๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sünnette Çocuk Eğitimi => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 07 Ekim 2010, 22:52:22



Konu Başlığı: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Ekvan üzerinde 07 Ekim 2010, 22:52:22
IV-Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi:

Arapça, bütün Islâmî ilimlerin anahtarıdır. Çocuğun dili ne kadar kuvvetli olursa, ileriki yıllarda arzu ettiği herhangi bir ilim dalında da o kadar güçlü ve başarılı olur. Arapça, Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifin dilidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu dili öğrenmeye ve öğretmeye teşvik etmiş, bu konuda çocukların yetiştirilmesine de ayrı bir önem vermiştir. Müslümanların çocuklarına Arapçanın yazılışını ve okunuşjınu öğretmeleri karşılığında Bedir esirlerinin bırakılacağını kabullenmesi[481] Hz. Peygamberin bu husustaki hassasiyetini göstermektedir. Bu anlaşmada her esir, on sahabe çocuğuna iyi derecede Arapça öğretmekle kendisini kurtaracak fidyeyi ödemiş oluyordu.

İbn Abbâs (r.a.) anlatıyor; Bedir savaşında elimizde bazı esirler vardı. Verecekleri bir fidye de yoktu. Bunun üzerine Rasûlüllah (s.a.v.) onların, ensann çocuklarına yazıyı öğretmelerini fidye olarak kabul etti. Derken ensardan bir çocuk babasına geldi. Babası:

“Neyin var? dedi. Çocuk:

“Öğretmenim beni dövdü, dedi. Bunun üzerine babası:

“İğrenç adam Bedir'in intikamım almak istiyor! Artık ona bir daha gitmezsin, cevabını verdi.[482] Herhangi bir çocuğun dil hatası yapması, sahabe başta olmak üzere selef-i salihini çok rahatsız ederdi.

Hz. Ömer birgün ok atışı yapan bir gurup çocuğa rastlamıştı. Çocuklardan birisi konuşma esnasında "Ya Emîra'l-Mü'minin! Innenâ Kavmun Müteallimîn"[483] diyerek cümlenin son kelimesinde gramer hatası yapmıştı. Halbuki kelimenin telaffuzu "müteallimûn" şeklinde ol­malıydı. Bu hata üzerine Hz. Ömer hemen öfkelenmiş ve şöyle demişti: "Vallahi sizin ok atışında yaptığınız bir yanlışlık benim yanımda diliniz­de yaptığınız bir hatadan daha sevimli ve daha hafiftir."[484]

Müslüman çocukların bu tür dil bilgisi eksikliğinden kaynaklanan hataları çoğalınca, Hz. Ali (r.a.) bu problemin üzerinde durdu. O, bu hataların büyümesinden endişe ettiği için derhal alimlerden dil kaidele­rini sistemleştirmelerini ve bunları çocuklara öğretmelerini istedi.

Ebu'l-Esved ed-Düelî'ye birgün kızı "Gökyüzü ne kadar güzel" ma­nasında "Mâ Ahsene es-Semâ" diyeceği yerde yanlışlıkla "Gökyüzünün en güzel varlığı nedir?" anlamına gelen "Mâ Ahsenu's-Semâ?" demişti. Bu soruya babası:

“Yıldızlarıdır, cevabını verince kızı şöyle dedi:

"Ben bunu kasdetmemiştim. Ben, gökyüzündeki varlıktan sor­mayı değil, ona duyduğum teaccübü kasdetmiştim." Oysa bu manayı kasdeden kızın, kaide icâbı 'Mâ Ahsene es-Semâ" demesi gerekirdi. Genç nesilde bu tür dil hatalarını gören Ebu'l-Esved, halife Hz. Ali'ye giderek durumu bildirmişti. Bunun üzerine Hz. Ali, Ebu'l-Esved1 e yazı malzemeleri vererek ondan nahiv kaidelerini sistematik hale getirmesi­ni istedi.

Selef-i salih de ilim yolcusu çocuklarına nasihat ederken, diğer bütün ilimlerin anahtarı olması sebebiyle Arap dili ve edebiyatına ihti­mam göstermelerini tembih ederdi. Abdulmelik b. Abdilaziz b. Ebî Se­leme el-Mâcişûn anlatıyor: el-Münzir b. Abdillah el-Hızâmî'ye git­miştim. O sırada ben küçük denecek yaşta idim. Ben konuşunca, dil kaidelerine uygun bir şekilde sarfettiğim düzgün ifadelerim onun dik­katini çekti ve bana:

“Sen kimsin? dedi. Ben de ona:

“Abdulmelik[485] b. Abdilaziz b. Ebî Seleme'yim dedim. Bunun üzerine o bana:

“Sen hemen ilim tahsil et! Çünkü sende bunu yapabilecek atlyapı var; dil problemin olmadığı için derhal tefsir, hadis ve fikıh gibi temel Islâmî ilimlere başlayabilirsin, dedi.[486]

 İmam Şafiî de çocukluğunu, dilleri bozulmamış olan Arap kabile­lerinin yanında kalarak geçirmiş ve onlardan Arapçayı öğrenmişti. Bu yüzden Arap dili ve edebiyatı konusunda alimler arasında farklı ve müstesna bir yeri vardır.

İbn Sînâ "Siyaset" adlı kitabında konuyla ilgili şunları söyler: "Çocuk "recez" diye bilinen şiir ve kasideleri, inanç esaslarıyla ilgili bir akîde metnini ezberlemelidir. Çünkü "recez" in nakil ve ezberi daha ko­laydır. Çünkü beyitleri daha kısa, vezni daha hafiftir. Şiirlerden; edebin fazileti, ilmin övülmesi, cehaletin yerilmesi, ana babaya iyilik etmenin sevabı, misafire ikram edilmesi gibi tüm iyilik ve güzellik temalarını işleyenler tercih edilmelidir. Çocuk Kur'an hıfzını tamamlar ve dilin esaslarını iyi derecede öğrenirse, o zaman tabiat ve kabiliyetine uygun ilim ve meslek dalına yönlendirilir."

Ebu'l-Hasan el Mâverdi de, çocuğa iyi derece Arap dilini öğretmenin ehemmiyetini şu şekilde açıklar: "Çocuk eğitim öğretim aşamasına geldiğinde, yapılacak şey Arapça ile birlikte Kur'an öğretimine başlamaktır. Çünkü Allah Teâlâ kitabını Arap diliyle indir­miş, dinin hükümlerini o dille anlatmış, Rasûl (s.a.v.) de sünnetini o dille tebliğ etmiştir.' Tarih boyunca dînî, hikemî, ciddi ve şaka dolu gayr-i ciddi kitaplar hep Arapça olarak telif edilmiş, ümmet için vesika nite­liğindeki yazışma, doküman ve mektuplar şimdi de bu dille gerçekleşmektedir. O halde bu toplum içinde büyüyen bir çocuğun Arapçayı öğrenmesi gereklidir. Aksı halde dinini bilemediği gibi toplum içinde de zayıf ve eksik olur."[487]

"Ayrıca Arapça akıcılık, tatlılık, beyan, ifade ve gramer zenginliği, alfabesinde bulunan normal harf sayısı gibi diğer dillerde olmayan birçok özelliği taşıyan farklı bir lisandır. Edebi zevk ve sanat itibariyle de Arapçanın ayrı bir yeri vardır. Bu yüzden de Arap olmayan birçok hükümdar bu dili öğrenerek özel meclis ve törenlerinde kul­lanmışlardır."

İmam Mâverdi şu tesbitiyle îbn Sina'nın en kolay yoldan Arapça öğrenme konusundaki görüşünü desteklemektedir:

"Dil eğitimi ve öğretiminde izlenmesi gereken metod, anlaşılması en kolay ve en hafif kitaplan seçmek, öğrencileri nadir kullanılan garip ve yabancı kelimelerle, nahiv ilminin incelikleriyle ve aruz divanlarıyla meşgul etmemektir. Çünkü bunlar, asıl üzerinde durulması gereken mana ve muhtevaya mani olur. Lafız ve kelimeler mana ve muhtevaya vakıf olmak için öğrenilir, insan, lafızları öğrenmek için ömrünü tüketirse, o lafızların ifade ettiği manalar ihmal edilmiş olur. Ancak li­sanın ilmini yapan ve bunu meslek edinen filolog ve edebiyatçılara diyecek bir şey yoktur. Dil öğreniminde Arap şiirlerinden ve Arap tarihinde vuku bulan hadiseleri ifade eden haberlerden istifade edilmelidir. Fakat bunların seçimine dikkat edilmeli, çocuk, dinin esaslarını ihtiva eden, ilim, zühd, şecaat, cömertlik ve güzel ahlâka teşvik eden hikmetli şiirleri ezberlemelidir. Böylece çocuk üstün sıfatları ve faziletleri tanır, onlara karşı özlem ve sevgi ile büyür ve onları alışkanlık haline getirir. Netice itibariyle de çocukta ifade gücü ve düzgün konuşma melekesi gelişir, sözün güzelini çirkininden ayırır, ince ve üstün manalara nüfuz eder.[488


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Pelinay üzerinde 20 Kasım 2015, 19:46:05
Ahhh.insallah arapçayi tam manasiyla bnde ogrenebilirim
Musllumanin ogrenmesini gerekli goruyorum acikcaai,en azindan ogrenmek icin gayretlj olamli.Cubku Arapca Kuran in dili,Arapca hadislerin dili.neden hep ceviri kaynaklaalr okumak zorunda olalim..
Allah razi olsun paylasiminiz icin


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Damla üzerinde 20 Kasım 2015, 20:36:00
Aleykumusselam.Çocukken eğer arapça veya yabancı bir dil öğrenmezsek büyüyünce öğrenmememiz zor olur.Ben de küçükken öğrenmeye başlamıştım.Babaannem öğretirdi bize.Ablamı kuzenimi hep toplar bize elif ba'yı öğretirdi.Temelimiz olduğu için öğrenmemiz de kolay oldu.Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Ceren üzerinde 20 Kasım 2015, 22:24:16
Aleykümselam.İslamın nişanı olan ve kur anı kerimin dili olan dili inşallah bizlerde tam manası ile öğrenir ve kur anı kerimi okuduğumuzda anlayıp,algılamamazı sağlar Rabbim.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Nizamettin 8/b üzerinde 26 Aralık 2015, 16:23:25
Agac yas iken egilir sozu tam buna gore.Rabbim her cocuga ogrenmeyi nasip eylesin.


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Melda üzerinde 26 Aralık 2015, 17:17:19
Selamün aleyküm.  Arapça öğrenelim öğretelim inşallah. Dilimizi güzel telafuz edelim. Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 26 Aralık 2015, 19:01:51
Bismillah...
Bir insan bir şey öğrenmek için küçük yaşında başlamalıdır. Çünkü ağaç yaş iken eğilir. Ve en iyi öğrenme dönemi çocukluktur. Allah cc. herkese öğrenmeyi nasip etsin.
Allah cc. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Rüveyha üzerinde 26 Aralık 2015, 20:19:42
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah kardeşlerim..Arapça ilmi Mevlamızın kelamı.İnşaAllah Mevlam Ümmeti Muhammede ,bizlere hakkıyla nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Sevgi. üzerinde 26 Aralık 2015, 20:36:35
Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Arapçayı hakkıyla öğrenebilmeyi nasip eylesin Mevlam tüm herkese inşaAllah...Amiin Rabbiim


Konu Başlığı: Ynt: Çocuğun İyi Derecede Arapça Öğrenmesi
Gönderen: Mehmed. üzerinde 31 Mayıs 2023, 17:51:17
Rabbim paylaşım için razı olsun Hayırlı bir nesil nasip eylesin bizlere