> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Tarihül-İslam > İslam tarihinin kaynakları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslam tarihinin kaynakları  (Okunma Sayısı 2374 defa)
27 Nisan 2011, 13:33:41
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 27 Nisan 2011, 13:33:41 »



 

İslam Tarihinin Kaynakları

 

Elimizdeki mevcut İslam Tarihlerine baktığımız zaman müellif­lerin bilhassa şu altı dalda ayrı ayrı yada umûmi Tarih olarak bir arada eser verdiklerini görüyoruz.

1- İslam öncesi peygamberler ve milletler tarihi.

2- Peygamberimize ait sîre ve meğazi tarihi.

3- Ölüm, doğum yada dönem sırasına göre (tabakat) sahabe ve alimlerin hayatlarını esas alan tarihler.

4- Yıl yada devletler sırasına göre siyasi tarihler.

5- Ayet ve hadislerde haber verilen gelecek asırlar içerisinde vu-kû'u beklenilen olaylar tarihi. Buna Fiten, Melâhim ve Kıyamet tari­hide diyebiliriz.

Bunların dışında Yahya b. Maîyn, İmam Buharı ve diğer bazı alimlerin Tarih adını verdiği eserler kendi sahasında çok mühim eserler olsada bunları gerçek tarih anlamıyla düşünemeyiz. Sadece doğum ölüm ve görüşme yaptığı alimler, noktasından bunların tarihle alakası varsada gaye bu zatların kimliğini tanımaktır.

6- Daha sonraları türü unutulan şehir tarihleri. Şam Tarihi, Bağ­dat Tarihi, Vasıt Tarihi, İsfahan Tarih gibi eserler.

İşte bu altı çeşit tarihin kaynaklarıda ayrı ayrı membâları gerek­tirmektir. Şimdi bu kaynaklara sırasıyla kısaca temas edelim.

1- İslam öncesi dönemin kaynaklan: Bu dönem yaratılış, kainatın ve insanların yaratılışı gibi bölümlerle insan oğlundan önceye dayan­dığı için bu tür bir bilginin hiç bir şekilde Vahiy dışında tam doğru olarak bilinmesi düşünülemez. Onun için bu konunun tek kaynağı Vahiy'dir. Yani gökten inen kutsal kitaplardır. Buna binâen bu konu­da eser yazanlar Tevrat, yer yer İncil ve Kurana dayanmaya mec­burdurlar. Birde Peygamberlerin verdikleri haberler son derece önem taşımaktadırlar. Ancak İsrail kıssalarının bile içine karıştığı muharref İncil ve Tevrat'ın, onların şerhleri mahiyetindeki uydurma eserlerin konuya birinci derecede kaynak olması imkan dışıdır. Bu konunun yegane kaynağı Kuran ve Efendimizin haber verdiği şeylerdir. Yara­tılıştan Peygamberimizin dönemine kadar geçen zaman için en sağ­lam kaynak budur. Ancak orada geçen, haber verilen hadiseler şü­phesiz çok az bir bölüm teşkil eder.

İslam tarihçileri bu bölümde müttefik bir usul koymamışlardır. Bunlar Ebû Hüreyre, Ebû Safd el-Hudrî ve Cabir ve Abdullah b. Amr (r.a.)'ların naklettikleri hadiste geçen:

«Benden size bir ayet bile ulaşsa onu tebliğ edin. İsrail oğulla­rından yapılan nakiileride anlatabilirsiniz. Bunda bir sakınca yoktur. Kim benden olmadığını bildiği halde- benim üzerime- şöyle buyurdu diyerek- bir yalan uy durursa, kendine ateşten oturağını hazırlasın.»[6] hadisi ile amel ederek İsrail oğullarındanda nakil yapılabileceği görU şüyle  yola çıkanlar olduğu gibi, onlardan hiç nakil yapmayanlarda vardır.

İbni Kesîr gibi rivayette sahih haberi ön planda tutanlar, bu dö­nem için ayet ve hadis kullanmaya çok önem verip yahudi ve hıris-tiyan kaynaklara güvenmemişlerdir.

2- Siyer ve Meğazi kaynaklan: Bunlarda israiliyyat ve yabancı kaynak kullanılmaz. Bunların birinci derecede kaynağı Kuran, hadis ve  sahabe  müşahedeleridir.  Ancak. Ashab devrinde  bizzat  sîre ve meğâzî derlenmiş olmadığı için bu bilgiler bir dönem sonra  tabiin zamanında tedvinine başlanıp daha sonraki devirlerde genişleyerek bu günkü haline gelmiştir.

3- Sahabe, Tabiin, Tebei Tabiin ve ondan sonra gelen alimlerin tabakatları: Bunların ilki olan sahabelerin hayatları için yegane kay­nak, tabiînin onlara dair bize ulaştırdıkları bilgilerdir. Hadis kitapları bu konunun en esaslı kaynağıdır. Daha sonra sahabeler için hususi eserlerde yazılmış ve sahabeler hakkında geniş bilgiler kaydedilmiştir. Mesela İmam Ahmed'in Humeydî'nin. Ebû Yalanın, İshak b. Rahe-veyhin "Müsned" adlı eserleri doğrudan doğruya hadis kitabı olması­na rağmen hadisleri alfabetik sahabe adına göre naklettikleri için her sahabenin kaç hadis naklettiği takriben anlaşılmış olduğu gibi o sa­habenin hayatında geçen hadiseleride indirek olarak vermiş oluyor.

Tabiin ve sonrakiler hakkında kaynaklar güvenilir inşaların bir­birleri hakkında söyledikleri ile bizzat kendilerinin ortaya koydukları eserlerleridir.

4- Yıl veya devletler sırasına göre olanların kaynaklan: Bizatihi ya müşahadeye yaha müşahedenin nakillerine dayanır. Bizzat o de­vreyi gören âlimlerin kaleme aldıkları konunun en iyi eserleridir.

5- Fiten vel-Melâhim, Kıyamet Tarihi: Bunlar sadece  ayet ve hadislerden alınır. Bunlar hakkında yorum, tahmin ve benzeri şeyler caiz olmaz. Zîra gaib olanı ancak Allah (c.c) bilir.

6- Şehir ismine göre yazılan Tarih: Bunlar ya şehrin adıyla yada o şehrin  fethedilişini  anlatacakmış  gibi  yazılan  kitaplardır. Ama o şehirdeki geçen olaylarla beraber orada yaşayan alim, emir ve ben­zeri kimseleri içine alır. Bu sebepten kaynağı çok daha çeşitlidir. [7]



[6] Buharı Enbiya 60/ Bab no 50; Tahavî 4/128: Tirmizî 2669; Dâranıî 1/136; Müsned 2/J59; Tahavî Müşki] 1/40. 169; Abdürrezzak 10157; Ebû Nüaym Hilye 6/78; Tarih-i İsfahan 1/149; Şerefli Eshabi'i Hadis 17; İbni Abdiil Ber Camiul Beyan 2/40; İbni Ebî Şeybe daha kısa olarak 9/62; Ebû Dâvûd 3662; Müsned 2/159, 202, 474, 502, 3/46, 56; Humeydî 1165; İbni Hibban (Muhtasarı) 109; Şafiî Müsned 240; Ebû Ya'la 2/1209; Müslim 3004; İbni Mâce 27.

[7] İmam Zehebi, Tarihu’l-İslam, Cantaş Yayınları: 1/19-22


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslam tarihinin kaynakları
« Posted on: 25 Nisan 2024, 18:23:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslam tarihinin kaynakları rüya tabiri,İslam tarihinin kaynakları mekke canlı, İslam tarihinin kaynakları kabe canlı yayın, İslam tarihinin kaynakları Üç boyutlu kuran oku İslam tarihinin kaynakları kuran ı kerim, İslam tarihinin kaynakları peygamber kıssaları,İslam tarihinin kaynakları ilitam ders soruları, İslam tarihinin kaynaklarıönlisans arapça,
Logged
02 Kasım 2021, 07:23:38
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.958


« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2021, 07:23:38 »

Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim
Rabb'im ilmimizi artırsın inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

05 Kasım 2021, 14:02:35
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2021, 14:02:35 »

Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes