> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Tarihül-İslam > Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış  (Okunma Sayısı 1564 defa)
23 Nisan 2011, 15:01:20
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 23 Nisan 2011, 15:01:20 »



Efendimiz’in Sıfatlarına Umumî Bir Bakış


îsâ b. Yûnus der ki: Bize Afra'nm azatlısı Ömer b. Abdil-lah, Hz. Ali'nin (r.a.) evlatlarından İbrahim b. Muhammed'in şöyle dediğini anlattı:

-Ali (r.a.) Peygamber'in (s.a.v) sıfatlarını anlatırken şöyle derdi:

«Rasûlü Ekrem (s.a.v) upuzun biri olmadığı gibi uzuvları birbirine geçmiş şekilde kısa boylu da değildi. O topluluğun orta boylusu idi. Ne kuzu gibi kıvırcık saçlı ne de düz saçlıy­dı. Onun saçları dalgalı idi. O aşırı iri olmadığı gibi yusyuvar­lak yüzlü de değildi. Yalnız yüzünde (söbü değil) yuvarlak gö­rünümü vardı. Pembeye çalan bir beyazlığı vardı. Kömür göz­lü, üzün kirpikli kemik uçları ve omuz başı geniş, vücudunun sadece göğüs ortası tüylü, irice elli irice ayaklı idi. Yürüyün­ce yokuştan inermişçesine çok seri yürürdü. Bir yere dönüp bakınca başı ve gövdesi birlikte dönerek bakardı. İki omuzu arasında peygamberlik mührü vardı. İnsanların en cömerdi ve göksü ilerde yani insanların en atılganıydı, İnsanların en doğru sözlüsü, zimmetinde bulunana en vefalı olanı idi. İnsanların tabiatça en yumuşağı, arkadaşlık bakımından en keremlisi o idi. Onu ansızın gören heybetinden korkar, onun­la kaynaşıp tanışan onu severdi.»

Efendimizi vasfeden (Ali) "Efendimiz'den (s.a.v) önce ve sonra onun gibi birini görmedim" derdi.[280]

Ebû Ubeyd "Ğarîbül Hadis" adlı eserinde şöyle anlatıyor: -Bana Ebû İsmail el Müedde b. Ufra'nın kölesi Ömer ara­cılığıyla İbrahim b.  Muhammet! b.  el Hanefiyye'den nakle­der ki "Hz. Ali (r.a.) Peygamber (s.a.v)i anlattığı zaman şöyle söylerdi.....

Ebû Ubeyde aynen üst rivayettekini naklediyor.[281]

(Kesâî; Esmaî. Ebû Arar ve bir çok alim bu hadiste geçen ğarib (zor anlamlı) kelimelerin izahını şöyle yaparlar).[282]

"Upuzun değil idi" de organla­rı tek tek yerli yerince olmayıp birbirine bitişerek tıknaz yapı­lı" değildi, aksine o bu iki tipin ortası o idi.

kelimesine gelince Esmâî bunun, "herhangi bir şeyin kendi hududu içinde tam olması" demek olduğunu söyler. Yani "Nebî (s.a.v) kendine göre güzelliği yeter derecede biri değil, güzelliği eşsiz biçimde olan (başka güzellere kıyasla son derece güzel olan) demek oluyor.

kelimesine gelince Esmâî dışındaki dil otoriteleri bu­nun "yuvarlak yüzlü" demek olduğunu söylerler. Oysa Nebi (s.a.v) yuvarlak görünümüne yakın yüzlü idi.

Gözün karası son derece siyah olmasına denir, As­lında "içirilen" demektir. (Türkçe tam karşılık olarak "çalar" diye ifade edilir). Diz, dirsek ve omuz kemiğinde ol­duğu gibi baş tarafları kalınca (ortası kamış gibi düz) olan ke­miklere denir.

 Omuz başı ve onu takiben gelen vücut kısmıdır.

Elleri irice veya sert olmaya daha yakın anlamınadır.

İniş yokuş demek olup çoğulu "Asbâb" gelir.  Habeşistanlıların saçı gibi kıvırcık olana denir,  da kirpi tüyü gibi dümdüz olan saçtır.  İçine hiç kırmızılık girmeyen beyazlıktır.  Aşırı beyaz olup kireç gibi olan aklıktır.  Gözün beyazında bulunan hafif kırmızımsılık.  Şühle ise gözün siyahında olan kızıllığa denir,  (mürhe) Halis beyaza denir.

Uzundur, dirsekle bilek arası enli demektir.  (mesrübe) Gerdandan göbeğe kadar uzanan tüy guru­buna denir.[283]

Ebû Yala b. Ubeyd, Mücemmî b. Yahya el Ensârî, Abdul­lah b. Imran isnadıyla sevk ettiği haberde Ensar'dan birinin Hz. Ali (r.a.)tan Peygamber (s.a.v)in tarifini sorması üzerine Hz. Ali (r.a.)m şöyle cevap verdiğini anlatıyor:

-Rasûlüllah (s.a.v) Efendimiz pembeye çalar beyaz renkte idi. Simsiyah gözlü, düzce sayılabilen uzunca saçlı, ince uzun göğüs tüylü idi. Sanki onun boynu gümüş, ibrik gibiydi. Ger­danından göbeğine kadar tüyler vardı, dal gibi sahnırdı. Bunun dışında ne göksünde ne de karnında tüy vardı. El ve ayak parmakları irice idi. Yokuş aşağı iner gibi yürürdü. Kayalık­ta gider gibi ayaklarını kaldırarak çabuk yürürdü. Bir yere bakmak için dönünce iki omuzunu da döndürürdü. Onun ter­leri sanki inci tanesi idi. Terinin kokusu misk'ten daha hoş idi. Ne uzun ne kısa idi. Ne aciz, ne de alçak idi. Kendinden Önce de sonra da onun gibisini asla görmüş değilim.[284]

Beyhakî anlatıyor: Bize Ebû Ali er Rûzebârî, Abdullah b. Ömer b. Şevzeb, Şuayb b. Eyyûb es Surayfînî[285], Hafs b. Abdillah en-Neysâbûrî, ibrahim b. Tahman, Humey et Tavîl ara­cılığıyla Enes (r.a.)tan şöyle nakleder:

-Rasûlü Ekrem (s.a.v) ne esmer ne de kireç gibi bembeyaz idi. Uzuna yakın, ortadan biraz uzuncaydı. Allah yaratıkları arasında gördüklerimin en güzeli, en hoş kokulu ve eli en yu­muşak olanıydı. Saçını kulak ortasına kadar uzatır, yürüyün­ce salmırdı.[286]

Ma'mer de Zührî'den şöyle nakleder: Ebû Hüreyre (r.a.) Nebî (s.a.v)in tanımından sorulunca şöyle cevap verdi:

-Sıfatça insanların en güzel, en şirini idi. Uzun sayılabi­lecek derecede orta boylu, iki omuz arası geniş, düzgün ya­naklı, simsiyah saçlı. Sürme çekik gibi (kudretten sürmeli) gözlü, uzun kirpikli idi. Ayağını basınca (ucu yada Ökçesiyle değil) tümüyle basardı. Çukur tabanlı değildi. Omuzundan ridasmı kaldırınca gümüş dökmesi gibi görünürdü. Gülünce yüzü pırıl pırıl olurdu. Ondan ne önce ne de sonra onun gibi birini görebildim.

Bu haberi Abdürrezzak anlatıyor.[287]



[280] Tirmizî Menakıb 371; Fesevî Tarih 3/285; İbni Şa'd 1/411, 412; Tehzibi Ta­rihi Dımışk 1/318; Beyhakî Delâil 1/269, 270; İbnül Cevzî Sıfatüs Safve 1/153; Belâzûrî Ensabül Eşraf 1/391.

Tirmizî sonunda "bu senedi muttasıl olmayan bir hadistir" der. Ravî İbrahim, Hz. Ali evlatlarından Muhammed b. el Hanefiyye'nin oğludur. Ancak Hz. Ali'den hadis nakli imkansızdır.

Ne varki Beyhakî bundan sonraki gelecek rivayetlerle haberin güvenilebile­ceği noktasından hareket eder. Haber bu isnad ile zayıf ise de diğer rivay­etlerin parça parça desteğiyle sahih derecesinde bir manaya ulaşıyor.

[281] Ebû Ubeyde Ğarîbüi Hadis 3/24; Beyhakî Delâil 1/270.

[282] Bu parantez arası Zehebî'de yoktur. Ancak Zehebî merhum bu kısmı satır satır Beyhakî'nin Delâil'inden nakletmektedir. Arada boşluk olmaması İçin bu kısmı Beyhakî'den ilave ettim.

[283] Burada bazı kelimeler Zehebî'de yoktur. Biz onları Beyhakî'den aldık. Bura­da Beyhakî Tirmizî aracılığıyla yine Esmâî'nin şu izahını da rivayet eder. (Delâil 1/272, 273):

«MÜmegğat» upuzun. Bir bedevinin "uzattıkça uzattı" anlamına «Temeğğata fi nüşşâbetihî" dediğini duydum. «El Mütereddid" kısalık sebebiyle organ eklemlerinin birbirine girmesidir.

«El Kıtad- Aşın kıvırcıktır. Racil" saçında dalgalar olana denir. -Mütahham- eti çok olan vüeuddur. (Toros dilinde, "bedenlendi" denir.)

«Mükelsenv Teker yüzlüdür. «Müşrab» aklığında kırmızı bulunandır.

Ed'ae» siyahı aşın olan göz rengidir.

El Ehdeb uzun kirpiklidir.

"Ei Ketid» omuz birleşim yeri olup omuz başı (toroslarda çiğin) denir,

El Mesmbetü» göğüs ortasından göbeğe doğru uzanan ince tüyler.

Eş Şesen- el ve ayak parmakların iri olması.

"Et Takallü- seri yürüyüş.

Sabeb" iniş.

«Celîlül Müsâs» omuz başları.

El Bedîhetü- ansızın.

[284] T. Tarihi Dımışk 1/316; îbni Savd Tabakat 1/410; Taberi Tarih 3/179; Bey­hakî Delâil 1/274; Belazürî Ensâbül Eşraf 1/594.

[285] Burada bir hata var. Zira Beyhakî bunu Ebûl Huseyn Muhammed b. el Hu-seyn el Alevî, Ebû Hamid Ahmed b. Muhammed b. Yahya b. Bilal el Bezzar Ahmed b. Hafs b. Abdillah yolu ile Hafs b. Abdillah'tan nakleder. Bundan yukarısı aynı isnadı taşır.

[286] Tirmizî Libas 1807; Ebû Dâvûd 4863; Beyhakî Delâil 1/274.

[287] Abdürrezzak Musannef 11/259; Beyhakî Delâil 1/275.

İmam Zehebi, Tarihü’l-İslam, Cantaş Yayınları: 2/156-161

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış
« Posted on: 19 Nisan 2024, 14:11:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış rüya tabiri,Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış mekke canlı, Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış kabe canlı yayın, Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış Üç boyutlu kuran oku Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış kuran ı kerim, Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış peygamber kıssaları,Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakış ilitam ders soruları, Efendimiz in sıfatlarına umumî bir bakışönlisans arapça,
Logged
09 Şubat 2022, 19:49:11
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.957


« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2022, 19:49:11 »

Esselamü Aleyküm. Rabb'im bizleri Peygamber Efendimize hayırlı ümmet olanlardan eylesin inşaAllah
 Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

12 Şubat 2022, 07:48:30
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2022, 07:48:30 »

Ve aleykümüsselam Pegamberimizin yaşayışı gibi yaratılışı da orta hallidir Rabbim bizleri Peygamberimizin yoluna iletisn Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes