> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Ahlaki Eserler > Takva Bilinci > Takva bilincinin müşahhas örnekleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Takva bilincinin müşahhas örnekleri  (Okunma Sayısı 9953 defa)
26 Ekim 2010, 11:30:10
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 26 Ekim 2010, 11:30:10 »



4. BÖLÜM
 
TAKVA BİLİNCİNİN MÜŞAHHAS ÖRNEKLERİ

1- Allah'ın Rabliğini idrak Etme:
 

Rabbimiz buyuruyor ki:

"Gönülden katıksız bağlılar olarak, O'na yönelin ve O'ndan ittika edin; namazı dosdoğru kılın ve müşrikler­den olmayın."[491]

İnsanlardan bazılarına; "...Allah'tan ittika et, denildiği zaman, onu büyüklük gururu günaha sürükler.”[492] Onun inadı tutar, günah işlemek üzere cahiliyye hamiyeti (gay­reti) kabarır. Halbuki insan, günah işlemekte ısrar etmemekle emrolunmuştur.[493]

Buna karşın takva bilincine sahip mü'minler, Rabbin karşısında tevazu ile boyunlarını bükerler, O'nun daveti­ne karşılık verirler ve emirlerine uymaya çalışırlar.

"Allah onlara (nankörlere) şiddetli bir azap hazırlamış­tır. O hâlde ey iman etmekte temiz akıl sahipleri, Al­lah'tan ittika edin. Doğrusu Allah, sizin için bir zikir (uya­rıp hatırlatan ve öğüt veren Kur'an) indirdi."[494]

"Böylece biz onu, Arapça bir Kur'an olarak indirdik ve onda korkulacak şeyi (vaîdi) türlü şekillerde açıkladık; umulur ki korkup sakınırlar, ya da onlar için öğüt olarak düşünme (yeteneğini) oluşturur."[495]

Kur'an, hem ceza sahnelerini, hem de mükâfat sahne­lerini tablolar hâlinde insanların önüne seriyor. Hepsini ardarda bildiriyor. Ahiret hayatını haber veriyor. Orada in­sanların karşılaşacağı sonuçları kesin bir dille ortaya ko­yuyor. Belki bunlar inkarcıların aklını başına getirir, belki düşünüp ibret alırlar. Belki takva duygusu harekete geçer. Belki Allah'tan hakkıyla korkup sakınırlar ve O'ndan baş­kasına kulluk etmeyi terk ederler.

"Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin; umulur ki ittika edersiniz."[496]

İnsanlar, kendilerini yaratan Allah'a ibadete çağrılı­yorlar. Yaratıcılıkta tek olan Allah (cc), elbette ibadet edil­mekte de tektir. O'na yapılması gereken ibadetteki asıl hedef de takva bilincine ulaşmaktır.

Takva bilincine erişenler, beşer sıfatını aşarak keremli (değerli ve yüce) olma makamına ulaşırlar. Yani Allah yolunda hakkıyla ibadet eden abidlerin, Allah yolunda olan muttakilerin üstün sıfatlarını elde ederler. Müttakiler, Allah'ın Rabliğinin hakkını verirler ve yalnızca O'na kulluk ederler. Çünkü O, bugün hazırda olanların, önce­den yaşayıp gitmişlerin ve herkesin Rabbidir. Yerdeki ve gökteki azıkları da O vermektedir.[497]

 

2- Allah'ın Şiarlarını Yüceltme:
 

Kur'an, Allah'ın koyduğu haramları gözetmenin, O'nun koyduğu helâl hükümlere uymanın gereğine işaret ettikten sonra şöyle diyor:

"İşte böyle; kim Allah'ın ölçülerini, kutsallarını (şiar­ları) yüceltirse, şüphesiz bu, kalplerin takvasındandır."[498] Din, Allah'ın şiarlarına tazim etme (saygı gösterme) esası üzerine bina edilir.

Bu hürmet duygusu, mü'minde takva olup olmadığı­nın göstergelerinden biridir. Allah'ın şiarlarından maksat, onun muhterem kıldığı, saygıya lâyık gördüğü işaretlerdir. Bunlar, Beytullah'ın sahibi Allah'a yönelişin ve O'nun emirlerine uymanın belirtilerinden başka birşey değildir. Dinin şiarları, Rabbimizin kendisine ibadete vesile olması için onlara saygı göstermeye, onlarla kulluk vazifele­rini yapmaya insanları davet ettiği İslâm'ın esaslarıdır. Bunlar âdeta dinin nirengi noktalarıdır.

İşte muttaki insan, bu dinî unsurlara saygı gösteren, onlara karşı kusur etmekten sakınandır. Bu dikkat ve sa­kınma, kalpteki takvanın eseridir.

