๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 16 Kasım 2011, 16:08:17



Konu Başlığı: 'Akıl' kanseri alt edecek
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 16 Kasım 2011, 16:08:17
'Akıl' kanseri alt edecek

Prof. Dr. Gökhan Demir, sadece kanser hücrelerine tutunarak onu yok etmeyi hedefleyen akıllı ilaçlar sayesinde tedavi standartlarının çok yükseldiğini söyledi. Perşembe günü İstanbul'da başlayacak 2. Akdeniz Çok Disiplinli Onkoloji Forumu (MMOF) Kongresi sebebiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Demir, 'Türkiye, onkoloji tedavisinde bölgesinin lideri oldu. Geliştirilen tedavilerin yüksek standartlardaki kanser merkezlerinde yürütülebilmesi de bunda çok etkili' diye konuştu. Demir, kanserle ilgili tümörü yok ederken sağlıklı dokulara zarar vermeyen, yan etkileri daha az olan yenilikçi tedavileri şöyle anlattı:

- Bazı kanser türlerinde kemoterapinin yanında ya da kemoterapi olmadan tedavi yapabildiğimiz ilaçlar çıktı. Bir yaklaşım da o kansere yol açan molekülü tespit edip o molekülü yok edecek ilacı vermek. Hedefe yönelik tedaviler, ortalama yüzde 35 oranında tedavi yaklaşımında olumlu değişime sebep oluyor.

- Akciğer kanserinde daha önce kemoterapi dışında hiçbir tedavi yoktu. Ama şimdi tümörde bir özel genetik bozukluk varsa hiç kemoterapi vermeden, sadece ağızdan kullanılacak bir hedefli tedaviyle eşdeğer başarı sağlanabiliyor.

- İlerlemiş böbrek kanseri hastalarının kullanımı için onay alan yeni bir ilacın, tümörün büyümesini veya yaşam süresini 2 kattan fazla uzattığı belirlendi.

- Sindirim sistemini etkileyen GIST kanser türünde yeni çıkan ve KML (Kronik myeloid lösemi) tedavisinde de kullanılan bir ilaç, hastaların iyileşmesini sağladı.

ERKEN ERİŞİM TEDAVİSİ

Kongrenin Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Nil Mandel de ilaçların Türkiye'de ruhsatlanmasa da Bakanlığın izniyle ara çözüm bulunduğunu belirtti ve şöyle bilgi verdi:

- Örneğin Malign melanomda kullanılan ve bir yıldır yurtdışında ruhsatlanmış yeni bir ilaç ile prostat kanseri için geliştirilen iki yeni ilaç var. Bunlar Türkiye'de piyasada yok, çünkü henüz ruhsatlandırılmadılar ama biz bu ilaçları kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın özel izniyle yapılan bu tedavide yan etkiler ve etkinlik takibi de çok sıkı yapılıyor.

Onkolojide Türk-Yunan işbirliğine dayanan MMOF'un Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Onat, kemoterapinin ve radyoterapinin ağız boşluğunda yaptığı sorunlar nedeniyle diş hekimlerinin ilgi alanına giren konuları da ele alacaklarını söyledi. Onat, Türkiye'de yüzde 1 oranında ilaç tüketildiğini, ancak araştırmaların yapılamadığını söyledi. Toplumda, 'kobay mı oluyoruz' yaklaşımının olduğuna ve bunun yanlışlığına dikkat çeken Onat, 'Bilimsel dayanağı olan, Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği etik araştırmalar Türkiye'de yürütülüyor' diye konuştu