๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => Tarihten Başlıklar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 06 Eylül 2010, 17:39:01



Konu Başlığı: Erzurumun Peri Bacaları
Gönderen: Sefil üzerinde 06 Eylül 2010, 17:39:01


3 Milyon yıllık Peri Bacaları inceleniyor

Erzurum'un Narman ilçesindeki, Narman Peri Bacalarının jeolojik yapısı inceleniyor.

"Kırmızı periler diyarı" olarak adlandırılan kanyonda, İstanbul Üniversitesi tarafından yürütülen "Narman kanyonunun jeolojik miras envanterinin çıkarılması ve jeopark alanı olarak değerlendirilmesi" projesi kapsamında, bölgede yüzey araştırması yapılıyor.
     İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden proje yürütücüsü Doç. Dr. Yıldırım Güngör, peri bacalarının, jeolojik özellikleri dolayısıyla jeolojik miras kavramı içinde ele alınması gereken bir yer olduğunu söyledi.
     Narman kanyonunu koruma altına almak ve ülke turizmine katkı sağlayacak bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirten Güngör, şunları kaydetti:
     "Kanyondaki peri bacaları Kapadokya'dakilerden çok farklı. Kapadokya'daki peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş. Narman'dakiler ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur. Önce su daha sonra da rüzgarın etkisiyle aşınarak günümüzde bu hale gelmiştir. Projemizin nihai amacı Narman kanyonunu bir dünya markası haline getirmektir. Tabii bunun için Narman halkının da büyük çaba göstermesi gerekiyor. Sadece peri bacalarının değil, kanyonda yaşayan tüm hayvanların da korunması, burayı daha da cazip hale getirecektir."
     Güngör, 2 yıl sürecek projede sadece jeolojik değil, arkeolojik bulguların da gözlemlendiğini ve Koçkaya ile Kilimli köylerinde ilginç jeolojik oluşumları saptadıklarını ifade etti.
     Projenin jeoloji ve jeolojik miras, çevre ve jeomorfolojik çalışmaları olmak üzere üç ana hattan oluştuğunu vurgulayan Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:
     "12 kişinin görev aldığı çalışmalarda, bölgenin jeolojik haritaları yapılarak, jeolojik miras envanteri çıkarılacak. Ayrıca tüm doğal değerlerin koordinatları belirlenecek ve vadi içinde yaklaşık 15 yürüyüş güzergahının haritası yapılacak. Vadideki çöp depolama alanının yerine başka bir alan önerilecek. Vadi ve civarından derlenecek örneklerle Narman Jeopark Müzesi kurulması için kaynak aranacak."