๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => Tarihten Başlıklar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 01 Eylül 2012, 18:19:28



Konu Başlığı: 150 yıldır kazdılar, bir şehir boyu yol aldılar
Gönderen: Sefil üzerinde 01 Eylül 2012, 18:19:28
150 yıldır kazdılar, bir şehir boyu yol aldılar

(http://img1.zaman.com.tr/2012/09/01/birsehir.jpg)

Çanakkale'de bulunan Truva Antik Kenti, üst üste kurulmuş ve yedi ayrı kültürü temsil eden 4 mimari katın oluşturduğu 9 yerleşim biriminden oluşuyor.

Dünya kültür tarihine ışık tutan bu hazineyi gün yüzüne çıkartmak için 149 yıldır kazılar yapılıyor. Ancak 1863 yılından beri başlanılan çalışmalar sonucunda 9 şehir kalıntısının sadece en üst katmanı ortaya çıkarıldı. Son 25 yıldır kazıların içinde bulunan Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, bu yılki kazıların sonuna yaklaştıklarını söylüyor. Bundan sonra kazıların yanında daha çok Truva'nın tanıtımı ve şimdiye kadar çıkan eserlerin bir arada toplanması konusunda çalışma yapılacağını belirten Aslan, Truva hazinelerinin sergileneceği müzeyle Çanakkale'ye yılda 1 milyon turistin gelebileceğini dile getiriyor. Aynı zamanda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim üyesi olan Aslan, ilk yerleşme dışında Truva'daki aşağı kentin daha yüzde 5 kazıldığını kaydediyor.

Çanakkale'de yaşayan İngiliz Frank Calvert, sadece bir tepe olan bölgenin Truva olabileceği düşüncesi ile 1863 yılında ilk kazıya başlar. Daha sonra 1870-1890 yılları arasında Heinrich Schliemann kazı çalışmalarını devam ettirir. Yeni nesil kazılara ise bir asır sonra Almanya Tubingen Üniversitesi'nden Profesör Manfred Korfman tarafından başlandı ve 25 yıldır aralıksız sürüyor. Tüm bu çalışmalar ışığında, tarihî olayların mukayesesi, seramik parçalar, yangın izleri, yapı tip ve özellikleri ve diğer detaylar incelenerek yapılan tarihlemeler sonucu, yedi ayrı kültürü temsil eden, dört mimari katın oluşturduğu üst üste kurulmuş dokuz şehir kalıntısı saptandı. Doç. Dr. Rüstem Aslan, Korfman başkanlığında yapılan kazılara katıldıklarında bölgenin harabe olduğunu belirtiyor. Aslan, "Doğru dürüst bilgilendirme yoktu. Otlar içindeydi. Turistlerin yürüme yerleri yoktu. Herkes duvarların üzerinde yürüyordu ve tahrip ediliyordu. Yaptığımız çalışma ile Truva layık olduğu yere getirildi. Tarihî milli park olarak ilan edildi ve dünya kültür mirası olarak kabul edildi." şeklinde konuşuyor.

KAÇIRILAN ESERLER GERİ GETİRİLECEK

Kazılar sırasında Heinrich Schliemann, meşhur Truva hazinelerinin bir bölümünü beraberinde Berlin'e kaçırır. Bu hazineler Berlin'in Ruslar tarafından istilasında el değiştirmiş, şu an Moskova'da Pushkin Müzesi'nde yer alıyor. Hazinelerin diğer bölümü İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Troya adlı bölümde sergileniyor. Kültür Bakanlığı'nın bölgede Türkiye'nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyacak bir Truva Müzesi kuracağını açıklayan Aslan, müzenin kurulması ile dünyanın 46 farklı müzesine çeşitli yollarla götürülen Truva hazinelerinin bu müzeye getirilmesi için çalışma yapılacağını aktarıyor. Açılması için yürütülen projesi hazır olan müzenin inşaat çalışmalarına bu yılın sonunda başlanması bekleniyor. Aslan'a göre müze kurulduktan sonra Çanakkale'ye gelen turist sayısı iki katına çıkacak.

zaman