> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Tarihe Yolculuk  > Tarihten Başlıklar > Dünyayı dine tercih antlaşması 3
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dünyayı dine tercih antlaşması 3  (Okunma Sayısı 684 defa)
01 Ekim 2012, 14:35:06
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 01 Ekim 2012, 14:35:06 »





M. Latif SALİHOĞLU

Lozan: 'Dünyayı dine tercih' antlaşması (4)


Lozan'ın "Azınlıklar" maddesi

İsviçre'nin Lozan şehrinde son şeklini alan ve 24 Temmuz 1923'te imzalanan uluslar arası anlaşmada yer alan gayrı müslim unsurlarla ilgili bir maddenin özeti şudur:, "Azınlık Hakları" diye tâbir edilen "gayr–ı müslim" vatandaşların dinî, hukukî, sosyal ve kültürel hakları, yeni Türkiye devletinin koruması altında olacak.
Azınlık haklarına dair bilgiler, Lozan Antlaşmasının 37–44. maddelerinde ayrıntılı şekilde yer alıyor.
Birçok yönden tazyik ve tehditle karşı karşıya bulunduğunu yıllardır yüksek sesle dillendiren Fener Rum Patrikhanesinin de hakkıyla uygulanamamasından dert yandığı bu maddelerde, ana hatlarıyla şu ifadeler yer alıyor:
1) Türk hükümeti, Türkiye'de oturan vatandaşlar arasında din, dil, soy ayrımı yapmaksızın, herkesin hayat ve hürriyetini korumayı, bunları tam ve eksiksiz olarak sağlamayı kabul eder.
2) Türkiye'de oturan herkes, din veya mezhebinin gereklerini, kamu düzeni ve genel ahlâka aykırı düşmemek şartıyla, ister açıkça, ister gizli olarak, hür ve serbest şekilde yerine getirme hakkına sahiptir.
3) Müslüman olmayan grup ve cemaatlere mensup kimseler, Türk vatandaşlarına sağlanan dolaşım ve göç etme gibi haklara sahiptir.
4) Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları, Müslümanların yararlandıkları her türlü medenî, hukukî, ticarî, sosyal ve siyasal haklara, özellikle kamu hizmet ve görevlerine kabul edilme, yükselme, onurlandırma, ya da çeşitli meslek ve iş kollarında çalışma, sanayi ile uğraşma gibi haklara sahiptir.
5) Resmî dil mevcut olmakla birlikte, Türkçe'den başka bir dille konuşan azınlık vatandaşlarına, sosyal hayatta ve özellikle mahkemelerde kendi dillerini sözlü olarak kullanabilmeleri için gereken kolaylıklar sağlanacak.
6) Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları, giderleri kendilerine ait olmak üzere, her türlü hayır kurumuyla, dinî ya da sosyal kurumlar, her türlü okul ve buna benzer öğretim ve eğitim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek ve buralarda kendi dillerini serbestçe kullanmak, dinî ayinleri serbestçe yapmak gibi hususlarda, Müslümanlarla eşit hakka sahip olacak.
7) Bir anlaşmazlık olması halinde, Türk Hükümeti ile Milletler Cemiyeti Avrupa hukukçuları arasından birlikte seçecekleri bir hakem heyeti, üst kurul olarak kabul edilecek ve bu kurul söz konusu anlaşmazlığı gidermeye çalışacak.
EK MADDE: Lozan Antlaşmasına "Ek Protokol" mahiyetinde dahil edilen bir maddeye göre, Türkiye'deki Rumlar ile Yunanistan'daki Türkler, isteğe bağlı olarak mübadele/yer değiştirme haklarına sahip kılındılar. Bu maddeye istinaden, 400 bin Türk ile 1.5 milyon Rum nüfus yer değiştirdi.

Lozan'a dokunanı aforoz ettiler

Resmî görüşün dışında ulaşabildiğimiz hemen bütün kaynaklarda, Hahambaşı Haim Naum'un Lozan görüşmeleri münasebetiyle Türkiye üzerinden yürütmüş olduğu hainane lobi faaliyetlerinden, doğrudan veya dolaylı şekilde bahsediliyor.
Kezâ, kaynakların çoğunda Lozan'da Türkiye'nin bazı isteklerinin (tırpanlanmış mülkî tamamiyeti gibi) kabul edilmesi karşılığında, Türk milletinin bin yıldır sahip olduğu din ve mukaddesatı adına ne varsa yıkılması, terk edilmesi ve din dışı reformların bir an evvel yapılması şartının ileri sürüldüğünü ve bilâhare bunların tatbik sahasına konulduğunu açıkça ifade ediliyor.
İşin garip bir diğer yönü, bu kaynaklarda böyle âşikâre bir sûrette dile getirilen o korkunç iddiaları şimdiye kadar hiçkimse ortaya çıkıp da açıkça yalanlamadı; belki de yalanlamaya cesaret edemedi.
Kuvvetli ihtimal, bundan sonra da edemez. Zira, mızrak çuvala sığmıyor.
Korkunç iddiaların çoğu cevapsız kaldı gerçi; ancak, iddia sahiplerinin başına gelmeyen kalmadı.
Lozan'daki görüşmeyi beğenmeyen ve bunu tenkit etmekten çekinmeyen Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey, Erzurum mebusu Hüseyin Avni Bey, Başvekillik de yapmış olan Rauf Orbay, Necip Fazıl ve hasseten Bediüzzaman Said Nursî'nin başına gelenleri hatırlayın, ne demek istediğimiz her halde çok daha iyi anlaşılmış olur.
1 Mart 1923  Meclis'te âcil Lozan toplantısı
Birinci Lozan hazırlıklarının yapıldığı esnada (Kasım 1922) Türkiye'de saltanat idaresine son verilmiş durumdaydı.
Ne var ki, Lozan'daki yabancı delegasyon bununla yetinmiyordu; Türkiye'den daha fazlasını istiyor ve daha başka şeyler yapılmasını bekliyordu.
Onlara göre, Osmanlı idaresinin sonunu getirmek yetmez. Ayrıca, Osmanlı'nın aleyhine geçmek ve Osmanlı'nın temsil ettiği veya hizmetini deruhte ettiği bütün değerlere muhalefet etmek, hatta düşman olmak gerekiyordu.
Özetle, Saltanat'tan sonra Hilâfet'i de kaldırmalı, Osmanlı neslini öz vatanından kovduktan sonra, bu neslin altı asır müddetle hizmet ettiği mukaddes değerleri de bir bir ortadan kaldırmalıydı.
Evet, "vahşî Batı" aynen bunları ve hatta daha fazlasını istiyordu.
Bu isteklerin, bilhassa "Gizli Lozan Antlaşması"nda yer aldığını, geçen zaman ve gelişen hadiseler ortaya koymuş oldu.
* * *
Birinci Lozan görüşmesinden dönen İsmet Paşa, Latife Hanımla birlikte İzmir'den dönen Mustafa Kemal ile Eskişehir istasyonunda buluştular ve aynı kompartımanda başbaşa Ankara'ya geldiler. (20 Şubat 1923)
Yol boyunca, Lozan'da Türkiye'den istenen şeyler konuşuldu. Tamamı kabul edildi. (Büyük Doğu, 29. Sayı.)
Birlikte Ankara'ya dönen mebus paşalar, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdılar. Meclis'te Lozan'daki görüşmelerle ilgili olarak peşpeşe "gizli celse"ler yapıldı. (21–27 Şubat 1923)
Millet Meclisi'nin I. Devre 4. Toplantı senesinin açılışı ise, 1 Mart günü yapıldı.
Meclis Reisi M. Kemal, açış konuşmasında şunları söyledi: "... Misâk–ı Millî, vatanın haricî düşman karşısındaki vaziyet ve mevkiini tesbit eden mukaddes bir kural olduğu gibi, 1 Kasım 1922 kararı (Saltanatı kaldırma kararı) da milletimiz için dahilî ve daimî bir düşman olan ferdî saltanata (Osmanlı Saltanatı) ve onun temsil ettiği meş'um bir idare şekline tevcih edilmiş mukaddes bir silâhtır." (Zabıt Ceridesi, 28. Cilt, s. 2)
* * *
1 Mart 1923 tarihli Meclis oturumunda, ayrıca şu gelişmeler yaşandı:
* Latife Hanım, o gün Meclis'e gelen ilk kadın oldu. Çalışmaları, dinleyici locasından takip etti.
* Ali Fuat Paşa, Meclis İkinci Başkanlığına yeniden seçildi.
* Erzurum mebusu Hüseyin Avni Bey, Birinci Başkan Vekilliğine yeniden seçildi.
*Konya mebusu Musa Kâzım Efendi, Meclis İkinci Başkan Vekilliğine seçilmiş oldu.
* * *
II. Lozan'da Misâk–ı Millî kararlılığı korunamadı. Ancak, Osmanlı aleyhtarlığı meselesinde, Batılıların istek ve beklentilerini de aşacak seviyede ileri gidildi.
Vaktiyle yerden yere vurulan "ferdî saltanat" hususunda ise, bilâhare sergilenen mutlak istibdat rejimiyle, sadece ferdî saltanat geride bırakılmadı, ayrıca dünyada eşi–benzeri görülmemiş bir "dikta idaresi" tatbik sahasına konuldu.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dünyayı dine tercih antlaşması 3
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:16:51 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dünyayı dine tercih antlaşması 3 rüya tabiri,Dünyayı dine tercih antlaşması 3 mekke canlı, Dünyayı dine tercih antlaşması 3 kabe canlı yayın, Dünyayı dine tercih antlaşması 3 Üç boyutlu kuran oku Dünyayı dine tercih antlaşması 3 kuran ı kerim, Dünyayı dine tercih antlaşması 3 peygamber kıssaları,Dünyayı dine tercih antlaşması 3 ilitam ders soruları, Dünyayı dine tercih antlaşması 3önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes