๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sünnette Çocuk Eğitimi => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 15 Ekim 2010, 13:55:47



Konu Başlığı: Çocuk Kur'an'la birlikte başka bir ilim öğrenebilir mi?
Gönderen: Ekvan üzerinde 15 Ekim 2010, 13:55:47
bb) Çocuk Kur'an'la birlikte başka bir ilim öğrenebilir mi?

İbn Haldun'un da dediği gibi[100] bu konuda islâm ülkelerinin görüş ve uygulamaları farklıdır. Bunlar içerisinde, Kur'an öğretiminin yanında başka bir ilme yer vermeyenler, ikinci derecede başka ilimleri dikkate alanlar ve eşit oranda her ikisini de birlikte yürütenler bulun­maktadır.

1-  Batı Afrika (Mağrib) halkı: Bunların metodu, çocuklara yalnız Kur'an'ı öğretmektir. Okuturken de, yazılış şeklini, hâfizların ve kıraat alimlerinin bu husustaki farklı görüşleri anlatılır. Öğretim esnasında hadis, fıkıh, şiir, Arap dili ve edebiyatı gibi diğer ilimleri buna karıştırmazlar.

2- Kuzey Afrika (îfrîkiyye) halkı: Bunlar Kur'an'in yanında genel­likle hadis de öğretirler. Ayrıca dini ilimlerin kanunlarını, genel prensiblerini ve bazı meselelerini telkin ederler. Ama çocuklara Kur'an öğretmeye, onu ezberlemelerine, Kur'an'la ilgili rivayet ve kıraat ihtila­flarına daha çok önem verirler. Kur'an hattı bunlardan sonra gelir.

3-  Endülüs halkı: Bunların metodu, Kur'an'ı ve kitabı bizzat öğretmektir, öğretimde onların takib ettikleri usûl budur. Bunlar Kur'an öğretiminin yanısıra şiir, nesir, Arap dilinin kanun ve kaideleri­ni, güzel yazı (hat) yazmayı da öğretirler. Bunları ihmal ederek sadece Kur'an öğretimine önem vermezler aksine, bunlar içinde yazıya daha çok önem verirler.

4- Doğu Afrika (Meşrik) halkı: Bunlar da yukarıda anlatıldığı gibi Kur'an'la birlikte diğer bilgileri öğretirler.

Bugün içinde bulunduğumuz pratik hayatı ve gördüğümüz reali­teyi dikkate alacak olursak, -Allahu a'lem- Kur'an'la beraber diğer ilim­leri öğretmekte bir sakınca yoktur kanaatindeyiz. Çünkü hafıza tüm bilgileri toplar, çözüm ve anlama noktasında onlara destek ve yardımcı olur.

Tabii bu, şer'î ilimlerin dışındaki öğrenciler için sözkonusudur. Şer'î ilimlerin öğrencisi ise önce ALLAH'ın kitabı Kur'an'ı ezberlemekle öğrenime başlar. Çünkü Kur'an, öğrencinin ruh, akıl ve basiretini bes­ler.[101]