๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Tahavi Şerhi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Ocak 2012, 20:50:23



Konu Başlığı: En Faydalı Gıda İman
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 09 Ocak 2012, 20:50:23
En Faydalı Gıda İman, En Faydalı İlaç Kur’ân


En faydalı gıda iman gıdası, en faydalı ilaç da Kur’ân ilacıdır. Bunların herbirisi asıl gıda ve ilacı bünyesinde taşımaktadır. Kim Kitap ve sünnetin dışında şifa arayacak olursa, o cahillerin cahili, sapıkların en sapığıdır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "De ki: ‘O iman edenler için bir hidayet ve bir şifadır. İman etmeyenlerin ise kulaklarında bir ağırlık vardır ve o onlar için bir körlüktür.’ İşte onlar kendilerine uzak bir yerden seslenilir gibidirler." (Fussilet, 41/44); "Kur’ân’dan mü’minler için bir şifa ve rahmet olanı kısım kısım indiririz. Zalimlerin ise ancak hüsranını arttırır." (el-İsra, 17/82)

"Kur’ân’dan" buyruğunda yer alan "min...dan" teb’iz (kısmilik) bildirmek için değil, cinsin beyanı içindir. (Yani Kur’ân bütün türüyle mü’minlere bir şifadır.) Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Ey insanlar, size Rabbinizden bir öğüt, kalplerde olanlara bir şifa, mü’minler için de bir hidayet ve rahmet gelmiştir." (Yunus, 10/57)

O halde Kur’ân tüm kalbî ve bedeni hastalıklara tam bir şifadır. Dünya ve âhiretin ilacı ondadır. Ancak herkes ondan şifa bulabilecek ehliyette değildir. Eğer hasta olan bir kimse onunla güzel bir şekilde tedavi olabilirse, samimiyet ve iman ile tam bir kabul, kesin bir itikad ile ve gerekli şartlarını da yerine getirerek hastalığını onunla tedavi edecek olursa, katiyyen hastalık onun karşısında duramaz. Hem hastalıklar yerin ve göklerin Rabbi kelamı karşısında nasıl direnebilir!

O’nun kelamı eğer dağlara indirilmiş olsaydı, dağları darmadağın ederdi. Yere inseydi, parampaça ederdi. Kalp ve beden hastalıklarından olup da Yüce Allah’ın Kitabını kavramayı nasip etmiş olduğu kimseler için tedavi yolunu, sebebini ve ondan korunmayı göstermediği hiçbir hastalık yoktur.

Tahâvî’nin -Allah ona rahmet etsin-: "Böyle bir kimse vehmi ile son derece gizli bir gayb sırrını araştırmaya koyulmuş olur" sözleri şu demektir: Böyle bir kimse gaybı araştırmakla, vehmiyle son derece gizli bir sırrı öğrenmeye kalkışmıştır. Çünkü kader Yüce Allah’ın mahlukatındaki sırrıdır. Böyle bir kişi ise onu araştırmakla, gayba muttali olmayı amaçlamış demektir. Yüce Allah ise şöyle buyurmaktadır: "O gaybı bilendir, O kendi gaybına hiçbir kimseyi muttali kılmaz." (el-Cin, 72/26... ve surenin sonuna kadar)

"Bu hususta" yani kader hakkında "söyledikleri ile o günahkar" günah kazanmış "bir iftiracı olarak döner."

"Arş ve Kürsî haktır."