๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 31 Aralık 2011, 15:03:28



Konu Başlığı: Akşam doktora gitmeyi öğrenemedik
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 31 Aralık 2011, 15:03:28
Akşam doktora gitmeyi öğrenemedik

Ankara İl Sağlık Müdürü Yard. Doç. Dr. Mustafa Aksoy, şu anda 3 hastanede uygulanan akşam muayenelerine ilgi artması halinde yaygınlaştırılacağını belirterek, “Akşam muayenelerine gelin yenilerini açacağız.” çağrısı yaptı.

Devletin zirvesinin bulunduğu Ankara’da sağlık hizmetlerinin 2011 yılını Cihan’a değerlendiren İl Sağlık Müdürü Aksoy, Ankaralıların mesai sonrası muayeneyi çok algılayamadığını belirtti.

Dışkapı Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sincan Devlet Hastaneleri’nde uygulanan akşam muayenelerine yeterli talep gelmediğini söyledi.

Vatandaşın yeterli ilgiyi göstermemesinde söz konusu hizmetten vatandaşın bilgisinin olmamasını gösteren Aksoy, kendilerinin de yeterli bilgilendirmeyi yapamadıklarını aktardı.

Aksoy, “Ankara gibi memur sayısının çok olduğu bir şehirde anne ve babanın birlikte çalıştığı yerde mesai dışı muayeneye başvuru çok yoğun olmalı.” dedi.

En çok akşam muayenelerine Sincan Devlet Hastanesi’ne yapıldığını aktaran Aksoy, Numune Hastanesi’ne başvurunun beklenenin çok altında kaldığını dile getirdi. Numune Hastanesi’nde akşam tetkiki gerektirmeyen, dermatoloji, diş, fizik tedavi, kulak burun boğaz ve üroloji de hizmeti verdiklerini dile getiren Aksoy, gelecek talebe göre Numune Hastanesi’nde de yeni klinikleri akşam saatlerinde tedaviye açacakları bilgisini verdi.

DİŞİ AĞRIYAN AKŞAM TEDAVİSİNE KOŞTU

Ankara’da mesai sonrası çalışmada ağız diş sağlığı merkezlerinin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Vatandaşlar, diş çektirme, protez her türlü tedaviyi saat 17.00’dan akşam 20.00’a kadar oluyorlar. Hastanelerde akşamları 40 bin kişi muayene olurken, ağız diş sağlığı merkezlerinde 84 bin kişi muayene oldu.” şeklinde konuştu.

TAHLİL DE YAPILIYOR

Vatandaşın memnuniyet oranı akşam muayenelerinden daha yüksek olduğuna işaret eden Aksoy, akşam polikliniklerinin hasta için de büyük avantajlar sağladığının altını çizdi. Hastanelerdeki gereksiz yoğunluğun akşam polikliniklerine gerekli ilginin gösterilmesi halinde azalacağını söyleyen Aksoy, gün içinde uygulanan tahlillerin doktorlar tarafından akşamları da yapıldığı bilgisini verdi.

Aksoy, “Acillere başvuranların büyük kısmı 'gerçekten acil olmayan bu saatte gitmezsem başka zaman gidemem' diyen insanlar var. Onlara mesai sonrası çalışan polikliniklere başvuruyu istiyoruz. Hastaneye yapılan günlük 110 bin başvurunun yüzde 25’i acil başvuru. Akşam muayenelerinde tahlil de yapılıyor. Kan şekeri hariç diğer bütün tetkikler yapılıyor. Eğer tahlil olmazsa akşam muayenesinin bir anlamı olmaz. Akşam muayenelerine gelin yenilerini açacağız.” değerlendirmesi yaptı.

350 BİN HASTA TELEFONLA RANDEVU ALDI

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaygınlaştırdığı telefonla randevu hakkında da bilgi veren İl Sağlık Müdürü Aksoy, mayıs ayından itibaren 350 bin kişinin telefonla randevu aldığını söyledi. Vatandaşların Alo 182 ile istediği hastaneden ve istediği doktordan istediği saate tedavi imkânı alabildiğini belirten Aksoy, randevu alıp da gelmeyen hastaların da bulunduğunu bunların yerine normal gelen kişilere yer verildiğini aktardı.

Randevuların dolmaya başladığı hastaneler içinde Yüksek İhtisas Hastanesi’nin başı çektiğini dile getiren Aksoy, Ulucanlar Göz Hastanesi, Etlik Doğum, Atatürk Eğitim Araştırma Hastaneleri’ne hastaların yüzde 75’inin telefonla randevu alarak gittiğini dile getirdi. Telefonla randevunun hastanelerde gereksiz zaman kaybını önlediğini söyleyen Aksoy, “İnsanımız hastanede sıra bekleyeceğine telefonla randevu alıp beklemeden tedavisini olup bu saatlerini olumlu kullanabilir.” şeklinde konuştu.

ANKARA’DA 8 BİN KİŞİYE EVDE SAĞLIK HİZMETİ

Başkent’te yatalak olan ve bakıma ihtiyacı olan 8 bin kişiye evde sağlık hizmeti verildiğini aktaran Aksoy, 448 38 33 numaralı telefonları aradıklarında evde sağlık hizmeti verildiğini hatırlattı.