Onun için, 'mü'minim' diyen kimsede dinin kutsal tanıdığı şeylere karşı lâubalilik, pervasızlık ve saygısızlık olmaz. İman, bir anlamda dinin kutsallarına saygıdır.[499]

Allah'ın hürmet edilmesini istediği en büyük şiarları dört tanedir. Bunlar: Kur'an, Kâbe, Peygamber ve namazdır.[500]

 
3- Allah'ı Hesaba Katma Bilinci:
 

Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor ki:

"Şüphesiz haram da bellidir, helâl de. Arada insanların pekçoğunun bilmediği şüpheli bazı şeyler olabilir. Kim onlardan ittika ederse (korkup sakınırsa) dinini ve ırzını temize çıkarmış olur. Şüpheli şeylere dalan, haramlara düşebilir. Tıpkı bir koruluğun etrafında sürüsünü otlatan ço­ban gibi. Sürünün o koruluğa girme tehlikesi mevcuttur. Dikkat edin, her padişahın bir koruluğu vardır. Allah'ın koruluğu ise O'nun haramlarıdır. Dikkat edin, bedende bir et parçası vardır. O düzgün olursa beden de düzgün olur. O bozulursa bedenin hepsi de bozulur. Dikkat edin, o et par­çası kalptir."[501]

Kur'an'ın "Hudûdullaha/Allah'ın koyduğu sınırlara yaklaşmayın."[502] diye bahsettiği hassasiyet bu olsa gerek­tir. Kur'an, özellikle haram davranışlarla ilgili konularda, 'Allah'ın koyduğu sınırları aşmayın' değil, 'Allah'ın koy­duğu sınırlara yaklaşmayın' diye emretmektedir. Yaklaşıl­dığı zaman o sınırların aşılması, çiğnenmesi her zaman mümkündür. Allah'ın sınırlarını aşma korkusuyla bunla­ra yaklaşmamak, nefsi tutmak, haramları işletmemek tak­va bilincidir.

Takva bilincini kuşanmış bir yürek, Müslümanı değil İslâm'ın yasaklarını çiğnemekten, şüpheli şeylerden bile alıkoyabilir. Allah'ın mülkünde hangi alanın O'na ait bir koruluk olduğunu ve bu koruluğa yasak olmasına rağmen girmenin ne denli zararlı olduğunu öğretir.

Takva, Allah'ı hesaba katma bilincidir. Allah (cc) var­dır, her yerde hazır ve nazırdır. O her şeyi görür ve bilir. O'ndan birşey gizlemek, O'nun birşeyi görmemesini iste­mek mümkün değildir. Kulları denetleyen, onların yaptık­ları amelleri görevli meleklere kayıt ettiren O'dur. Melekle­rin tuttukları amel defterini en büyük hesap gününde insa­nın eline verip de; "Oku kendi kitabını; bugün nefsin sen­den hesap sorucu olarak yeter."[503] diyecek olan da O'dur.

Müslüman bu imanla hareket eder. Bu dikkatle yaşar. Bu bilinçle amel işler. Rabbinin her an kendisiyle beraber olduğunu aklından çıkarmaz. Allah için işlenen bütün amellerin dünyada ve ahirette büyük karşılıklarla kendisi­ne döneceğine inanır. Vazgeçmediği, tevbe etmediği her bir kötü fiilin de, azgınlık ve isyanın da azap olarak dün­yada ve ahirette karşısına geleceğinden emindir.

O bilir ki Allah (cc) sevilmeye, şükredilmeye, önünde secde edilmeye ve ibadet edilmeye lâyıktır. O bilir ki insa­nın görevi, yalnızca Allah'a şükürdür. O, bu şükür görevi­ni Allah'tan ittika ederek, O'na karşı duyduğu sorumluluk bilinciyle yapmaya çalışır.

Hayatının hiçbir anında Allah'ı unutmaz. Hep O'nu, O'na ait Rablik özelliklerini, O'nun sevabını ve azabını hesaba katarak yaşar. Adımlarını ona göre atar. Allahsız bir varlık âlemi asla düşünmez. Bilir ki Allahsız bir dünya isteyenler, yeryüzünde istediği gibi hareket etmek isteyen ve kendi hevalarını (aşırı isteklerini) tanrı haline getiren

azgınlardır.

Evet takva, kelimenin tam anlamıyla Allah'ı hesaba katarak, O'nun kendisini murakabe ettiğini ve yaptıkları­nın karşılıksız kalmayacağını düşünerek hareket etme an­layışıdır. Bu, 'yapayım, nasıl olsa kimse görmez, kimsenin haberi olmaz' gafletini bir tarafa atıp, 'Bu hatayı yapa­mam, yapmamalıyım. İnsanlar beni görmese de Rabbim görmekte ve O'nun melekleri yaptıklarımı tıpkı bir kame­ra gibi tespit etmekteler' şuuruna ulaşmaktır.

Bu duygu çok güçlü olduğu zaman, insan kolay kolay yanlışa düşmez. Bu anlayışa sahip olan kişilerin çok oldu­ğu toplumlarda zulümler ve suçlar en aza iner. Çünkü bu bilinç, insanı gizlide ve açıkta, yani her yerde frenler.

Bu bilinç, bir iç denetim merkezidir. Bundan mahrum olanı dış tedbirlerle, kanun ve polis korkusuyla ne kadar denetleyebilirsiniz? Kanun gücünün ve polis denetiminin ulaşamadığı yerlerde ve anlarda yapılan haksızlıkları, ihlâl edilen hakları nasıl önleyebilirsiniz? Yaptığının hesabını asla vermeyeceğine inanan bir kimseyi faziletli işlere kim yöneltebilir, onun işleyebileceği kötülükleri kim önleye­bilir? (Seksenli yıllarda Newyork'ta birkaç saat elektrikler kesilmişti. Bu karanlıktan yararlanan Newyorklular'ın mağazalara ve dükkânlara girdiklerini ve kısa zaman içe­risinde üç milyar dolayında soygun yaptıklarını o zaman­ki gazetelerde okumuştum).

Bu bilinçten yoksun kimselere kanunla ve polis zo­ruyla kimi sevdirebilirsiniz, hangi salih ameli, ne kadar yaptırabilirsiniz? Hangi insan, kanun zoruyla yazın sıcak günlerinde, aç ve susuzken, her türlü nimetler göz önünde, kolaylıkla tadılabilecek bir yerde iken, onlara el uzatmaksızın oruç tutturabilir, nefisleri kontrol altına almayı sağlayabilir? Hangi anlayış, hangi beklenti, hangi teşvik, insanlara en sevdiği mallarının, kazanmak ve biriktirmek için çırpındıkları servetlerinin bir kısmını sırf sevap, yani Allah'tan bir karşılık bekleyerek fakirlere zekât olarak, onların bir hakkı kabul ederek verdirebilir? İnsanları kim­senin ayıplamadığı, kontrol etmediği veya görmediği yer­lerde bile güzel davranmaya, iyilik etmeye kim götürebi­lir?

İnsanoğlu, İslâm'a rağmen henüz böyle bir iç denetim gücü keşfedemedi. İnsana bu muazzam iç denetim gücünü 'takva bilinci' kazandırır.[504]

 
4- Allah'a Hakkıyla İbadet:
 

İmanı ve salih ameli benliğinde birleştiren, takvaya ulaşır. Böylesine bir takva, salih amelle, dinde vacip kılı­nan davranışları yerine getirmekle elde edilir. Müslü­manlar hem emirlere uymada, hem de yasaklardan sakın­mada takva bilinciyle hareket ederler.

"Senin Rabbin yalnızca kendisine kulluk edilmesini emretti..."[505], "Muhakkak ben (evet ben)...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Takva bilincinin müşahhas örnekleri
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:11:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Takva bilincinin müşahhas örnekleri rüya tabiri,Takva bilincinin müşahhas örnekleri mekke canlı, Takva bilincinin müşahhas örnekleri kabe canlı yayın, Takva bilincinin müşahhas örnekleri Üç boyutlu kuran oku Takva bilincinin müşahhas örnekleri kuran ı kerim, Takva bilincinin müşahhas örnekleri peygamber kıssaları,Takva bilincinin müşahhas örnekleri ilitam ders soruları, Takva bilincinin müşahhas örnekleriönlisans arapça,
Logged
12 Ekim 2014, 10:39:38
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2014, 10:39:38 »

Selamun aleykum:
Paylaşım için teşekkür ederim.Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Kasım 2018, 07:05:52
Eminegül
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 96


« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2018, 07:05:52 »

Birr), bir de zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin (tutum ve davranışları­dır). İşte bunlar sadık olanlardır, muttaki olanlar da Allah sabredenlerle beraberdir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Kasım 2018, 17:30:08
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2018, 17:30:08 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

16 Mart 2021, 01:13:06
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.947


« Yanıtla #4 : 16 Mart 2021, 01:13:06 »

Aleyküm selam. Bu bilgileri bizlerle paylaşan kardeşlerimizden Allah razı olsun
Rabbim ilmimizi artırsın inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes