๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => Tarihten Başlıklar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 16 Ağustos 2010, 14:14:16



Konu Başlığı: Emeviler – Abbasiler
Gönderen: Sefil üzerinde 16 Ağustos 2010, 14:14:16
Emeviler – Abbasiler

Emeviler

Muaviye tarafından 661 senesinde Şam merkezli kurulan bir devlettir. Halifelik ilk defa Emeviler zamanında saltanata dönüşmüştür. Aşırı milliyetçi bir politika izlenmiştir. İslam tarihinde büyük bir yeri olan Kerbela Olayı’ndan sonra Müslümanlar Şii ve Sünni olmak üzere 2 farklı gruplara ayrılmışlarıdır. Emevilerin resmi dili Arapçadır. Çeşitli Türk devletleriyle çok fazla sayıda savaşlar yapmışlardır. İstanbul’u kuşatabilen fakat ele geçiremeyen devletler arasında yer almaktadır. İlk olarak İslam parası Emeviler’de basılmıştır. Kuzey Afrika’da basmadık toprak bırakmadıktan sonra bu sefer hedef Avrupa’ya çevrilmiştir. 711 senesinde Kadiks Savaşı neticesinde İspanya ele geçirilmiştir. 732 senesinde ise Puvatya Savaşında İslam orduları yapılan savaşı kaybedince Avrupa’daki fetihler tamamiyle hız kesmiştir. Bizans İmparatorluğu’yla sürekli mücadele edilmiş ve bazı bölgeler zorda olsa egemenlik altına alınmıştır. Başarılı fetihlerin çok fazla olmasından dolayı, ülkenin yönetilmesinde bazı zorluklar olmuştur, fakat bu zorluklarda ülkenin eyaletlere bölünmesiyle birlikte aşılmıştır. Emeviler, merkezi otoritenin zayıflaması, aşırı milliyetçi politika takip etmeleri ve fetihlerin gittikçe azalması üzerine güçlerini yitirmeye başlamışlardır ve en sonunda 750 yılında yıkılmışlardır.

Abbasiler

Ebul Abbas Abdullah tarafından 750 yılında Bağdat’ta kurulmuştur. Bu devletin kurulmasında Türklerin payı azımsanmayacak kadar fazladır. 751 senesinde yapılan Talas Savaşı’nda, Türklerin Araplara yardım etmesiyle birlikte İslam Orduları, Çin ordusunu yenilgiye uğratmış ve bu olaydan sonra Türklerle Müslümanların beraberliği artmıştır. Abbasilerin devlet kontrolü ve ordu kontrolünde önemli görevler Türklere verilmiştir. Sorunların düşünce ve kaba kuvvetten yoksun olarak halledilebileceği Mutezile Mezhebi ortaya çıkmıştır. Türklerin Abbasi devletinde yerleştiği bölge Avasım’dır. Bu bölgede Samerra kenti kurulmuştur. Çeşitli mezhep ayrılıklarından doğan isyanlar kısa sürede bastırılmıştır. Emevilerinde birçok kez savaştığı Bizans İmparatorluğuyla yapılan savaşlar devam etmiş fakat Frank Krallığıyla arkadaş olunmuştur. Ülke çok büyük sınırlara geldiği için bu yıllarda artık yeni toprak fethetmekten çok kültür, bilim ve sanata özen gösterilmiştir. Moğol baskının artması, merkezi otoritenin çok sağlam olmayışı ve Şii ve Batınilerin isyanları nedeniyle Abbasi devleti 1258 yılında yıkılmıştır.