๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 29 Aralık 2011, 17:10:07



Konu Başlığı: 2011'de neler oldu
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 29 Aralık 2011, 17:10:07
2011'de neler oldu?

İşte 2011 yılının sağlık panoraması:


OCAK

Muayenehane başvuruları valiliklere yapılacak
Özel sağlık kuruluşları ile ilgili yapılan son Yönetmelik değişikliği ile muayenehane açma şartları ağırlaştırıldı. Eski uygulamada sadece il sağlık müdürlüğüne bildirim yapmak yeterli görülürken, artık yeni muayenehane açmak için Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor.


Öğretim üyeleri iş bırakacak
Türk Tabipleri Birliği, tıp fakültesi öğretim üyelerinin, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 31 Ocak 2011 Pazartesi günü yapacağı bildirilen toplantı, basın açıklaması, yürüyüş, kamuoyunu bilgilendirme, iş bırakma dahil bütün etkinlikleri destekleyeceğini bildirdi.


Sağlıkta çifte faturalı vurgun
Bazı özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortaları kapsamında tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adına ayrıca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan da para tahsil edildiği ortaya çıktı. Şüphe üzerine araştırma yapıp, her biri 400- 600 lira arasında değişen bin 525 mükerrer kesilmiş fatura tespit ettiklerini belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Her faturanın bedelinin 5 katı ceza keseceğiz. Ayrıca fatura kesilen her ay başına da 10 bin lira ceza ödeyecekler" dedi


Eczacılar ilaç reklamına tepkili
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaçların süslü reklamlarla tanıtılması ve her yaş grubundan vatandaşlar için özendirici hale getirilmesinin, halk sağlığı için ciddi tehdit olduğunu söyledi.


Sağlıkta 6 milyar liralık tasarruf
Kayıt dışılıkla mücadele ile prim gelirleri arttı İlaçtaki tasarrufla sosyal güvenlik açığı azaldı. Devletin prim geliri 14 milyar lira artarken, Türkiye'nin kanayan yarası sosyal güvenlik açığı ilk kez azaldı.


ŞUBAT

Tek bir kalite standardı geliyor
Kamu ve özel ayrımı bitiyor, bütün hastanelere tek bir hizmet kalite standartları seti getiriliyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerin hizmet kalite standartlarını yeniledi. Bakanlık kamu ve özel hastanelerin kalite standartlarını tek bir hizmet kalite standartları seti olarak yayınlayacak.



Üniversiteler ekonomik kriz eşiğinde
Tam Gün Yasası’nın hayata geçmesiyle performans uygulamasıyla tanışan ve öğretim üyelerinin özel muayene/ameliyat olanakları ortadan kaldırılan üniversite hastaneleri, yeni bir ekonomik krizin eşiğine geldi. Rektörler, “hoca muayenesi”nin kaldırılmasıyla döner sermaye gelirleri yaklaşık yüzde 15 azalacak üniversite hastaneleri için çözüm önerileri üretiyor.


Performans kafaları karıştırdı
Tam Gün Yasası gereği üniversite hastanelerinde performans sistemi, 31 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlandı. Bu tarihten itibaren, öğretim üyelerinin özel muayene ve ameliyat dönemi de sona erdi. Ancak uygulamayla ilgili sorunlar üniversite hastanelerinde karmaşa yarattı. Bir taraftan YÖK’ün performans yönetmeliğini henüz çıkaramaması, diğer taraftan Tam Gün Yasası’nın Anayasa Mahkemesinden dönen maddeleri konusundaki belirsizlik, üniversitede yöneticilerin kafasını karıştırdı.



MART

Prospektüsleri herkes anlayacak
İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, ilaç kutularına vatandaşın anlayabileceği sade kelimelerle ilacın etkileşimini ve yan etkilerini anlatan kullanma talimatı konulması uygulaması başlattı.

20 bin sağlık çalışanı eylem yaptı
Sağlıkta özelleştirmelere karşı “Çok Ses Tek Yürek” mitingi için Ankara’da toplanan on binlerce sağlık çalışanı, Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nı doldurdu. Sağlık çalışanları, taleplerine karşılık bulamazlarsa yapacakları grevin işaretini verdiler.


Hastalar ücretsiz taşınacak
Sağlık Bakanlığı, hastanelere MS hastası, kanser hastaları, organ nakli olanlar başta olmak üzere sık sık hastaneye gitmek zorunda olan hastaların ücretsiz olarak araçla evinden alıp evine bırakılması için talimat verdi.


İlaç takip sistemi dünyaya örnek oldu
İlaçta sahtecilik ve reçete suiistimalini önlemek için hayata geçirilen karekodlu ilaç takip sistemi (İTS) başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye model olmaya başladı. Brezilya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde karekod sistemine geçme kararı alan ülkelerden ilaç şirketleri, takip sistemi konusunda önemli mesafeler kat eden Türk yazılım şirketlerinin kapısını çalıyor.




NİSAN

Sağlıkçılar “G(ö)rev” yaptı
Tam Gün Yasası’nı, performans sistemini protesto eden ve özlük haklarının korunmasını talep eden sağlık çalışanları, 19-20 Nisan’da iş bıraktı. Eyleme bazı hastanelerde katılım yüksek olurken, bazı hastanelerde yeterli ilgi gösterilmedi.

Asistanlar eylem yaptı, kazandı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan asistan hekimlerin yaptığı 5 günlük iş bırakma eylemi, taleplerin kabul edilmesiyle sona erdi. Asistanların başlattığı ve hastanede görevli sağlık personelinin de katılımıyla büyüyen iş bırakma eyleminde, asistan ücretlendirilmesinde bir ay önceki ödenmiş ücretlerden yapılan kesintinin iade edilmesi ve bundan sonraki tüm ödemelerde bu bazal değerin altına düşülmemesi, bölümler arasında eşit ücret uygulanması gibi talepler gündeme getirildi.



Katarakt ameliyatları mercek altında
Sağlık Bakanlığı, özel bir göz hastanesinin yönetim kurulu başkanı tarafından ortaya atılan "Katarakt ameliyatlarında 2 bin 200 kişinin göz sağlığı bozuldu" iddiasıyla ilgili olarak inceleme başlattığını açıkladı.


27 dev hastane geliyor
TOKİ, 27 ilde arazilerin tahsisini yaptı, 10 ilde ihale için düğmeye basıldı. Kayseri'de ihale tamamlanırken, İstanbul, Bursa, Elazığ, Konya, Mersin, Ankara, Manisa ve Yozgat için ön yeterlilik belgeleri alındı. Şehir hastaneleri projesi kapsamında, dev hastanelerin içinde kanser, kadın doğum, genel cerrahi, ortopedi, onkoloji, çocuk, psikiyatri gibi büyük bölümlerin yanı sıra alışveriş merkezi ve hasta yakınlarının kalacağı oteller de bulunacak.


Özel hastaneler kadrolarını satıyor
Bazı sağlık kurumlarının satışa çıkardığı kadroların fiyatları 150 bin lira ile 400 bin lira arasında değişiyor. Özel sağlık kurumlarında Şubat 2008’den beri yasak olan hekim kadroları, iki yılda karaborsaya düştü. Sağlık Bakanlığı Mart 2009’da kadro devrine izin verince bazı sağlık kurumları kadrolarını satmaya başladı.



MAYIS

Geçici görevlendirme durduruldu
Yükseköğretim Kurulunun 263 öğretim üyesini 2009-2010 ders yılı sonuna kadar en az bir yıl süreyle öğretim üyesi ihtiyacı bulunan fakültelerde geçici olarak görevlendirme kararı, Anayasa’ya aykırı bulundu.


131 milyon TL'lik ihtiyaç fazlası ürün devredildi
Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında 88 milyon TL, 2010 yılında ise 43 milyon TL olmak üzere iki yılda 131 milyon TL tutarında ihtiyaç fazlası mal ve malzemeyi ihtiyacı olan Bakanlık hastanelerine ''bedelsiz'' olarak devretti.


120 bin doktora karne
Sosyal Güvenlik Kurumu, hastaneleri 25 kategoriye ayırırken, kurumla çalışan 120 bin doktorun da aylık karnesini çıkarmak için özel bir sistem kurdu. Medimagazin Her bir doktorun, aylık kaç hasta muayene ettiği ve yatış verdiği, ameliyat sayısı, hangi ilaç firmasını tercih ettiği, yazdığı reçete, eczanelerin dağılımı gibi ayrıntıların yer aldığı aylık karnesi çıkarılacak.


Özel hastanelere bin 300 yeni kadro verildi
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelere 32 branşta toplam bin 300 hekim alma hakkı tanıdı. Bakanlık, kamudaki doktor açığı sebebiyle 2008 yılında özel sağlık kuruluşlarının istihdam edebileceği hekim sayısına kısıtlama getirmişti. Sağlık Bakanlığı, kadro kısıtlaması sebebiyle özel hastaneler arasında astronomik fiyatlara ulaşan doktor transferlerine el attı. Buna göre özel hastaneler 32 uzmanlık branşında belirli şartları yerine getirerek toplam bin 300 yeni hekim alabilecek.


Doğu’da bir diş hekimi yetersiz
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Taner Yücel, Türk insanının ağız diş sağlığı hizmetinden yararlanma oranın çok düşük olduğunu ve Doğu’ya gittikçe sorunun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, İstanbul’da bir diş hekimine 2 bin 79, Van’da ise 73 bin 569 hasta düştüğünü açıkladı.



HAZİRAN

Muayenehaneler kapanma tehlikesi altında
Muayenehanelerin fiziki şartlarını da belirleyen Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik gereği, muayenehanelere getirilen fiziki koşullar için son gün 3 Ağustos 2011 olarak belirlendi. Yayınlandığı dönemde de hekim kamuoyunun tepkisini çeken Yönetmelik’e göre, 110 cm’lik kapı genişliği gibi fiziki şartlar sağlanamadığı takdirde, muayenehaneler kapatılma durumu ile karşı karşıya kalacak.

Meclis’te 63 sağlıkçı milletvekili var
Yeni dönemde TBMM’de görev yapacak 550 milletvekilinin 63’ünün sağlık kökenli olduğu belirlendi. TBMM’de 24. Dönem’de 42 hekim, 12 eczacı, 5 veteriner hekim ve 4 diş hekimi milletvekili sıralarına oturacak.



Kök hücre çalışmalarına sıkı takip
Sağlık Bakanlığı, son yıllarda birçok hastalık için umut olarak gösterilen kök hücre uygulamalarında hasta güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışma başlattı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, bir süre önce çıkarılan İnsan Doku ve Hücreleri ile Bunlarla İlgili Merkezlerin Kalite ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik ile üst yapının oluşturulduğu, çıkarılacak yönergelerle de sistemle ilgili mevzuatın tamamlanmış olacağını söyledi.

SGK’nın üç yıllık sağlık gideri 86 milyar
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun 3 yıllık sağlık giderinin 86 milyar 347 milyon TL olduğu belirlendi. SGK’nın sağlık giderleri 2008’de 25 milyar 404 milyon TL, 2009’da 28 milyar 863 milyon TL, 2010’da 32 milyar 80 milyon TL oldu.

“Aile diş hekimi” geliyor
Sağlık Bakanlığı, aile diş hekimliği sistemini başlatmaya hazırlanıyor. Dünyada sadece gelişmiş bazı ülkelerinde uygulanan aile diş hekimleri sayesinde herkesin ağız ve diş sağlığı periyodik olarak kontrol edilecek, çocukların diş bozuklukları önlenecek, yatalak hastalar evde diş tedavisi hizmeti alacak.



TEMMUZ

ADSM'ler hastaneye dönüşebilecek

Özel Hastaneler Yönetmeliğine eklenen bir madde ile Özel Ağız Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerine dönüşebilecekler. 24 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile yönetmeliğe eklenen ek madde ile belirli koşulları sağlayan ağız ve diş sağlığı merkezlerinin hastanelere dönüşebilecekleri kaydedildi.


 
Bakanlık sağlık turizmine giriyor
Sağlık Bakanlığının sağlık turizmi işine yönelmek istemesi, sektörle bakanlığı karşı karşıya getirdi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), sağlık turizminin kar amacına yönelik yapıldığını belirtip “Böyle bir sektöre girerseniz sağlık kurumlarının misyonunda bir çelişki oluşur ve kamu sağlık kurumlarının rolü tartışılır hale gelir” uyarısında bulundu.


Uzay doktoru yetiştireceğiz
Havacılık ve uzay tıbbı, raylı sistemler konularında Azerbaycan’la protokol imzalayan Anadolu Üniversitesi, ilk kez Uzay doktoru yetiştirecek. Anadolu Üniversitesi ve Azerbaycan Hava Yolları'nın (AZAL) Milli Havacılık Akademisi arasındaki işbirliği protokolü Bakü'de imzalandı. İşbirliği protokolü ile havacılık alanında ortak araştırma projeleri, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı kurallarına ve Bologna sürecine uyum, havacılık ve uzay tıbbı, raylı sistemler konularında da işbirliği amaçlanıyor.


Sağlık Kampüsü ile Ankara Türkiye’nin Cleveland’ı olacak
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’nün dünyanın en büyük sağlık merkezlerinden olacağını belirterek, “Ankara ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Cleveland gibi yurt dışından hasta kabul eden bir merkez haline gelecek. Türkiye’nin Cleveland’ı olacak” dedi.



AĞUSTOS

ADSM'lerde performans devrimi
Sağlık Bakanlığı Performans Daire Başkanlığı, Ağız Diş Sağlığı Merkezleri'nin (ADSM) kalite performans kuralları arasına devrim niteliğinde ekler yaptı. Sağlık Bakanlığı Performans Daire Başkanlığınca, ''Ağız Diş Sağlığı Merkezleri Performans Yönetmeliği'ne yapılan üç ek maddeye göre, hareket etmeyen merkezlerin performanslarından 20 puan düşürülecek ve kurum, ''çok sayıda hasta bakmış olsa bile'' düşük döner sermaye alacak.


Yabancı doktorlara ''Türk ekolü'' fiksatör eğitimi
İngiltere, İtalya ve Arjantin'den Türkiye'ye gelen doktorlar, kemik rahatsızlıkları tedavisinde daha hızlı uygulanması, tedavi süresini kısaltması ve daha az cerrahi müdahale gerektirmesi gibi özellikleriyle literatüre ''Türk Ekolü'' olarak geçen Türk mühendislerinin geliştirerek ABD'de ürettikleri eksternal fiksatörün kullanımıyla ilgili eğitim aldı.


Türk doktorlar Avrupalı hekimleri eğitecek
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden beş Türk doktor, Avrupa Sürekli Tıp Eğitimi Akreditasyon Konseyi'nin (European Accreditation Council for Continuous Medical Education - EACCME) organizasyonuyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek ''yatak başı ultrasonografi kullanımı'' konusundaki kursta, Avrupalı meslektaşlarına eğitim verecek.




EYLÜL

Özel hastaneler ek kadro alıyor
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ile Sağlık Bakanlığı arasında varılan mutabakata göre, özel hastaneler eylül ayı sonuna kadar bin ek hekim kadrosu alacak. Özel, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin gelirleri arasında anormal farklar olmayacak. Özel hastanelere gece branş nöbeti için kadro verilecek. Özel hastanelerin hemşire sıkıntısı çekmemesi için, özel sektör ile kamu arasındaki hemşire geçişlerinde makul bir süre konacak.


ADSM'ler sınıflandırıldı
Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve Diş Hastanelerini, hizmet rollerinin daha net belirlenmesi için yapılarına göre guruplara ayırdı. Bakanlık tarafından B, C ve D gurubu olarak gruplandıran ADSM’lerden, diş üniti sayısı elli ve üzerinde olanlar B Gurubu, diş üniti sayısı yirmiden den fazla, elliden az olan ADSM’ler  C Gurubu ve diş üniti sayısı yirminin altında olan ADSM'ler D Gurubu olarak sınıflandırdı.


Doçentlik başvuruları zorlaştı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’na bağlı Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), doçentlik başvuru kriterlerini ve başvuru temel alanlarını değiştirdi. Yeni yayın kriterlerinde en önemli değişiklik, “yayın sayısının arttırılması” oldu. Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili en az sekiz adet makale yayınlamış olma şartı getirildi.

Akdağ’dan öğretim üyelerine eleştiri
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası gereği, muayenehanesi olan öğretim üyelerinin hastanelerde muayene ve tetkik yapamamalarıyla ilgili olarak, öğretim üyelerinin öğrenci yetiştirip eğitim vermesi ve araştırma yapması gerektiğini söyledi. Akdağ, “Bir öğretim üyesinin işi ticaret değildir. Öğretim üyesi öğrencilerini yetiştirir, eğitim verir, hocalığını, araştırmalarını yapar, üniversitesinde, fakültesinde, uygulama ve araştırma merkezinde çalışır. Çalışmak istemezse, o zaman gider dışarıda, özel sektörde çalışır” dedi.


Tam gün geri geldi

Daha önce kanunla gelen Tam Gün, Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin aldığı iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarıyla işlevsiz hale gelen tam gün uygulaması, çıkarılan kanun hükmünde kararname ile yeniden hayata geçirildi. Buna göre devlette çalışan hekimlere serbest çalışma yasaklanırken, öğretim üyelerine döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde bulunmamak kaydıyla mesai saatleri dışında serbest çalışma hakkı verildi.


İlaç tanıtım elemanları sertifikalı olacak
Sağlık Bakanlığı, beşerî tıbbi ürünlerin tanıtım faaliyetlerine ilişkin yeni bir yönetmelik yayınladı. Bu yönetmeliğe göre, tıbbi satış temsilcileri 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, Bakanlıkça sertifikalandırılmış hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Tanıtım elemanları, tanıtım ihlali yaptıkları takdirde sertifikaları geçersiz hale gelecek. Bu durumdaki kişiler, farklı bir firmada olsa dahi bir yıl süreyle yeni bir sertifika programına katılamayacak.


Akdağ: Yabancı doktor almak zorundayız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de Türk vatandaşı olmayan doktorların çalışmasının yasak olduğunu belirterek, "Bunu kaldırmaya çalışıyoruz, Türkiye'deki ulusalcı tavırlar buna engel olmak istiyorlar ama bunu gerçekleştirmek zorundayız" dedi.


GATA'da yabancı öğretim elemanı çalışabilecek
Gülhane Askeri Tıp Fakültesine (GATF) giriş koşullarında değişikliğe gidilirken GATA Yönetmeliğinde de değişiklik yapıldı. Düzenlemeye göre, GATA'da sözleşme ile yabancı uyruklu öğretim elemanlarının görevlendirilmesi, kendi ilgili kurullarının görüşü alınarak, GATA Komutanının önerisi üzerine ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile mümkün olabilecek.



EKİM

Eksikliği tespit edilenler eğitilecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, görevi ile ilgili eksikliği tespit edilen hekimlerin belli bir süreyle eğitim almasıyla ilgili düşünceleri olduğunu söyledi. Basında bu konuyla ilgili yer alan iddialar doğrultusunda Akdağ, “Bu husus, muhtemelen bizim yeni Teşkilat Kanunu Taslağı’mızla alakalıdır. Bir şekilde, görevi ile ilgili eksikliği tespit edilen ve bunun idari ya da adli yoldan ortaya konduğu hekimlerimizin, belli bir süreyle eğitim alması ile ilgili bir düşüncemiz var” dedi.

Dönerler az dağıtılıyor
Türkiye’de bir hastanenin haricindeki tüm hastanelerde döner sermayelerin toplamda yüzde 5 daha az ödendiği belirlendi. Yüzde 5’lik bu farka yol açan nedenin ise sağlık kurumlarında yapılan işlemlerin ve hizmetlerin Sağlık-NET’e veri girişlerinin eksik veya yanlış yapılması olduğu anlaşıldı.15 Ocak 2009 tarihinde veri gönderimine açılan Sağlık-NET için veri girişlerinin yapılması ve hastanelerin entegrasyonunun sağlanması Sağlık Bakanlığı tarafından 2007 yılından başlamak üzere tüm sağlık kurumlarına birçok genelge ve yazı ile iletildi. Ancak hastanelerin buna uyum sağlayamadığı görüldü.


Özel hastaneler yönetmeliği değişti
Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile kamu görevi olan veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan hekim ve hekim dışı personelin özel hastanede çalıştırılması durumunda özel hastanenin faaliyeti geçici olarak durdurulacak. Kamu görevinden istifa ederek özel hastanede çalışacaklar ile özel hastaneden ayrılarak kamu hastanelerinde çalışacak hekimler ve diş hekimleri, 30 gün önceden il sağlık müdürlüğüne bildirimde bulunacak.


Yabancı doktor serbest bölgede
Sağlık Bakanlığı, sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında "Sağlıkta Serbest Bölgeler" oluşturmak için çalışma başlattı. Bu bölgelerde sayesinde yerli ve yabancı doktorlar bir arada hizmet verecek. Bakanlık öncelikle yabancı turistlerin yoğun olarak geldiği illerde serbest bölgeler oluşturulması için çalışma yapacak.

İşyeri hekimleri kamuyu seçti
Ağustosta yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname gereği kamudaki görevinin yanında iş yeri hekimliği görevini de yürüten hekimler için getirilen kısıtlama, sanayiden sayılan ve 50 kişinin üzerinde personel çalıştıran iş yerlerini sıkıntıya soktu.


Müfettişler özel hastaneleri denetliyor
Sağlık Bakanlığı müfettişleri, tam gün yasasının uygulanıp uygulanmadığını özel hastanelere baskın yaparak denetliyor. Başta İstanbul’dakiler olmak üzere özel hastanelere ani baskınlarda ameliyathane ve polikliniklerdeki doktorların kimlikleri tek tek inceleniyor. Sağlık il müdürlüklerinin ekipleriyle birlikte baskın yapan müfettişlerin denetlediği hastaneler arasında büyük hastane gruplarıyla, vakıf hastaneleri de yer alıyor.


Güneydoğu illeri sağlıkta çağ atladı
Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 48 devlet hastanesinin yapımı için 320 milyon TL ayırdı. Diyarbakır'da da 2 yeni şehir hastanesinin yapımı planlanıyor. 2002 yılından beri 76 modern hastane ve 245 sağlık ocağının hizmete girdiği bölgede, artık hastalar tedavi için batı illerine gitmiyor.



KASIM

Tam günün hayata geçme oranı yüzde 99
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de tam gün uygulamasının hayata geçme oranının yüzde 99 olduğunu söyledi. Tam Gün Kanunu’nu ilk hazırladıkları dönemde YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile beraber çalıştıklarını belirten Akdağ, “Ne olduysa, daha sonra, CHP geleneksel halka karşı tutumuyla bu kanunu Anayasa Mahkemesine götürdüğünde, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği birkaç maddeden sonra farklı sesler çıkmaya başladı YÖK Başkanlığı tarafından. Bu sesleri doğru bulmuyorum. Çünkü kanunu birlikte yapmıştık” dedi.



Sağlık çalışanları İstanbul’da iş bıraktı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi çalışanı öğretim üyeleri, asistan, uzman hekimler ve sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eylem kapsamında Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültelerinde toplanan binlerce çalışan, pankartlar, dövizler ve sloganlar eşliğinde sağlık politikalarını protesto etti.

Sağlıkta köklü değişim
Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında önemli değişiklikler yaptı. Yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’ye göre, Türkiye’de yabancı hekim ve hemşireler görev yapabilecek. Sözleşmeli aile hekimleri, en az altı yıl sürecek uzaktan ve kısmi zamanlı eğitim metotları da uygulanmak suretiyle aile hekimliği uzmanı olabilecek. KHK’da göze çarpan en önemli düzenlemelerden biri de, uzun zamandır kamuoyunda tartışılan “Kamu Hastane Birlikleri”nin hayata geçirilmesi oldu.


Dental turizm gelişti
Tedavi amaçlı Türkiye’ye gelen turistler özellikle diş tedavilerine ilgi gösteriyor. Yabancı sigorta şirketleri dahi diş tedavilerinde hastaları Türkiye için yönlendiriyor. Diş hekimliğinde malzemelerin markalı oluşu kaliteyi kıyaslamayı kolaylaştırıyor. Üstelik hasta malzeme karnesi ile tedaviye ülkesinde de devam edebiliyor.


Yabancı hekim özelde çalışacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Yurt dışından gelecek olan sağlık personeli, devlet hastanelerinde çalışamayacakları için özel hastanelerde istihdam edilecektir" dedi. Yurt dışından Türkiye'ye gelen hasta sayısının arttığına dikkati çeken Akdağ, “Yurt dışından Türkiye'ye gelen hasta sayısı 100 binlerle ifade ediliyor. Türkiye'de sağlık hizmetleri ekonomik ve kaliteli olduğu için tercih ediliyor. Bu durumda doktor ve hemşire açığını gidermek için yurt dışından gelen hekimlerden yararlanacağız” diye konuştu.


Yılda 15 bin yabancı hasta tedavi edilecek
Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde yabancı hastalara da hizmet vermek için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, 2012'den itibaren yılda 15 bin hastaya bakacak olan devlet hastaneleri, yılda 300 milyon TL kazanç elde edecek.


Özellerden yabancı hekime şartlı destek
OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, “kaliteli” yabancı hekim ve hemşirelerin özel hastanelerde çalışmalarının olumlu yansımaları olabileceğini kaydetti. Sadece Türkiye’de tıp fakültesini bitirmiş ya da ihtisas yapmış yabancı uyruklu hekimlerin çalışmasının bile bir avantaj yaratacağını dile getiren Bahat, “Ama asıl çözüm bu değil. Memlekette bu kadar işsiz gencimiz varken, düzgün sağlık teknisyeni, hemşire ve doktor yetiştirmemiz gerekir” dedi.



İlaç fiyat kararnamesinde yeni düzenleme yapıldı
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, jeneriği piyasaya verilen orijinal ürünün depocuya satış fiyatı, Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatın en fazla yüzde 60'ı olacak.

Eczacılar mağdur oldu
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, 304 kalem ilaçtaki yeni kamu kurum iskontolarının ilaç şirketleri tarafından ödenmediğini, aradaki farkın da eczacıya yüklendiğini ifade etti.


Eczacılar yine “Çolak” dedi
TEB’in seçimli büyük kongresinde, yeni dönem yöneticileri seçildi.   333 delegenin oy kullandığı kongrede Erdoğan Çolak, 210 delegenin oyunu aldı


ARALIK 

İlaç sanayii: Düzenleme palyatif, çözüm kur farkının verilmesi
Hükümet ilaç krizinde çözümü; ilaç hammaddesi ithalinde KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi ve 350 ilaçla ilgili iskontoların kaldırılması ve fiyatların artırılması şeklinde bir formülle çözmeye çalışıyor. İlaç sanayii ise KDV’nin zaten hakları olduğu, 350 ilaçla ilgili düzenlemenin ise palyatif bir çözüm olduğunu savunuyor. İlaç sanayiinin önerisi ise kur farkının verilmesi.


Kolesterol tartışması
Kolesterol ilaçlarının yararsız olduğu ve kullanılmaması gerektiği yönündeki açıklamaları asılsız olarak değerlendiren Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, “Bilimsellikten uzak olan bu çalışmalar, kamuoyunda büyük tedirginliğe yol açtı. Kolesterol tedavisini yarım bırakan hastalar oldu” dedi.


Mecburi hizmette ek süre olmayacak
Anayasa Mahkemesi, mecburi hizmet görevine başlamayan veya yarım bırakan hekimler için uygulanan “ek devlet hizmeti yükümlülüğü” uygulamasını iptal etti. Mahkemenin kararına göre, mecburi hizmet görevine başlamayan veya yarıda bırakan hekimler için uygulanan “ek devlet hizmeti yükümlülüğü” artık uygulanmayacak.



İlaçta 1.5 milyarlık geri adım
İlaçta bir aydır süren iskonto tartışmalarında geri adım atan Sosyal Güvenlik Kurumu oldu. İlaç firmalarının bazı kritik ilaçların sevkiyatını durdurması üzerine kurum 1,5 milyarı aşan fazlayı cebinden ödemeyi kabul etti.


Denetleme modeli değişecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, artık sıradan ve geniş yelpazeli denetimlerden ziyade, belirlenecek parametreler üzerinden denetleme yapacaklarını söyledi. Karaşen, eczane, hekim ve ilaç firması arasındaki üçgende irrasyonel ilaç tüketimi olduğunu, bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.


Akdağ’dan TTB’ye suçlama
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bizim Türk Tabipleri Birliği ile bir meslek örgütü mücadelemiz yok, bir ideolojik mücadele var. Bunlar bizimle ideolojik olarak mücadele ediyorlar” dedi. Tam Gün Yasası’na ilişkin bazı meslek örgütlerinin tepkisini de değerlendiren Akdağ, “Milli iradeyi kimsenin, herhangi bir meslek örgütünün ayağının altına paspas gibi seremem” diye konuştu.


3 ilaç sonrası 1 TL oldu 
İlaçta katılım payı getiren düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Buna göre aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kalem ilaç için 3 TL, ilave her kalem ilaç için 1 TL alınacak.


TTB, klinik şefliği unvanına sahip çıktı
Sağlık Bakanlığının, klinik şef ve şef yardımcılığı kadrolarını kaldırarak, eğitim sorumlusu ataması, TTB tarafından eleştirildi.


TTB “Sağlık Hakları Meclisi” kurdu
Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık alanındaki yeni düzenlemelere, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ''Sağlık Hakları Meclisleri'' kurarak tepki gösteriyor. TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, sağlık alanında işlerin düzeltilmesini, iyileştirilmesini beklediklerini, ancak aksine bir felaket ve iflas belgesinin ortaya çıktığını söyledi.


Aile hekimliğinde Part-time uzmanlık
Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin uzaktan ya da yarı zamanlı eğitimle uzman olabilmesinin yolunu açtı. Ancak meslek odaları, bu yolla alınacak uzmanlığın güvenilirliğinin kuşku doğuracağını düşünüyor.


SGK, en çok ilaç yazanları takibe alıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, en çok ilaç yazan hekimi, eczacıyı ve firmayı takibe alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, gereksiz ilaç sarfiyatının önüne geçebilmek ve suiistimalle mücadele edebilmek için denetimlere ağırlık verileceğini ifade etti.