๑۩۞۩๑ Kitap Dünyasý - Ýlim Dünyasý Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Tirmizi => Konuyu baþlatan: Sümeyye üzerinde 04 Kasým 2011, 15:59:50



Konu Baþlýðý: Üç talakla boþanmýþ kadýnýn nafaka hakkýna dair
Gönderen: Sümeyye üzerinde 04 Kasým 2011, 15:59:50
BÖLÜM: 5
ÜÇ TALAKLA BOÞANMIÞ KADININ NAFAKA VE MESKEN HAKKI YOKTUR


1180- Fatýma binti Kays (r.anha)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.) zamanýnda kocam beni üç talakla boþadý. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Sana mesken ve nafaka yoktur.” (Müslim, Talak: 6; Ebû Dâvûd, Talak: 37)
ž Muðîre diyor ki: Bu hadisi Ýbrahim’e bahsettim de Ömer’in bu hadis hakkýnda þöyle söylediðini aktardý: “Bir kadýnýn sözü ile Allah’ýn kitabýný ve Peygamberimiz (s.a.v.)’in sünnetini terk edecek deðiliz. Bilmiyoruz, doðrusunu hafýzasýnda tuttu mu? Yoksa unuttu mu?” Ömer üç talakla boþanmýþ kadýna mesken ve nafaka hakký tanýrdý.
Ahmed b. Meni’, Hüþeym yoluyla Husayn, Ýsmail, Mûcâlid bize aktarmýþlardýr. Hüþeym diyor ki: Dâvûd’ta ayný þekilde Þa’bî’den aktararak þöyle demiþtir: “Fatýma binti Kays’ýn yanýna girerek kendisi hakkýnda Rasûlullah (s.a.v.)’in verdiði hükmü sordum” þöyle dedi: Kocasýnýn kendisini Elbette (kesinlikle) boþadýðýný, kocasýna karþý mesken ve nafaka davasý açtýðýný, Peygamber (s.a.v.)’in de kendisine mesken ve nafaka hakký vermediðini söyledi.
Dâvûd’un rivâyetinde ise þöyledir: “Ýbn Ümmü Mektum’un evinde iddetimi beklememi bana emretti” dedi.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Bazý ilim adamlarý uygulamalarýný bu hadisle yaparlar ve Hasan el Basrî, Âta b. ebî Rebah ve Þabî bunlardandýr. Ahmed ve Ýshâk’ta ayný görüþte olup þöyle derler: “Kocasý dönme hakkýna sahip olacak þekilde boþamamýþsa boþanan kadýna mesken ve nafaka hakký yoktur” Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabýndan bazý ilim adamlarý ise Ömer ve Abdullah b. Mes’ûd þöyle derler: “Üç talakla boþanan kadýna mesken ve nafaka vardýr.”
Sûfyân es Sevrî ve Küfeliler bu kanaattedirler. Bazý ilim adamlarý ise: “Mesken var nafaka yoktur” derler. Mâlik b. Enes, Leys b. Sa’d, Þâfii bu görüþtedir.
Þâfii diyor ki: Allah’ýn kitabýna dayanarak kadýna mesken hakký tanýmýþ olmaktayýz. Allah, 65 Talak sûresi 1. ayetinde (…Onlarý evlerinden çýkarmayýn kendileri de çýkmasýnlar ve açýkça hayasýz davranýþlarda bulunmadýkça onlar o evden ayrýlmak zorunda býrakýlmasýn…) Ayette geçen açýkça hayasýz davranýþlar’ýn uzun dilli olmak, kocanýn akrabalarýný dille rahatsýz etmek anlamýna geldiðini söylemiþlerdir. Peygamber (s.a.v.)’in Kays’ýn kýzý Fatýma’ya mesken hakký tanýmamasýnýn sebebi; akrabalarýný diliyle rahatsýz etmesinden dolayýdýr.
Þâfii: Kays’ýn kýzý Fatýma hadisine dayanarak: “Üç talakla boþanan kadýna nafaka yoktur” demektedirler.


Konu Baþlýðý: Ynt: Üç talakla boþanmýþ kadýnýn nafaka hakkýna dair
Gönderen: ✿ Yaðmur ✿ üzerinde 30 Temmuz 2016, 14:11:11
Esselamu aleykum
Uc talakta boþanan kadýna ne nafaka ne de mesken vardýr...Boþanmak ayni zamanda peygamber efendimiz sav in sünnetini de terk etmek demektir...Rabbim peygamber efendimiz sav in sünnetini terk eden deðil yaþayanlardan etsin inþallah....


Konu Baþlýðý: Ynt: Üç talakla boþanmýþ kadýnýn nafaka hakkýna dair
Gönderen: Mehmed. üzerinde 30 Temmuz 2016, 15:22:48
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Bunu bilmiyordum hamd olsun öðrendim . Rabbim paylaþým için r azý olsun.


Konu Baþlýðý: Ynt: Üç talakla boþanmýþ kadýnýn nafaka hakkýna dair
Gönderen: Kevser. üzerinde 30 Temmuz 2016, 17:48:20
Ve aleykumus selam ve rahmetullah
Efendimiz sav in hakemliðinde açýlmýþ bu mahkemeden alinan karar elbet ki hak olandýr bizlerede uygulamak düþer ÝNÞALLAH.