๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Sunuş => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 08 Temmuz 2011, 21:27:23



Konu Başlığı: Sorgulama ve Aşağılık Kompleksi
Gönderen: Zehibe üzerinde 08 Temmuz 2011, 21:27:23
Sorgulama ve Aşağılık Kompleksi

Şubat 2011 146.SAYI



Sabahattin AYDIN kaleme aldı, SUNUŞ bölümünde yayınlandı.

Batı karşısında gerilemeye başladığımız Osmanlı’nın son iki yüzyılından bu yana geri kalmışlık tartışmaları hiç hız kesmedi. Dünyanın bir bölümü temelde vahşi sömürüye dayanan zenginliği bilimsel ve teknolojik, askerî ve siyasi vs. başarılarla taçlandırınca “Biz neden onlar gibi olamadık?”  sorusu yakamızı bırakmadı. Bu noktada “akılcı sorgulama” ile yenilmişlik duygusu ve buna bağlı aşağılık kompleksi ile yapılan “kendini suçlama” halinin arasını ayırmak lazım. Birincisi ne kadar makul ve gerekliyse, diğeri o kadar yanlış ve marazîdir.

Ne var ki 19. Asırdan bu yana ikinci hal galip geldi. Söze “Geri kaldık, çünkü biz…” diye başlayan bu mantık o noktaya vardı ki, kimi çevreler neredeyse kendi tarihinden, kültüründen, hatta dininden utanır oldu. Kendine ait ne varsa ilkel ve yanlış bulundu. Yok edilmesi, mümkün değilse dönüştürülmesi için akla ziyan öneriler, projeler ortaya atıldı.

Kaçınılmaz olarak bütün bunlardan din anlayışı da nasibini aldı. Daha radikal ve cüretkâr olanlar doğrudan İslâm’ın gelişmeye mani olduğunu öne sürerken, kimileri de Ehl-i Sünnet din anlayışının suçlu olduğunu ilan ettiler. Özellikle tasavvuf kültürünü, zühd ve takva anlayışı ile kader inancını kendilerince topa tuttular.

Biz bu ay bütün bu iddiaların zühd anlayışı bakımından gerçekliğini sorguladık. Kitaplarda, kıssa ve menkıbelerde vücut bulan tasavvufî söylemin dünyaya boş verdirmek mi istediği, tarihin bu minval üzere mi tecelli ettiği sorusuna cevap aradık. Umuyoruz yararlı olur.

Mart sayımızda buluşmak üzere inşallah.