> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Tasavvuf Klasikleri > Kaza ve Kader Tecellileri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kaza ve Kader Tecellileri  (Okunma Sayısı 1437 defa)
19 Ekim 2014, 16:49:08
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« : 19 Ekim 2014, 16:49:08 »



Minhâcü’l Âbidîn’den



Ali Kaya | Aralık 2011 | TASAVVUF KLASİKLERİ   


Kaza ve Kader Tecellileri


İbadete engel olan bir diğer husus da insanın başına gelen çeşitli kaza ve kader tecellilerinin getirdiği sıkıntılardır. Bu sıkıntılardan kurtulmanın yolu ise, Cenab-ı Hakk’ın kaza ve kaderine rıza göstermektir. İki sebeple kaza ve kadere rıza göstermek gerekir:

• İbadete fırsat bulabilmek için. Eğer insan Allah’ın takdirine rıza göstermez ise ‘Şu niye şöyle oldu, bu niye şöyle olmadı?’ gibi sorularla sürekli kalbi meşgul ve kendisi de üzüntü içinde olur. Kalp bu gibi düşüncelerle ve üzüntülerle meşgul olursa, bu kişi ibadet etmeye nasıl fırsat bulabilir?

İnsanın tek bir kalbi vardır. O da dünya işlerin­den hangisi oldu, hangisi olmadı düşüncesi ve tasası ile dolu olursa nasıl hakkıyla ibadet yapabilir? İnsan aynı anda iki şeyi düşünüp yapamaya­cağına göre, ibadetlerini nasıl yapacak ve ahiret için nasıl vakit ayırabilecek? “Geçmişte yapılamayan işlerin hasreti ve gelecekte olacak işlerin ta­sası, insanın içinde bulunduğu vaktin bereketini alır, onu hakkıyla değerlen­dirmeye engel olur!” diyen Şakik el-Belhî rh.a. çok doğru söylemiş.

• Cenab-ı Hakk’ın öfkesinden kurtulmak için. Allah’ın takdirine rıza göstermeyip kızgınlık gösteren kişinin, Cenab-ı Hakk’ın öfkesine uğrama tehlikesi vardır. Rivayete göre peygamberlerden biri, başına gelen kötülük­lerden dolayı Cenab-ı Hakk’a şikayette bulunur. Cenab-ı Hak ona şöyle vah­yeder:

“Benden mi şikayette bulunuyorsun? Ben, yaptıklarından dolayı şikayet olunacak biri değilim! Gayb ilminde senin kaderin böyle tecelli etmiştir. Sen neden benim takdirime rıza göstermiyorsun? Dünyayı senin için değiş­tirmemi, ya da Levh-i Mahfuz’da senin için değişiklik yapmamı, benim istedi­ğim şekilde değil de senin istediğin şekilde takdir etmemi mi istiyorsun? Benim istediğim ve hoşlandığım şeylerin olmasını değil de kendi istediğin ve hoşlandığın şeylerin olmasını istiyorsun, öyle mi? İzzetim üzerine yemin ederim ki bir daha bu düşünceyi kalbinden geçirirsen, üzerindeki peygamber­lik elbisesini soyar alırım ve seni cehenneme atarım!..”

Evet, Cenab-ı Hakk’ın şu ifadelerine ve ürkütücü tehdidine akıllı kimseler iyi kulak vermelidir. Yüce Allah, peygamberlerine ve seçkin kulla­rına böyle davranırsa ya diğer insanlara nasıl davranır? Ayrıca “Eğer bu düşünceyi bir daha kalbinden geçirirsen…” tehdidine de dikkat etmek gere­kir. Çünkü insanın bu düşünceyi içinden geçirmesi ve kalbin tereddüdü söz konusudur. Acaba bağırıp çağırarak imdat isteyen, sağa sola şikayetlerde bulunan, insanların karşısına geçen, onları başına toplayarak Rabb’ine karşı feryatlar koparan kimsenin durumu nasıl olur? Bu tehdit bir defa kızgınlık gösterenler içindir. Peki, bütün ömrünü Cenab-ı Hakk’ın takdirine kızgınlık ve öfkeyle geçirenlerin durumu acaba na­sıl olur?

Diğer bir husus da, yukarıdaki ifadelerin Cenab-ı Hakk’a şikayette bu­lunanlara yönelik olmasıdır. Acaba, Allah’ın takdirini insanlara şikayette bu­lunanların durumu nasıl olur? Bizleri böylesi kötü durumlara düşüren nefsi­mizin şerrinden ve amellerimizin kötülüklerinden Allah’a sığınırız. Bizleri af­fetmesini, edepsizliğimizi bağışlamasını ve halimizi ıslah etmesini engin rahmetinden niyaz ederiz.

Kadere Rıza Nasıl Olmalı?


Soru: Kaza ve kadere rıza göstermenin manası, hakikati ve hükmü nedir?

Cevap: Alimlerimiz şöyle der: Rıza, kızgınlığı ve öfkeyi terk etmektir. Başına gelen Cenab-ı Hakk’ın kaza ve kaderini beğenmeyip, kendisinin za­rarına mı faydasına mı olduğunu kesin olarak bilmediği bir şeyin daha iyi ve uygun olduğunu düşünmesi Allah’a kızgınlığı ve öfkeyi ifade eder. Böyle bir istek, kaza ve kadere rıza göstermemek demektir.

Soru: Kötülükler ve günahlar da Allah’ın kaza ve kaderiyle olmuyor mu? O halde, kulun neden bunlara rıza gösterip kabullenmesi gereksin?

Cevap: Rıza gösterilmesi gereken Allah Tealâ’nın hükmüdür. Şerre hükmetmek şer değildir; şer olan, hükmün sonucunda ortaya çıkan fiildir. Bu hükme rıza göstermek şer değildir.

Alimlerimiz şöyle der: Allah’ın kulları için takdir ettiği hükümler dört çeşittir: Nimet, sıkıntı, hayır ve şer.

Nimet: Cenab-ı Hak bir kul hakkında nimete hükmettiğinde hükmü verene, verilen hükme ve bu hükmün sonucuna rıza göstermek vaciptir. Ayrıca hakkında verilen hükmün nimet olması sebebiyle nimeti verene şük­retmek gerektiği ve minnet borcu olduğunu unutmamak gerekir.

Sıkıntı: Bu konuda da hükmü verene, verilen hükme ve hükmün sonucuna rıza göstermek vaciptir. Rızanın yanında, hakkında verilen hüküm sıkıntı olduğundan ayrıca buna sabır göstermesi de vaciptir.

Hayır: Hakkında hayır hükmü verildiğinde hükmü verene, verilen hükme ve hükmün sonucuna rıza göstermek vaciptir. Bunun yanında hayra muvaffak olduğu için Cenab-ı Hakk’a minnet borcu bulunduğunu da hatırla­ması gerekir.

Şer: Bu konuda da hükmü verene, verilen hükme ve hükmün sonu­cuna rıza göstermek vaciptir. Rıza göstermenin sebebi, hükmün sonucunun şer olması değil, bu hükmü verenin Cenab-ı Hak olmasıdır. Hükmü verilmiş her konu esas itibariyle o hükmü verene dayanır. (…)

Soru: Rıza gösteren kimse fazladan bir şey elde eder mi?

Cevap: Evet, rıza gösterilenin hayır ve iyilik olması şartıyla… Bu durum, rızayı terk etmemek gerektiğini, rıza göstermenin üstün olduğunu gösterir. Bir kimse bir şeyi beğenir, hoşuna gider ve ona rıza gösterirse, o şey artar. Nebi s.a.v.’e süt getirdiklerinde şöyle buyurdu: “Allahım, bunu bize bereketli kıl ve arttır!” Bir seferinde de şöyle dedi: “…bundaki hayrı arttır!” (Ebu Davud, Eşribe, IV/116, nr. 3730; Tirmizî, Da’avât, nr. 3451; İbnu Mâce, Leben, II/1103, nr. 3322)

Soru: Neden Rasulullah s.a.v., Allah dilerse demedi, hayırlı ve iyi olması şartıyla istemedi?

Cevap: Bu gibi isteklerin asıl yeri kalptir. Yani aslolan kalp ile iste­mektir, dil sadece bu isteği sözlere ve harflere dökmeye yarar. Bu manayı kalpte taşıyanlar için, onu dil ile ifade etmemek bir eksiklik sayılmaz.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 19 Ekim 2014, 16:49:27 Gönderen: Rüveyha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kaza ve Kader Tecellileri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 12:44:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kaza ve Kader Tecellileri rüya tabiri,Kaza ve Kader Tecellileri mekke canlı, Kaza ve Kader Tecellileri kabe canlı yayın, Kaza ve Kader Tecellileri Üç boyutlu kuran oku Kaza ve Kader Tecellileri kuran ı kerim, Kaza ve Kader Tecellileri peygamber kıssaları,Kaza ve Kader Tecellileri ilitam ders soruları, Kaza ve Kader Tecellileriönlisans arapça,
Logged
21 Ocak 2015, 19:01:06
Bahrişan 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 308


« Yanıtla #1 : 21 Ocak 2015, 19:01:06 »

ibadete engel olan kaza ve kaderdir
allah razi olsun paylasimdan
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
21 Ocak 2015, 19:13:39
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 21 Ocak 2015, 19:13:39 »

Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes