๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 02 Kasım 2010, 18:07:49



Konu Başlığı: 3500 kişiye 1 doktor
Gönderen: Sefil üzerinde 02 Kasım 2010, 18:07:49
3500 kişiye 1 doktor

40 ilde uygulanan aile hekimliği bugün İstanbul’da da başladı. 3 bin 645 aile hekimi İstanbul’a hizmet verecek, 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek.

İstanbul, ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamındaki uygulamanın hayata geçtiği 41'inci il oldu.

İstanbullular T.C. kimlik numarasını İl Sağlık Müdürlüğü'nün ''www. istanbulsaglik.gov.tr'' adresindeki ilgili alana yazarak aile hekiminin kim olduğunu öğrenebilecek.

İstanbul dışından gelenler, istediği aile hekimine ‘misafir hasta’ olarak muayene olabilecek, bu kişilerin sağlık kayıtları ise kendi aile hekimlerine elektronik ortamda iletilecek.

Uygulamanın en önemli amaçları; erken tanı ve tedaviyi gerçekleştirmek, sağlık ile ilgili tüm konularda ilk değerlendirme yapmak, birinci basamakta verilmesi gereken koruyucu sağlık hizmetlerini sunmak, kronik hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak, kronik hastalığı olanları izlemek, bireylerin yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini geliştirmeye çalışmak.

KORUYUCU HİZMETLERDE DE GÖREV ALACAK

Aile hekimleri tedavi edici hizmetlerin dışında koruyu hizmetlerden de sorumlu olacak, bölgesindeki hamile, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini de yapacak. Aile hekimi, kontrol için kendisine gelmeyen vatandaşlarla iletişime geçecek, hastaların takipleri, aşıları ve tedavileri ile ilgili kayıt tutacak.

Bunun dışında rehabilite edici hekimlik görevini de üstlenecek, psikiyatrik sorunu bulunan ya da kendisine gelemeyecek durumda olan hastaları, kendi evlerinde ziyaret edecek, bakım ve tedavilerini üstlenecek.

SAĞLIK DANIŞMANLIĞI YAPACAK


Engelli vatandaşların sağlık sorunlarının takibinde de mahalle muhtarını bilgilendirecek ve yardım için katkı sağlayacak. Sağlık danışmanlığı da yapacak olan aile hekimleri, yılda bir kez bölgesine giren kişileri görmeye özen gösterecek.

Aile hekimlerinin bilgisayarları, aşı yapılması gereken kişiler için uyarı sinyali verecek. Hekim de bu doğrultuda ilgili hastayı arayarak takibini yapacak.

HASTANIN AİLE HEKİMİNİ DEĞİŞTİRME HAKKI OLACAK

Yani aile hekimi öncelikle koruyucu sağlık hizmeti sunacak. Sağlık problemlerinin boyutuna göre müdahalede bulunacak. Bu müdahale muayene, danışmalık hizmeti ve tedavi olabileceği gibi bir başka uzmanlık dalına sevk de olabilecek.

Uygulamada, mevcut sağlık ocaklarının isimleri ''Aile Sağlık Merkezi'' olarak değiştirilerek, aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak. Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilecek. Kişi, aile hekimini değiştirme hakkına sahip olacak.

ÜCRET ALINMAYACAK


Ücretsiz olarak hizmet verecek aile hekimleri, hizmet verdikleri kişi başına devletten ücret alacak. Vatandaşlar, 930 aile sağlığı merkezinden sağlık ocağında sunulan hizmetlerin tamamını alabilecek. 3 bin 500 kişiye bir aile hekiminin düşeceği uygulamada günde en fazla 40 hastaya bakılacak.

SEVK ZİNCİRİ OLMAYACAK


Aile hekimliği sisteminde sevk zinciri uygulanmayacak. Yani isteyen istediği hastaneye aile hekiminden sevk almaksızın gidebilecek. Ancak, halen uygulanmakta olan katılım paylarını ödemesi gerekecek. Sadece devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri değil, sosyal güvenlik kurumu ile anlaşması olan özel hastaneler ile üniversite hastanelerine veya vakıf üniversitelerinin hastanelerinde de sevksiz muayene mümkün olacak.