๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => Tarihten Başlıklar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 21 Ağustos 2011, 22:14:30



Konu Başlığı: Türkler için iki satır tarihi buluş
Gönderen: Sefil üzerinde 21 Ağustos 2011, 22:14:30
Türkler için iki satır tarihi buluş

Moğolistan'da Uygurların kağanlık dönemine ait mezarlar, yani kurganlar bulundu. Mezarlardan birinde Göktürk harfleriyle yazılmış bir yazıt keşfedildi. Türk Dil Kurumu Başkanı "Bu iki satırlık metin, Türk dili tarihi açısından son derece önemli" dedi


ULANBATOR (A.A)
GÖKTÜRK HARFLERİYLE YAZILMIŞ
Moğolistan'da, günümüzde Karabalgasun denilen, Uygur Kağanlığı'nın başkenti Ordubalık şehrinin güneyindeki Dörnbelgin bölgesinde 2006'dan beri sürdürülen kazı çalışmalarında Türk tarihi açısından büyük bir buluş gerçekleştirildi. Ortaya çıkartılan Uygur döneminden kalma mezarlar ve bunlardan birinde bulunan, Orhun abidelerinde kullanılan Göktürk harfleriyle yazılmış iki satırlık metin Türk dili tarihi için geçmişe yeni bir yol açtı.

PRENSLER VE ŞEHZADELER YATIYOR

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın "bu iki satırlık metnin Türk dili tarihi açısından son derece önemli bir buluş olduğu" değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Akalın "Yazıtı okuma çalışmaları devam ediyor. Okunmasıyla Türk dili tarihi açısından önemli bilgiler elde edileceğine inanıyoruz" dedi. Akalın eski adıyla Ötüken bölgesinde bulunan mezarlarda kağanların, prenslerin ve şehzadelerin gömülü olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

ÖNCE KEMİK ÜZERİNDE YAZI BULUNDU

Kurganların bulunmasıyla ilgili bilgiyi Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da düzenlenen "Türk Kültürünün Gelişme Çağları: Başlangıç ve Yazıtlar Çağı" temalı uluslararası toplantıda Moğol uzmanı Ankbayar Batsuuri verdi. Uzman Batsuuri 2007 yılında bir oka yapıştırılmış kemik üzerinde yazılı bir şahıs adı bulduklarını, iki satırlık metni ise bu yaz ortaya çıkarttıklarını anlattı.

ASLINDA YERLEŞİK MEDENİYETİZ

Prof. Dr. Akalın, "Yapılan kazıların Türk kültürü açısından en önemli özelliği Türklerin göçebe diye nitelendirilmesine karşın yerleşik bir medeniyet olduğunu ortaya koymasıdır" dedi. Karabalsagun, yani Ordubalık şehrinde yerleşik bir medeniyetin izlerini gördüklerini kaydeden Akalın, "burada Türklerin kale duvarlarıyla ve şehirleriyle başlı başına bir uygarlık olarak varolduklarını" söyledi. Karabalgasun yerleşim alanının kalıntıları 2004'te UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmişti.

ZAMAN