> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > 2011'de neler oldu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 2011'de neler oldu  (Okunma Sayısı 359 defa)
29 Aralık 2011, 17:10:07
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 29 Aralık 2011, 17:10:07 »



2011'de neler oldu?

İşte 2011 yılının sağlık panoraması:


OCAK

Muayenehane başvuruları valiliklere yapılacak
Özel sağlık kuruluşları ile ilgili yapılan son Yönetmelik değişikliği ile muayenehane açma şartları ağırlaştırıldı. Eski uygulamada sadece il sağlık müdürlüğüne bildirim yapmak yeterli görülürken, artık yeni muayenehane açmak için Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor.


Öğretim üyeleri iş bırakacak
Türk Tabipleri Birliği, tıp fakültesi öğretim üyelerinin, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 31 Ocak 2011 Pazartesi günü yapacağı bildirilen toplantı, basın açıklaması, yürüyüş, kamuoyunu bilgilendirme, iş bırakma dahil bütün etkinlikleri destekleyeceğini bildirdi.


Sağlıkta çifte faturalı vurgun
Bazı özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortaları kapsamında tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adına ayrıca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan da para tahsil edildiği ortaya çıktı. Şüphe üzerine araştırma yapıp, her biri 400- 600 lira arasında değişen bin 525 mükerrer kesilmiş fatura tespit ettiklerini belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Her faturanın bedelinin 5 katı ceza keseceğiz. Ayrıca fatura kesilen her ay başına da 10 bin lira ceza ödeyecekler" dedi


Eczacılar ilaç reklamına tepkili
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaçların süslü reklamlarla tanıtılması ve her yaş grubundan vatandaşlar için özendirici hale getirilmesinin, halk sağlığı için ciddi tehdit olduğunu söyledi.


Sağlıkta 6 milyar liralık tasarruf
Kayıt dışılıkla mücadele ile prim gelirleri arttı İlaçtaki tasarrufla sosyal güvenlik açığı azaldı. Devletin prim geliri 14 milyar lira artarken, Türkiye'nin kanayan yarası sosyal güvenlik açığı ilk kez azaldı.


ŞUBAT

Tek bir kalite standardı geliyor
Kamu ve özel ayrımı bitiyor, bütün hastanelere tek bir hizmet kalite standartları seti getiriliyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerin hizmet kalite standartlarını yeniledi. Bakanlık kamu ve özel hastanelerin kalite standartlarını tek bir hizmet kalite standartları seti olarak yayınlayacak.



Üniversiteler ekonomik kriz eşiğinde
Tam Gün Yasası’nın hayata geçmesiyle performans uygulamasıyla tanışan ve öğretim üyelerinin özel muayene/ameliyat olanakları ortadan kaldırılan üniversite hastaneleri, yeni bir ekonomik krizin eşiğine geldi. Rektörler, “hoca muayenesi”nin kaldırılmasıyla döner sermaye gelirleri yaklaşık yüzde 15 azalacak üniversite hastaneleri için çözüm önerileri üretiyor.


Performans kafaları karıştırdı
Tam Gün Yasası gereği üniversite hastanelerinde performans sistemi, 31 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlandı. Bu tarihten itibaren, öğretim üyelerinin özel muayene ve ameliyat dönemi de sona erdi. Ancak uygulamayla ilgili sorunlar üniversite hastanelerinde karmaşa yarattı. Bir taraftan YÖK’ün performans yönetmeliğini henüz çıkaramaması, diğer taraftan Tam Gün Yasası’nın Anayasa Mahkemesinden dönen maddeleri konusundaki belirsizlik, üniversitede yöneticilerin kafasını karıştırdı.



MART

Prospektüsleri herkes anlayacak
İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, ilaç kutularına vatandaşın anlayabileceği sade kelimelerle ilacın etkileşimini ve yan etkilerini anlatan kullanma talimatı konulması uygulaması başlattı.

20 bin sağlık çalışanı eylem yaptı
Sağlıkta özelleştirmelere karşı “Çok Ses Tek Yürek” mitingi için Ankara’da toplanan on binlerce sağlık çalışanı, Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nı doldurdu. Sağlık çalışanları, taleplerine karşılık bulamazlarsa yapacakları grevin işaretini verdiler.


Hastalar ücretsiz taşınacak
Sağlık Bakanlığı, hastanelere MS hastası, kanser hastaları, organ nakli olanlar başta olmak üzere sık sık hastaneye gitmek zorunda olan hastaların ücretsiz olarak araçla evinden alıp evine bırakılması için talimat verdi.


İlaç takip sistemi dünyaya örnek oldu
İlaçta sahtecilik ve reçete suiistimalini önlemek için hayata geçirilen karekodlu ilaç takip sistemi (İTS) başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye model olmaya başladı. Brezilya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde karekod sistemine geçme kararı alan ülkelerden ilaç şirketleri, takip sistemi konusunda önemli mesafeler kat eden Türk yazılım şirketlerinin kapısını çalıyor.




NİSAN

Sağlıkçılar “G(ö)rev” yaptı
Tam Gün Yasası’nı, performans sistemini protesto eden ve özlük haklarının korunmasını talep eden sağlık çalışanları, 19-20 Nisan’da iş bıraktı. Eyleme bazı hastanelerde katılım yüksek olurken, bazı hastanelerde yeterli ilgi gösterilmedi.

Asistanlar eylem yaptı, kazandı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan asistan hekimlerin yaptığı 5 günlük iş bırakma eylemi, taleplerin kabul edilmesiyle sona erdi. Asistanların başlattığı ve hastanede görevli sağlık personelinin de katılımıyla büyüyen iş bırakma eyleminde, asistan ücretlendirilmesinde bir ay önceki ödenmiş ücretlerden yapılan kesintinin iade edilmesi ve bundan sonraki tüm ödemelerde bu bazal değerin altına düşülmemesi, bölümler arasında eşit ücret uygulanması gibi talepler gündeme getirildi.



Katarakt ameliyatları mercek altında
Sağlık Bakanlığı, özel bir göz hastanesinin yönetim kurulu başkanı tarafından ortaya atılan "Katarakt ameliyatlarında 2 bin 200 kişinin göz sağlığı bozuldu" iddiasıyla ilgili olarak inceleme başlattığını açıkladı.


27 dev hastane geliyor
TOKİ, 27 ilde arazilerin tahsisini yaptı, 10 ilde ihale için düğmeye basıldı. Kayseri'de ihale tamamlanırken, İstanbul, Bursa, Elazığ, Konya, Mersin, Ankara, Manisa ve Yozgat için ön yeterlilik belgeleri alındı. Şehir hastaneleri projesi kapsamında, dev hastanelerin içinde kanser, kadın doğum, genel cerrahi, ortopedi, onkoloji, çocuk, psikiyatri gibi büyük bölümlerin yanı sıra alışveriş merkezi ve hasta yakınlarının kalacağı oteller de bulunacak.


Özel hastaneler kadrolarını satıyor
Bazı sağlık kurumlarının satışa çıkardığı kadroların fiyatları 150 bin lira ile 400 bin lira arasında değişiyor. Özel sağlık kurumlarında Şubat 2008’den beri yasak olan hekim kadroları, iki yılda karaborsaya düştü. Sağlık Bakanlığı Mart 2009’da kadro devrine izin verince bazı sağlık kurumları kadrolarını satmaya başladı.



MAYIS

Geçici görevlendirme durduruldu
Yükseköğretim Kurulunun 263 öğretim üyesini 2009-2010 ders yılı sonuna kadar en az bir yıl süreyle öğretim üyesi ihtiyacı bulunan fakültelerde geçici olarak görevlendirme kararı, Anayasa’ya aykırı bulundu.


131 milyon TL'lik ihtiyaç fazlası ürün devredildi
Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında 88 milyon TL, 2010 yılında ise 43 milyon TL olmak üzere iki yılda 131 milyon TL tutarında ihtiyaç fazlası mal ve malzemeyi ihtiyacı olan Bakanlık hastanelerine ''bedelsiz'' olarak devretti.


120 bin doktora karne
Sosyal Güvenlik Kurumu, hastaneleri 25 kategoriye ayırırken, kurumla çalışan 120 bin doktorun da aylık karnesini çıkarmak için özel bir sistem kurdu. Medimagazin Her bir doktorun, aylık kaç hasta muayene ettiği ve yatış verdiği, ameliyat sayısı, hangi ilaç firmasını tercih ettiği, yazdığı reçete, eczanelerin dağılımı gibi ayrıntıların yer aldığı aylık karnesi çıkarılacak.


Özel hastanelere bin 300 yeni kadro verildi
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelere 32 branşta toplam bin 300 hekim alma hakkı tanıdı. Bakanlık, kamudaki doktor açığı sebebiyle 2008 yılında özel sağlık kuruluşlarının istihdam edebileceği hekim sayısına kısıtlama getirmişti. Sağlık Bakanlığı, kadro kısıtlaması sebebiyle özel hastaneler arasında astronomik fiyatlara ulaşan doktor transferlerine el attı. Buna göre özel hastaneler 32 uzmanlık branşında belirli şartları yerine getirerek toplam bin 300 yeni hekim alabilecek.


Doğu’da bir diş hekimi yetersiz
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Taner Yücel, Türk insanının ağız diş sağlığı hizmetinden yararlanma oranın çok düşük olduğunu ve Doğu’ya gittikçe sorunun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, İstanbul’da bir diş hekimine 2 bin 79, Van’da ise 73 bin 569 hasta düştüğünü açıkladı.



HAZİRAN

Muayenehaneler kapanma tehlikesi altında
Muayenehanelerin fiziki şartlarını da belirleyen Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik gereği, muayenehanelere getirilen fiziki koşullar için son gün 3 Ağustos 2011 olarak belirlendi. Yayınlandığı dönemde de hekim kamuoyunun tepkisini çeken Yönetmelik’e göre, 110 cm’lik kapı genişliği gibi fiziki şartlar sağlanamadığı takdirde, muayenehaneler kapatılma durumu ile karşı karşıya kalacak.

Mecli...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: 2011'de neler oldu
« Posted on: 26 Nisan 2024, 02:54:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: 2011'de neler oldu rüya tabiri,2011'de neler oldu mekke canlı, 2011'de neler oldu kabe canlı yayın, 2011'de neler oldu Üç boyutlu kuran oku 2011'de neler oldu kuran ı kerim, 2011'de neler oldu peygamber kıssaları,2011'de neler oldu ilitam ders soruları, 2011'de neler olduönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes