> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Tarihe Yolculuk  > Tarihten Başlıklar > Kılıçlı hutbe
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kılıçlı hutbe  (Okunma Sayısı 1262 defa)
03 Temmuz 2016, 14:10:43
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 03 Temmuz 2016, 14:10:43 »



Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: Kılıçlı hutbe

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Fethin ardından Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan ibadethanede cuma namazı kılan komutan ve askerlerin kılıçlarını burada bırakmaları üzerine başlayan gelenek gereği, hutbeye kılıcı eline alarak çıkan imam veya hatip, duasını tamamladıktan sonra kılıcı minberdeki yerine koyuyor.

Cami imamı Erdal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bizans dönemine ait kilisenin, Mora seferinden dönen Fatih Sultan Mehmed'in 1460'ta Amasra'yı fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldüğü bilgisini aktardı.

Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: Kılıçlı hutbe
İlk defa görenler şaşırıyor

"Kılıç, Türk İslam tarihinde kudret ve adaletin sembolü olmuştur." diyen Yıldırım, 556 yıldır sürdürülen geleneğe ilişkin ise "Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde komutanlar, devlet otoritesini göstermek için cuma günleri minbere kılıçla çıkıp hutbeyi okurmuş. 1460'da Amasra'nın fethinde de komutan kılıçla hutbe vermiş ve fethin anısına camiye kılıcını bırakmıştır. O tarihte kiliseden çevrilen camimizde fethin sembolü olarak cuma ve bayram hutbeleri kılıçla okunmaktadır. Fatih Camisi, ülkemizde yüz yıllar boyu kılıçla hutbe okunan nadir camilerden biridir." dedi.

Camide ilk kez cuma namazı kılan vatandaşların geleneği ilgi ve şaşkınlıkla izlediğini aktaran Erdal Yıldırım, birçok kişinin de kılıçlı hutbeyi görmek için özellikle ilçeye geldiğini ifade etti.

Yıldırım, "Kılıçlı hutbeyi" ilk kez dinleyenlere cami ve geleneğin tarihçesini anlattıklarını da belirterek, "Vatandaşımız bu geleneği gördüğünde çok memnun oluyor, ecdadımızı hatırlıyor. Ecdadın camilere, cuma namazına ne kadar önem verdiğini görüyor. Özellikle yaz aylarında cemaatimizin 3'te 2'sini il dışından gelen ve bu geleneği görmek isteyen misafirlerimiz oluşturuyor. Biz de bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz." diye konuştu.

dini haberler

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kılıçlı hutbe
« Posted on: 23 Nisan 2024, 14:06:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kılıçlı hutbe rüya tabiri,Kılıçlı hutbe mekke canlı, Kılıçlı hutbe kabe canlı yayın, Kılıçlı hutbe Üç boyutlu kuran oku Kılıçlı hutbe kuran ı kerim, Kılıçlı hutbe peygamber kıssaları,Kılıçlı hutbe ilitam ders soruları, Kılıçlı hutbeönlisans arapça,
Logged
03 Temmuz 2016, 22:38:34
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 03 Temmuz 2016, 22:38:34 »

Esselamu aleykum;
Bu kılıçlı hutbe yöntemi 1398 yılından beri yaplıyormuş...Camide namaz kılanlar, sadece bayram ve cuma namazlarında imamın elinde kılıcı görebiliyor. Namaz başlamadan önce kılıcı minberin girişine bırakan imam, hutbeye kılıçla çıkıyor. Duanın ardından imam, kılıcı yanına bırakarak, hutbeyi okuyor. Hutbeden sonra imam, kılıcı eline alarak dua ediyor. Duanın ardından minberden elinde kılıçla inen imam, kılıcı aldığı yere bırakıp cuma namazının farzını kıldırıyor. Cuma namazının hutbe dışındaki tamamında kılıç, minberin girişinde duruyor.(ALINTI)

Çok değişik bir yöntem..Diğer illerde de yaygınlaşsa iyi olur aslında...Rabbim görmeyi nasip eder inşallah...Rabbim razı oslun ,bu kültür dolu bilgiyi de öğrenmiş olduk inşalalh...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Temmuz 2016, 22:49:45
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #2 : 03 Temmuz 2016, 22:49:45 »

#Esselamu aleykum..Rabbim dinimize bağlı geleneklerin asırlar boyu devam etmesini nasib etsin inşAllah..Rabbim razı olsun..#
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes