diye otomobilini satan Z.U., "Artık tövbe ettim. Bir insana çarpsaydım vicdan azabım çok yüksek olurdu." şeklinde konuştu. 60 yaşındaki R.A. da şunları dile getirdi: "İkinci kez yakalandıktan sonra bırakın alkollü araç kullanmayı, ağzıma alkol almaya bile son verdim."

Yüzde 97, alkollü araca binmedi

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre 2005'ten bu yana 8 bin 374 kişi eğitime başvurdu. Bunlardan 6 bin 675'i başarılı olurken, 399'u 'sınıfta kaldı'. Durumu bağımlılık derecesinde olan 198 kişi ise AMATEM'lere yönlendirildi. 11 kişinin ehliyeti iptal edildi. Eğitime katılan 3 bin kişinin emniyetteki incelemelerinde sadece 85 kişinin tekrar ehliyetini kaptırdığı öğrenildi. Yüzde 97'lik grup kurs sonucunda fiili olarak alkollü araç kullanmayı bıraktı.

Alkollü araç kullanan, ilk kez yakalanırsa 6 ay süreyle ehliyetine el konuluyor. İkinci defa yakalanırsa bu süre iki yıla çıkıyor ve eğitimine tabi tutuluyor. Üçüncü kez yakalanırsa ehliyeti beş yıl süreyle geri alınıyor, 6 aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzman muayenesine tabi tutuluyor. Eğitim 4 hafta sürüyor. Öncesi ve sonrasında psikiyatri doktoru ile görüşülüyor. Disiplin önemli bir kriter olarak görülüyor. Kursa alkollü olarak geldiği tespit edilen kişi derse alınmıyor.


zaman