๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Tarihül-İslam => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Nisan 2011, 13:35:58



Konu Başlığı: Tarih in önemi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Nisan 2011, 13:35:58
2- Tarih'in  Önemi:


Bizden  önce  yeryüzünü  ma'mur eden, bizim  varis  olduğumuz şeylere sahib olan, bu ümranda bir iz bırakmak için bir hayatı heba eden insanları tanımak, tanımaya yaklaşabilmek yüzde ellilik bir nis-bete ulaşmasada bütün insan oğlunun müşterek arzusudur.

Değil geçmişte, hayali bile cihan değen, nice muzzam hadiseler, kendi öz geçmişimizdeki mazi bulutlarını, aradaki sisi dağıtma imka­nı olsa ne kadar tatlı anılar gözümüzün önüne filim şeridi gibi yığı­lır.

Meçhule ait meseleler, bütün insanlarda araştırma arzusunu kamçılayan, bilemediğini öğrenme hırsı veren bir olgudur.

Hele hayatlarını öğrenmek istediğimiz insanlar Tarih'te iz bıra­kan, medeniyetlerin gelişim, değişim ve yenilenlemelerinde büyük etkileri olan insanlar olursa o zaman bu arzu vazgeçilmesi mümkün olmayan bir eğitim ve öğretim haline dönüşür.

Devletleri idare edip. oradaki sosyal yapının sağlamlığına önem veren, nesillerin varlığını devam ettirip egemen bir millet olarak ha­yatlarını devam ettirmek isteyen herkes, tarih bilgisinin önemini, ta­rih şuurunun bir milletin geleceği için ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi kavrar.

Tarih bizzat insanın kendi hayatıyla alakalıdır. Zira her yeni gün bir gün sonra tarih olacaktır. İnsan doğumundan yaşadığı ana gelin­ceye kadar geçirmiş olduğu bütün hayat safhaları kendisini iliklerine kadar tarih ile içice kılar. "Kimin evladıdır. Dedesi ninesi kimdir, ne­rede yaşamış, nasıl bir hayat sürmüşler'1 gibi bir takım soruların ce­vabı tarihin tam kendisini teşkil eder.

Millet bizatihi kişilerdir. Fertlerin tek tek oluşumundaki her saf­ha millettede vardır. Bir millet, Tarih'te kökü yoksa onun bütün Özelliklerini taşıyan seciyeli ve köklü bir millet olması nasıl düşünü­lebilir. Bir millet zaman uzantısı içerisinde diğer milletlerle karışıp yeni bir millet oluşumuna girebilir. Tıpkı yabancı milletten evlenip dünyaya iki ırktan özellikler taşıyarak doğan çocuk gibi olur. böyle bir milleti tanıyabilme bile yine tarih bilgisi gerektirir. Geçmişte tek ana babadan olan insanların milletler ve kavimlere ayrılış sürecini tanıması ne kadar tabiî bir olaydır. Tarihi iyi tanımak, millet üstü, zaman zaman bir ideal halinde bir ümmet oluşumundaki âmilleri, değişim ve başkalaşım sırlarını geçmişin tecrübelerinden yararlanmayı becerip tatbik etme ve ibret alma kolaylığı getirir.

Öğreneceğimiz din tarihi olacak olursa onun önemi büsbütün başka bir hadisedir. Zira tarihten günümüze kadar insan oğlunun so­syal hayatında en etken varlığın din olduğu muhakkaktır. [4]





[4] İmam Zehebi, Tarihu’l-İslam, Cantaş Yayınları: 1/12-14


Konu Başlığı: Ynt: Tarih in önemi
Gönderen: Fahri Alem üzerinde 12 Mart 2014, 21:00:32
Ejdat tarih yazmış velet okumaz olmuş. allah vatana millete zeval vermesın...


Konu Başlığı: Ynt: Tarih in önemi
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 12 Mart 2014, 21:14:26
Amin kardeşim
İnsan gerçekten bu tür şeylerde çok hassas olmasiı gerekir iken çok az ilgelenliyor
Maalesefff


Konu Başlığı: Ynt: Tarih in önemi
Gönderen: Hanife Ls 1 üzerinde 12 Mart 2014, 22:30:00
Ejdat tarih yazmış velet okumaz olmuş. ALLAH vatana millete zeval vermesın...
Amin kardeşim
İnsan gerçekten bu tür şeylerde çok hassas olmasiı gerekir iken çok az ilgelenliyor
Maalesefff
ben de öyle düşünüyorum...
Alıntı
Öğreneceğimiz din tarihi olacak olursa onun önemi büsbütün başka bir hadisedir. Zira tarihten günümüze kadar insan oğlunun so­syal hayatında en etken varlığın din olduğu muhakkaktır.
çok doğru bir sözzzz


Konu Başlığı: Ynt: Tarih in önemi
Gönderen: Sevgi. üzerinde 28 Kasım 2021, 00:39:51
Esselamü Aleyküm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Tarih in önemi
Gönderen: Mehmed. üzerinde 02 Aralık 2021, 17:55:21
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri tarihten aldığı ibret ile bugüne ve yarına meydan okuyanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun